MENÜ

Alan ve zaman daraldıkça...

Abone Ol Google News
Haberin Devamı


Siz bakmayan Rusya’nın Suudi Arabistan’a beş, İngiltere’nin Panama’ya altı gol attığına… Onlar kendi coğrafyalarında oynadıkları grup maçlarının iyileri olarak geldiler Rusya’ya. Normal koşullarda Avrupa ve Latin Amerika ile önemli bir fark var aralarında. 2018 Dünya Kupası’nın gösterdiği yalın gerçeklerden biri de budur. Ülkelerin oynadığı tempolu futbol ve ortalama koşu mesafelerinin on kilometreye çıktığı bir mücadele ortamında oyuncular arasındaki mesafe de göreceli olarak kısaldı. Bu çok daha fazla fiziksel temas demek ve buna bağlı olarak da futbolcunun yaratıcı davranışta bulunmasının zor olduğu anlamını taşır. Bu durumda yapılacak şey bellidir.

Eğer bugünün futbolunda tek pas yapıp tek vuruşları denemiyorsanız başınız dertte demektir. Dar alan ve kısa zaman içerisinde futbolcu ne yapması gerekiyorsa onu denemelidir. Aksi durumda mutlaka bir fiziksel temas ile karşı karşıya kalacaktır ki, bu da yapmak istediği hareketin amaca yönelik olmasını engelleyecektir.

Savunma oyuncuları VAR öncesinden kalan alışkanlıkları sonucunda fiziksel temasın dozunu kaçırıyorlar. VAR’ın en önemli yararlarından biri de bu noktada olacaktır belki de. Ceza alanları içerisinde ki yoğun fizik mücadele esnasında kuraldışı davranışları hakemler kaçırabiliyor. Çünkü onca futbolcunun değişik şekilde koşu ve mücadelesini insan gözü tespit edemiyor. VAR’ın pozisyonları kaçırmadığı penaltı sayısının aşırı artmasından belli oluyor.

Cruyff VAR sistemine şiddetle karşıydı ancak yıllar önce söylediği en iyi futbolcu tek pas oynayan futbolcudur söylemi de bu Dünya Kupası’nda yerini bulmuş oluyor. Topu bir arkadaşına verip boşa çıkmak bu basit ama etkili oyunun temelini oluşturur. Bütün oyuncuların aynı duygu ve davranışla oynadığını düşünürseniz alan ne denli dar zaman ise ne kadar kısa olursa olsun, o fizik mücadelenin içinden topu çıkartmak daha kolay olur. Rusya 2018’de grup maçlarının sonuna yaklaşıyoruz. Bir üst turda takımlar güç açısından daha da denkleşecek. O zaman fizik mücadele sırasında tek pas oynamanın değeri daha da net biçimde ortaya çıkacak.

YORUM YAZ