MENÜ

Robot otomobil göreve hazır

Abone Ol Google News

Renault, Paris’te sergilediği geleceğin lüks shuttle’ı EZ-Ultimo adlı konsept otomobiliyle bizleri gelecek yolculuğuna çıkardı. 20 yıl sonra yani 2038’de acaba havaalanı transferleri bu uzay kapsülü benzeri araçlarla mı yapılacak? Zengin turistler Paris şehrini EZ-Ultimo türündeki robot otomobillerle mi gezecek? Renault’nun öngörüsüne göre EZ-Ultimo benzeri otonom araçlar bu görevleri üstlenebilir. EZ-Ultimo, Renault’nun geleceğin şehir içi ulaşım vizyonu ve markanın direksiyonsuz ve sürücüsüz konseptlerinden üçüncüsü.

Haberin Devamı

Tasarımda Art-Deco unsurlar

1920’lerin bir Paris evi gibi Art-Deco stilinde tasarlanan aracın dış kısmı karbondan üretilmiş parlak bir kaplamaya sahip. Camların yerine kullanılan ve sadece içeriden dışarıya doğru saydam olan pleksiglas yüzeyler ise elle parlatılmış. İç mekanda ise bolca kaliteli deri döşeme, kadife ve pahalı mermer kullanılmış! Zemin ise açık renkli cevizden üretilmiş şık bir balıksırtı parke ile kaplı. Renault 5,70 m’lik bu araç ve benzerlerinin, VIP yolcuları havaalanından şehre taşıma işini üstlenebileceklerine, otellerin şoförlü limuzin servislerinin yerini alabileceğine ya da ultra lüks markaların müşterilerini otellerinden alıp mağazalarına getirebileceğine inanıyor. Neredeyse 4 metrelik aks mesafesine sahip bu devasa uzay gemisinin, yolcularını mümkün olduğunca konforlu bir şekilde taşıyabilmesi için, önden çekişli olması, arka tekerleklerin de yönlendirmeye katkıda bulunması ve kablosuz (indüktif) şarj sistemiyle donatılması da düşünülmüş.

Haberin Devamı

Dördüncü seviyede otonom sürüş

Geniş iç kabin maksimum 3 yolcu için tasarlanmış. Sürücünün de olmadığını düşünürsek, 4 metrelik dingil açıklığı iç mekanda yolcuların, evlerinin salonunun konforunu sunabilecek. Ayrıca AEX (Augmented Editorial Experience) kapsülü sayesinde benzersiz bir multi-medya deneyimi ile şehri seyretmek mümkün oluyor. Yolcular, kabin içinde kendilerini evlerinde hissediyor ve evlerinin camından dışarı bakarmış gibi panoramik cam tavandan gökyüzünü seyredebiliyorlar. 4’üncü seviye otonom sürüş becerisine sahip konsept, önündeki araç ile olan mesafesini ayarlayabiliyor, şeritte kalabiliyor ve şerit değiştirebiliyor. Ayrıca kendi başına veya takip merkezine bağlantı imkanı sayesinde, yakınındaki olağanüstü olaylara karşı kendini güvenli bir konuma alabiliyor.

En güvenilir marka açıklandı

Lexus, araştırma kuruluşu Consumer Reports’un 2018 Otomobil Güvenilirlik Araştırması’na göre en güvenilir markalar arasında ilk sırada yer aldı. 29 markadan 500 binden fazla aracın analiz edildiği araştırmada, gerçek kullanıcılardan sağlanan verilerden yararlanıldı ve böylece yeni araç satın almak isteyen kullanıcılara önemli tavsiyelerde bulunuldu. Tüketici Raporları araştırmasında araçlar konfor seviyesi, tüketim, performans, düşük kullanım maliyeti, işçilik kalitesi gibi kriterlere göre değerlendirildi.

Animasyona özel konsept

Audi’nin, merakla beklenen animasyon filmi “Spies in Disguise” için tasarladığı konsept otomobili RSQ e-tron, Will Smith’in seslendirdiği süper ajan Lance Sterling tarafından kullanılıyor. Yapay zeka ve otonom sürüş özelliği de bulunan RSQ e-tron otomobiliyle maceradan maceraya koşuyor. Otomotiv dünyası için de bir ilk olan projede, Audi Design mühendisleri ve tasarımcıları, bir süper ajanın ihtiyaçlarının tümünü karşılayan sanal bir otomobil tasarladı. Hologramlı gösterge paneli, elektrikli ve otonom sürüş özelliklerine de sahip RSQ e-tron, Lance Sterling için düşünülen birçok farklı özelliğe de sahip.

Haberin Devamı
YORUM YAZ