MENÜ

Aykut Kocaman haklıdır!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Rusya’da yapılan 2018 Dünya Kupası’nda oynanan 64 maçın tamamına yakınını izledik. Maçların savunma ağırlıklı oynandığı daha grup maçları aşamasında belli oldu. Biz ulus olarak estetik, bol çalımlı ve peşi sıra gelen gollere özlem duysak da, futbol bizi dinlemeyip kendi yolunda ilerlemeyi sürdüredursun biz de yavaş yavaş Dünya Kupası’ndan ayrılıp kendi futbol dünyamıza doğru yol alalım.

Futbolun defansif ağırlıklı oynanması salt bugünün sorunu değil. Oyuncuların kondisyonel yeteneklerinin gelişmesi sonucu daha fit olmaları, sistemleri daha organize hale getirdi, savunmalar da daha sıklaştı. “Futbol nereye gidiyor?” sorusu en yüksek sesle 1990 Dünya Kupası’nın sonunda sorulmaya başlandı.

Benim de 55 gün kalıp yerinde izlediğim İtalya 90’da şampiyonluğa ulaşan Almanya, turnuvada oynadığı son üç maçta sadece üç gol atabilmiş, finalde sol bek Brehme’nin penaltı golü ile Maradonalı Almanya’yı 1-0 yenmişti. İki yıl sonra oynanan 1992 Avrupa Futbol Şampiyonası ise tam bir futbol kasveti olarak değerlendirildi. Atak yönüne bakıldığında futbol dibe vurmuş, oynanan karşılaşmaların sonucunda ortaya maç başına sadece 2,13’lük bir gol ortalaması çıkmıştı.

FİFA çaresiz bir şekilde geri pas ve arkadan müdahaleleri yasaklayan kural değişiklikleri yapsa da futbol estetikten uzaklara doğru yürüyüşünü başlatmıştı bile. Oyunlar iyi analiz ediliyor, savunma stratejileri son derece dirençli hale gelen 1990’ların başında artık asıl önemli soru futbolda güzelliğe yer olup olmadığıydı. Bu soru, futbolun ortaya çıkışı ve geçirdiği evrim sonucunda ibrenin hep fiziksel uygunluk ve güç yönünde ilerlediği günümüzde de sorulsa da, artık eskisi kadar yüksek sesle dillendirilmiyor.

Çünkü Aykut Kocaman’ın da dile getirdiği gibi Dünya Kupası aşırı savunma ağırlıklı oynandığı halde gol ortalaması 1990’ların üzerine çıktı. Rusya 2018’de gol ortalaması 2,64’ü biraz geçti. Aykut Kocaman’ın söylemek istediğinin açılımı şöyle olsa gerek: “İzleyiciler futboldan keyif almasalar da, savunma ağırlıklı oynanarak da çok gol atılabilir”. Rusya 2018’e savunma oyuncularının attığı goller ve duran top sayılarının damga vurması Kocaman’ı haklı çıkartmaktadır. Ancak Türkiye’de haklı olan değil, şampiyon olan haklıdır…

YORUM YAZ