MENÜ

Ali Koç'un küçük dokunuşu…

Abone Ol Google News

Trabzonspor maçından sonra Başkan Ali Koç’un medyaya yaptığı açıklamalar sırasında kendisine sorulan bir soru oyunun kazanılması yolunda kapı açıldığına ilişkin önemli bir veriydi kanımca. Soru Caner Erkin’in kadro dışı bırakılması ve Trabzon’a götürülmemesi hakkındaydı.

Haberin Devamı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç böyle bir kararı tek başına kimsenin alamayacağını söyledi. Koç’un konuşmasını televizyondan izlerken aklıma kendi uygulamalarım geldi. Birinci ligde Çorluspor teknik direktörlüğü yaparken bir yıl önce gol kralı olmuş, Beşiktaş altyapısı ürünü santrfor Ercan’ı ve ikinci ligde Eyüpspor teknik direktörü iken yine gol kralı Mustafa Yanık’ı kadro dışı bıraktığımı anımsadım.

İkisi de oyundan aldığım sırada Caner Erkin gibi el hareketi yapmışlardı. Yönetim kurullarının tamamını karşıma alarak kararımı vermiştim. Haftalarca arkadaşlarını tribünden izlediler. İleriki dönemlerde tekrar forma verdiğimde ikisi de gol sayılarını ikiye katladılar. Bu kararları verirken yirmili yaşların henüz ikinci yarısındaydım.

Haberin Devamı

8-10 yıl aralıksız teknik direktörlük yaptım hiçbir kararımı yönetimlere danışarak almadım. 30-35 sene önce uygulama genelde bu şekildeydi. Ya da teknik direktörlerin dirayet ve kişilikleriyle ilgiliydi. Futbol o denli büyüdü ki artık tek başına kararlar alınamıyor, ortak akıl daha yol gösterici oluyor.

Ancak Caner Erkin’in İstanbul da bırakılması kararının Erol Bulut tarafından alınmasına ya da önerilmesine aklım yatmıyor. Büyük olasılıkla son oyununa çıkacak bir konumdaki teknik adamın böyle bir kararda etkin olması Erol Bulut’un içinde bulunduğu bugünkü koşullarda kolay da değildir.

Teknik adamlar ve ilgili yöneticilerin beyin fırtınası yaptıkları sırada konuya dokunan Ali Koç olmuştur muhtemelen. Futbol böyle bir etkinliktir ve böyle olması da oyunu güzelleştiren unsurlardan biridir. Yani futbolda küçük bir dokunuştan büyük sonuçlar alabiliyorsunuz. Aynı basit bir top kontrolü sonucunda atılan gol ile şampiyonluk kazanılması gibi…

Caner Erkin’in yaptığının yanına kar kalmaması Fenerbahçe’yi yönetenlere takımın olanaklarını ve büyüklüğünü anımsatmış, sahada alınacak sonucun da yolunu açmıştı. Maç üzerine büyük senaryolar yazılıp sayfalarca analiz yapılabilir.

Hani, ben hep teknik direktörlerin futbol üzerine yeterince düşünmediklerine ilişkin şikayetçi olurum ya, Ali Bey’in küçük dokunuşu Erol Bulut’u düşündürmüş ve Szalai’i sol bek oynatma kararı ile üç puana giden yolun kapısını aralamıştı.

Abdullah Avcı Caner Erkin üzerinden planlama yaparken Macar oyuncu Ekuban’ı adeta sahadan silerek benzetme yerindeyse Trabzonspor’u tek kanatlı bir kuşa döndürmüştü. Ekuban, Szalai’nin kuvvet, dayanıklılık ve temposu karşısında başka alanlara kaymak zorunda kalarak etkisiz hale gelmişti. Rakibin etkili silahlarından biri olan Ekuban’ın arkasına “baskın basanındır” anlayışıyla giden Szalai’nin özgüveni takımada yansımıştı.

Yönetimlerin takımı yönetmekle birlikte, teknik adamların işine karışmadan onların sarsılan otoritelerini yeniden kazanmaları, özgüvenlerinin yerine gelmesi için fırsat yaratıcı girişimlerde bulunması da bugünün futbolunun gerçeklerinden biri olsa gerek.

Haberin Devamı

Ali Koç takım üzerindeki bulutların dağılmasında önemli bir rol oynadı. Artık Fenerbahçe’nin şampiyonluk şansı en az lig sıralamasında üstünde bulunan diğer büyükler kadardır.

YORUM YAZ