MENÜ

Belözoğlu ile gelecek yıl da kaybedilebilir

Abone Ol Google News

Emre Belözoğlu’nun futbol oyununa ilişkin görgü ve bilgisi elbette ki değerlidir. Ancak büyük hocalarla çalıştığını, onlardan çok şey öğrendiğini söylemesi ise sanıldığı kadar değerli değildir.

Haberin Devamı

Hepimize gelecekte iyi bir insan ve önemli bir meslek adamı olmak için örnek alacağımız kişiliklerin olması gerektiği öğretilse de, insanın yapıp ettikleri için kimseyi kendine örnek almasının doğru olduğunu sanmıyorum.

Çünkü durum, koşullar asla aynı değildir ve özyapı farklılıkları da davranışa değişik bir hava katar. Bu yüzden iki kişi aynı şeyi yaparsa, yaptıkları aynı olmaz.

Aradan zaman geçmiştir, şartlar değişmiştir, toplamda köprünün altından geçen su aynı değildir. Belözoğlu’nun birlikte çalıştığı hocaların uygulamaları da eldeki futbolcular da değişmiştir.

Teknik direktörlüğün reçetesi yoktur!

Teknik direktörlüğe başladığım 1982 yılında ilk öğrendiğim antrenman ve teknik direktörlük uygulamalarının reçetesinin olmadığıydı. Günümüz bilgisayar dönemine çevirecek olursak denebilir ki, teknik direktörlük ve antrenman uygulamaları “kopyala yapıştır” yöntemiyle amacına ulaşmaz.

Haberin Devamı

Eminim ki, Emre Belözoğlu PRO Lisans kursuna gitmediğinden UEFA’nın antrenman yöntemlerini bile standart hale getirdiğinden haberi yoktur. Teknik direktörlüğün arkasında ne denli başarılı bir futbol kariyeri olursa olsun, özyapısını bilgi ile örtüştürüp sarmalamadan başarılı olamaz!

Bu noktada Belözoğlu’nun, özyapısının takımı olumlu anlamda etkilemek yolunda az da olsa avantajı vardır. Ancak bilgi ve yöntem olmadan bu özelliğinin sürekliliği olmaz!

Orijinal ile kopyalanan farklıdır

Başkalarından görüp öğrendiklerinizle belli bir yere kadar gidebilirsiniz ancak gittiğiniz yerin daha ilerisine varmak için orijinallik, kendine özgü davranışlar vazgeçilmezdir. Bu da ancak bilgi ve deneyimin özyapı üzerinden biçimlenmesiyle olasıdır. Başkalarından kopyalanıp alınarak yapılanlar, orijinal kimliğe uymaz.

Futbolda kaybetmek kolay, kazanmak zordur. Ne denli deneyimli olursanız olun futbolda öyle bir sorunla karşı karşıya kalırsınız ki, ilkokula yeni başlamış öğrenci konumuna gelirsiniz. O anda kaybettiğinizi bir daha yerine koyamazsınız. Bu nedenle futbol zordur hatta sonsuzdur…

Bu yargıyı daha da basite indirgeyecek olursak, biten sezonun sondan ikinci maçında, şampiyonluk Emre Belözoğlu’nun ayağına kadar değil avuçlarının içine kadar geldi. Ancak Belözoğlu o maçı kazanmak için yeterli olacak strateji ve taktik bilgisine sahip değildi.

Takımını sadece gol yememek üzerine bir planlama ile sahaya çıkartsaydı belki de şampiyon olacaktı. Ne var ki Emre Belözoğlu’nun dağarcığında bu bilgiler henüz yok! Yeni sezonda da olmayacağına göre Fenerbahçe gerçek bir teknik direktör bulmak zorundadır…

YORUM YAZ