MENÜ

Ali Koç'un “yavuz” yüzü

Abone Ol Google News

Teşbihte hata olmaz derler. Futbol tarihimizin en başarılı başkanlardan biri olan Aziz Yıldırım’ı, yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali, rekor oy farkıyla koltuğundan İndiren Ali Koç, kazanan başkan olarak ilk konuşmasında hepimizi umutlandırmış, biz de televizyon başında onu alkışlamıştık.

Haberin Devamı

Kokuşmuş futbol düzenini değiştireceğine ilişkin samimi bir konuşma yapan Koç, atacağı olumlu adımlarla salt Fenerbahçe’nin değil Türk futbolunun gidişatını da değiştireceğinin mesajını vermişti. Ortaya koyduğu tutumu ve söylemleri ile barışçıl bir dili futbol dünyasında hakim kılmak için her türlü özveride bulunacağına ilişkin tavrın ortaya konacağını da sözlerine eklemişti.

Ne yazık ki Ali Koç’un estirdiği olumlu hava çok kısa sürdü. Bir yıl içinde o da diğer başkan ve yöneticiler gibi kavgacı bir tutum içine girmekten geri durmadı. Onun yapmak istediği kavgaları çok daha önce Aziz Yıldırım yapmıştı. Kanımca “yavuz yüzümüzü göstereceğiz” diyerek Aziz Bey’den çok daha ileri(!) bir adım atmış oldu.

Haberin Devamı

“Yavuz” ne demek? Google babaya yazdığımda beklediğimden çok daha vahim kavramlar buldum “yavuz” un karşısında. Mertliği de içinde barındırsa da, keskin, çetin, gaddar, hunhar ve kan dökücü anlamları “yavuz” u sarıp sarmalamış. Tam da Yavuz Sultan Selim’i anlatan bir kavram yavuz... Anlambilim(semantik) ile ilgilenenler için ne büyük bir malzeme “yavuz”…

Ali Koç’un “yavuz” ile örtüşebilecek hiçbir davranışı olamaz. Çünkü geldiği yer, kökeni ve kültürü buna izin vermez. Yanındakilerin dolduruşuna gelebileceğini de düşünmüyorum. Kulübün dışında esen rüzgara karşı bir tavır sergilemek isterken dil sürçmesi mi oldu acaba? Bu tür çıkışları, işler kötü gittiği dönemlerde Aziz Yıldırım’da yapardı. Hakem hataları üst üste geldiğinde Aziz Bey kameraların karşısına çıkardı.

Ancak Aziz Yıldırım “Barışçıl bir dil ile Fenerbahçe ve Türk futbolunun gidişatını değiştireceğim” türünden bir söylemin peşine takılmadı. Alt yapısıyla, genç oyuncularıyla yeni bir takım yaratılacağına ilişkin söz de vermedi Yıldırım. Yeni sezona başlarken ilk uygulama olarak Eljif ve Barış gibi gençlere yol veren Ali Koç buna karşın 38 yaşındaki Emre Belözoğlu’nu transfer ederek bütün söylemlerini pratikte de ters yüz etti. Bundan sonrası için ne diyelim? Söylenecek söz şudur: İnsan başkalarını sorgularken doğruya yakın bir sonuç edinebilir ancak kendini sorgularsa kesin doğruya ulaşır…

YORUM YAZ