MENÜ

Bir futbolcu neden boksa özenir?

Abone Ol Google News

Futbolcuların maç esnasında saha içinde ya da soyunma odalarında birbirleriyle yaşadıkları sportmenliğe aykırı tutum ve davranışlar uzun aralıklarla da olsa yaşanmaktadır.

Haberin Devamı

Hatırladığım ilk futbolcu kavgası Beşiktaş’ta yaşanmıştı. 1970’li yılların ortasında bir maçtan sonra Beşiktaşlı İhsan takım arkadaşı Zekeriya Alp’e tahta takunya ile saldırmıştı.

Hangi tür cezayı verirseniz verin bu tür davranışlar bundan sonra da yaşanacaktır. Çünkü saldırganlık insanın doğasında var.

Eğitim ve sporculuk felsefesi ile bu saldırganlık güdüsü törpülenmeye çalışılsa da, takım içi sürtüşmeler, ekonomik çıkarlar ve psikolojik ihtiyaçlar bazı futbolcuların birbirleriyle sürtüşmesine, taşın taşa sürtünmesi olgusuna benzer bir biçimde ateş çıkmasına neden olabiliyor.

Öç alma duygusuyla hareket edilmemeli

Bu ateşin kimi ne kadar yaktığı konusunun belirlenmesi ve yaraların sarılması da ancak spor hukuku çerçevesinde belirlenebilir.

Hukukta öç alma duygusuyla hareket edilemez. Ancak olay basit ve sıradan bir yumruklama olayı değil. Marcao’nun, milyonlarca insanın izlediği bir futbol maçında, herkesin gözünün önünde arkadaşını yumruklaması ile sokakta iki insanın kavgası arasında fark olmalı. Fark vardır hem de dağlar kadardır.

Haberin Devamı

Anladığım kadarıyla futbolun özel bir yanı olsa da, olay genel hukuk kurallarının gösterdiği yoldan gidilerek çözülmeye çalışılır. Yani yaşanan olayın öncesi araştırılmalıdır. Bu düzeye gelmiş bir futbolcunun sokaktaki insan gibi davranamayacağı bilinmektedir.

Olayın öncesi araştırılmalıdır

Önceki maçlarda, hazırlık döneminde, kampta ya da antrenmanlarda neler yaşandı? Bunlar araştırılıp bir sonuca bağlandıktan sonra Kerem Aktürkoğlu ve Marcao’nun durumu netleştirilmelidir. Olayın altında hangi neden olursa olsun futbol alanındaki son görüntüler Kerem Aktürkoğlu’nnun sadece fiziksel değil psikolojik olarak da mağdur olduğudur.

Genç bir delikanlı olarak saldırıya yanıt vermemesi ise olayın daha da büyümesini engellemekle birlikte kendisinin sağlam bir sporcu özyapısına sahip olduğunu göstermiştir. Olaya duygusal baktığınızda yürek yaralayacak kadar dokunaklıdır ancak karar verirken duygulardan olabildiğince arınmak gerek.

YORUM YAZ