MENÜ

Alanı ve oyunu kontrol etmek…

Abone Ol Google News

Bugün artık Total Futbol’un önde gelen bir temsilcisi olmasa da, portakalların geleneğinde bu oyun yapısının izleri tamamen silinmiş değil. Hollandalılar için bugün bile alan ve alanın nasıl kontrol edileceği önemlidir. Top sendeyken sahayı genişlet; top sende değilken de alanı daralt, rakibinin oyun kurmasını zorlaştır.

Haberin Devamı

Rus teknik adam Viktor Maslov ile başlayan ve Total Futbol’un tanıtımında en önemli rolü oynayan Hollandalı Rinus Michels ile devam eden, bugün artık bütün Avrupalıların oyun felsefesi haline getirdiği alanı ve oyunu kontrol etme düşüncesi ne yazık ki bizde henüz tam oturmuş değil. Belki de bu yüzden inişli, çıkışlı insanları şaşırtan değişik sonuçlar alabiliyoruz.

Karadağ maçı ve Hakan Çalhanoğlu

Alanı ve oyunu kontrol etmek futbolcuların kendi başlarına uygulayabilecekleri bir oyun yapısı değildir. Teknik direktörün oyuna ve futbola bakışıyla ilgilidir. Alanı ve oyunu gereği gibi kontrol etmeyi içselleştirebilirseniz Karadağ’a attığımız ikinci gol gibi güzel takım oyunu örneklerinin sayısını çoğaltabiliriz.

Haberin Devamı

Cebelitarık karşılaşmasının ikinci yarısında oyuna giren ve neredeyse tek başına skorun değişmesine katkıda bulunan Hakan Çalhanoğlu gibi hem bireysel hem de takım oyununa yatkın futbolcuların etkisini de artırabiliriz.

Aslında Hakan Çalhanoğlu’nun oyuna etkisi ve Karadağ maçındaki ikinci gol bize bir önemli gerçeği hatırlatıyor. Bizim Çocuklar nitelikli bir futbolcu grubu. Bu grubun Avrupa Şampiyonası’nda başarılı olabileceğini en başta söyleyip yazanlardanım.

Hollanda büyük turnuvaların gediklisi

Ne var ki bir takım kolektifi yaratamamak, alan ve oyunu kontrol etmede aşama kaydedememek yüzünden bugün Dünya Kupası finallerini bile zora sokmuş durumdayız. “Biz Hollanda’yı ilk maçta 4-2 yendik yine yeneriz” mantığı doğru değildir.

Dünyada yenilmeyecek takım yoktur ancak Hollanda spor sanatını kolektif hale getirebilen ülkelerin başında gelmektedir. Yenilgilerinden çok daha fazla başarıları vardır.

Başarı, devamlılığı olan bir eylemdir. Bizim henüz bu anlamda bir başarımız yok. Hollanda ise büyük futbol turnuvalarının gediklisi bir futbol ülkesi…

Futbolu iyi anlamak için futbolun içindeki unsurların ilişkilerini anlamak gerekir. Bu ilişkileri kuracak, geliştirecek, pekiştirecek ve anlaşılır hale getirecek olan öncelikle teknik direktördür.

Futbol takımlarına ilişkin bir sorun ortaya çıktığında bütün gözlerin teknik direktöre çevrilmesi belki acımasız ancak anlamsız değildir.

Teknik adam dokunuşunun önemi

Hollanda Total Futbol uygulamasının ilk başlarında Ajax ile 4.2.4 sistemiyle oynuyordu. Ancak takım prese döndüğünde topun geri kazanılmasında sorun yaşanıyordu. İşte bu noktada bir teknik direktör dokunuşu Total Futbol uygulamasının önündeki engeli kaldırdı. Feyenord’un Avusturyalı teknik direktörü Ernst Happel ilerideki dörtlünün birini orta alana çekti. Böylece Hollanda futbolunda 4.3.3 geleneği yerleşmiş oldu.

Hollanda gibi bir takımı kendi sahasında sadece futbolcuların becerisi ve olumlu nitelikleriyle yenemezsiniz. Happel’in dokunuşu kadar oyunu geliştirici futbolun evrimine katkı yapacak bir hamle beklemiyoruz elbette Şenol Güneş’ten.

Haberin Devamı

Ancak zorlu bir maçı iyi yönetip futbolcuları arasındaki kolektiflik bağlarını güçlendirecek hamleleri görmek hepimizin hakkıdır.

YORUM YAZ