MENÜ

Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin sorunu: Tandem

Abone Ol Google News

Tabeladaki ya da lig sıralamasındaki görüntü ne yazık ki iyi niyetle yapılan eleştirileri bile gölgede bırakıyor, eleştirilenlerin pek de hoşuna gitmiyor. Fenerbahçe’nin kadro derinliğinin aldatıcı olduğunu, sarı lacivertli takım henüz yenilgi almadığı günlerde yazmıştık. Beşiktaş’ın bugünkü durum ve konumu da benzer bir yanılsamayı anımsatıyor gibi gelmektedir bana.

Haberin Devamı

Ligin ilk sekiz basamağının içinde Beşiktaş ikinci Fenerbahçe ise üçüncü sıradadır. Ancak ilk sekiz takımın içinde en çok gol yiyenlerde bu iki takımdır. Beşiktaş 19, Fenerbahçe ise 20 gol yemiş. Lider Galatasaray’ın sadece 10 gol yemesi bir önemli gerçeği ortaya çıkartıyor: Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin tandemindeki uyumsuzluğunu…

Bilindiği gibi dünyadaki takımların geneli dörtlü savunma zinciriyle oynuyor. Orta alan ve forvette 4-4-2 sisteminin değişik varyantları uygulansa da savunmada dörtlü zincirden vazgeçilmiyor. Ancak iki bek taktiksel olarak zaman zaman kanat gibi kullanılıyor. İşte tandemin sıkıntısı burada başlıyor.

Beklerini atağa çıkartan bir takımda tandemde görev yapacak oyuncuların en temel özelliği ikisinin de çabuk ve hızlı olmasıdır. Çabukluk sporun her dalında birinci biyo-motorik(eskiden spor motorik deniliyordu) özelliktir. Tandemde görev yapan ikilinin sadece çabuk ve hızlı olması da yetmiyor, önsezileri de güçlü olacak. Buna ek olarak birbirleriyle eşgüdümlü davranmaları için uzun süre birlikte oynamaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

Merih Demiral ve Ozan Kabak’ı Avrupalılar işte bu yüzden transfer ettiler. Ulusal takımımız Avrupa’nın en iyi stoperlerine sahip demem de yine bu yüzdendir. Ancak Şenol Güneş bunun ne kadar farkında onu da bilmiyorum. Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin tandeminde ise tanımlamaya çalıştığımız özelliklere sahip tek bir stoper bile yok. Ayrıca bu iki takımın stoperlerinin hiçbirinde “ikinci hamle” de yok. Fenerbahçe’nin son iki maçında birbirinin aynı iki top direkten dönüp altı pasın içine düşünce stoperler ikinci helme eksikliği yüzünden pozisyonu izledi, rakipler topu boş kaleye attı.

Bu konuyu daha iyi açıklamak için bir pozisyonu sizlerle paylaşmak isterim. Fenerbahçe-Denizlispor maçında kaleci Altay bir kurtarış yaptıktan sonra yere düştü. O arada top ceza alanı içinde yükseldi. Rodallega golü atacakken yerden fırlayıp en yukarıda topu elle çelerek gole engel oldu. İşte size kusursuz bir ikinci hamle ve çabukluk örneği…

Fenerbahçe’nin stoperlerinin hepsi kaleci Altay’dan daha yavaş. Bu nasıl olabilir? Uzman geçinen teknik direktörler bunları nasıl göremez? Geride bıraktığımız iki sezonun şampiyonu Galatasaray’da Fatih Terim ne yaptı? Tandemdeki uyumsuzluğu çözdü. Devre arasında Maicon’u göndererek, Luyindama ve Marcao’yu tandeme yerleştirdi. Çok hızlı oyuncular değildi ama sezgileri bizim ligimizdeki forvetlere yetti.

Teknik direktörlük elindeki oyunculardan bir 11 çıkartıp belli futbolcuları birbiriyle değiştirmekle sınırlı olamaz. Öncelikle takım içerisinden çözüm bulmaya çalışılıp sonrasında gözünü dışarıya çevirmek de bu işin bir parçası. Özkan Sümer, Galatasaray’da görev yaptığı zaman oyuncu yetersizliği yüzünden kaleci Hasan’ı orta alanda oynatıp kupa kazanmıştı. Johan Cruyff, Barcelona’da çalışırken hazırlık maçlarında kaleci Andoni Zubizarreta’yı orta alanın solunda oynatmıştı. Amacı kalecinin top kontrolünü geliştirmekti. Bugünkü teknik direktörler bunları hayal bile edemez…

Haberin Devamı

Beşiktaş son üç maçını gol yemeden rahatça kazandı. Ancak kendi kalesinin önünde yaşananlar, alınan skorların gölgesinde kalıyor. Bunu en fazla Sergen Yalçın’ın görmesi ve önlem almak için kafa yorması gerekiyor.

YORUM YAZ