MENÜ

Adem Ljajic futbolu ne kadar biliyor?

Abone Ol Google News

Kariyerine bakıldığında olağanüstü bir çizgi yakaladığını gördüğümüz Adem Ljajic’in otuz yaşına doğru yol aldığı şu günlerde, futbolun bilgi kısmıyla yeterince işi olmadığından, yükseklerin zor koşullarından düzlüğe inmek zorunda kaldığına tanıklık etmekteyiz.

Haberin Devamı

19 yaşında Partizan’dan Fiorentina’ya transfer olan Lajic belli ki İtalya’da büyük bir çıkış yakalaması umuduyla transfer edilmiş. Çizmenin en önemli takımları Roma, -arada kiralık Torino- ve Milan takımlarında forma giyerken herkesin beklentisi Ljajic’in hatalarından arınıp futbolu daha üst düzeyde oynamasıydı.

Ljajic’in transferine kim karar verdi?

Ne var ki Sırp futbolcu, futbol oynamanın sadece topla fazla ve gereksiz oynamak olduğu noktasında kaldığından, Beşiktaş’ta daha da gerileyerek kariyerinin sonuna doğru yolculuk yapmaktadır.

İtalyan takımları tarafından bizim için büyük sayılacak paralar ödenerek transfer edilen Ljajic, Beşiktaş’a da 6,5 milyon Euro’ya mal oldu. Öyle sanıyorum ki, Ljajic’in transferinde menajerlerin ortaya koyduğu kariyer çizgisi belirleyici olmuştur. Roma, İnter, Milan adları sayıldığında bizim yöneticilerimizin iştahı hemen kabarmıştır.

Haberin Devamı

Genç yaşta İtalya’dan neden gönderildi?

Ancak hiç kimse şunu sormuyor: Bu oyuncu 19-25 yaşları arasında bu takımlarda oynadıktan sonra en verimli olacağı dönemde neden gözden çıkartılıyor? Bu soruyu sormak ve Ljajic’in yolculuğunun neden yüksek Alplerden İstanbul düzlüğüne indiğini sorgulayabilecek nitelikte futbol bilirkişilerine ihtiyaç vardır.

Bu kişiler ülkemiz futbolunda var mıdır, varsa kimlerdir? Teknik direktörler yanıtı verilebilir ancak Nsakala’yı transfer eden teknik adama nasıl güveneceksiniz?

Ljajic modern futbola yatkın mı?

Bir pozisyon bile bir futbolcu hakkında fikir yürütüp karar vermek aşamasına gelmek için yeterlidir. Geçmiş yıllarda Ljajic’in modern futbola yatkın olmaması konusunda birçok kusurlu davranışını gördüğüm halde, belki ben yanılıyorum diye düşündüm. Ne var ki son oynanan Karagümrük maçı beni bir kez daha haklı çıkardı.

Sırp oyuncuya sol taraftan bir pas atıldı. Günümüz futboluna yatkın bir oyuncu o pozisyonda topu sağ taraftaki Larin’e tek pasla aktarır o da topu ağlara gönderirdi. Ya da kaçırırdı, bu Ljajic’in sorunu olmazdı. Ancak Ljajic topa basarak rakibi ile mücadeleye girdi. Onun tarzı bu, önce topla oynamak…

Beşiktaş’ın kayıplarını net görmek istiyorsanız…

Bu yanlışı hem Beşiktaş’ı olası bir golde etti, belki şampiyonluktan da edecek hem de kendini sakatladı. Basit oyunu ilke edinemeyen futbolcuların nelere mal olduğunu gösteren tipik bir pozisyondur Ljajic’in yaşadığı durum.

Dolaysıyla Beşiktaş’ın son dönemlerde yaşadığı kayıpların nedenleri şans, kader, kısmet gibi soyut kavramlarla açıklanamaz. Nsakala ve Ljajic’e bakın, neler olduğunu göreceksiniz… Yarınki maçta Rıdvan Yılmaz’a dönülüyorsa “teknik adam güvenilirliği” konusunda Beşiktaşlılar ne düşünürler? Beşiktaş sınama-yanılma yöntemiyle, teknik adamlık öğrenme yeri değildir…

YORUM YAZ