MENÜ

2019'un otomobil trendi Elektrikli lüks SUV'lar

Abone Ol Google News

2019 yılı için otomobil endüstrisi, lüks elektrikli SUV'ları, yılın trendi olarak sunmaya hazırlanıyor. Bu yeni nesil teknolojilerle donatılmış elektrikli SUV'lar arasında Mercedes, Audi, Porsche gibi Alman markalarının ürünlerinin yanı sıra Uzak Doğulu Byton, Nio gibi start-up firmalarının da ismi geçiyor. Menziller artık 500 km sınırına dayanmış olsa da elektrikli SUV'ların bazı dezavantajları da yok değil; büyük bataryalar nedeniyle gövde ağırlığı 2 tonun da üzerine çıkıyor, bu nedenle elektrik tüketimi daha da artıyor. Ayrıca en önemli problem olan hızlı şarj altyapısı henüz yaygınlaştırılabilmiş değil. Ama yine de üreticiler, elektrikli SUV'ları seviyor çünkü bu lüks sınıfta karlılık oranları da iyice yüksek. Örneğin Mercedes EQC'nin Avrupa'daki fiyatı 75 bin Euro olacak, Audi e-tron'da ise fiyat 80 bin Euro'dan başlayacak, Porsche Taycan'ın Avrupa başlangıç fiyatı ise 95 bin Euro olacak. 600 HP'lik versiyonda fiyat 100 bin Euro sınırını rahatlıkla aşacak. Bu otomobillerin benzinli ve dizel versiyonlarının ise çok daha ucuz olduğunu belirtmek gerekiyor yani Almanya'da bunun neredeyse yarı fiyatına bir GLC veya Q5 almak mümkün.

Haberin Devamı

Yıl sonunda Türkiye'ye de gelecekler

Haberin Devamı

Audi'nin e-Tron isimli elektrikli SUV'u Avrupa pazarında 2019'un ilkbahar aylarında piyasaya çıkacak. Mercedes EQC ve Porsche Taycan SUV modellerinin ise Avrupa yollarına çıkması için yıl ortasını beklemek gerekecek. Her 3 aracın Türkiye geliş tarihleri ise biraz daha geç. Audi e-Tron ve Porsche Taycan sonbahar aylarında Türkiye'de olacak. Mercedes EQC'nin ise 2020'de Türkiye'de satışa başlaması planlanıyor. Byton ve Nio gibi markaların henüz Türkiye distribütörleri olmadığı için, tıpkı Tesla gibi, onlar da ancak galeriler tarafından getirilerek satılabilir ancak bilinirlikleri Tesla'dan düşük olacağı için pazar şansları da yok.

Mercedes EQC

Mercedes'in ilk büyük elektrikli modeli, elektrikli otomobiller için oluşturulan EQ alt markasından geliyor. GLC SUV platformu üzerine geliştirilen EQC'nin çift elektrikli motoru, toplamda 408 HP güç üretiyor, 450 km menzil sunuyor ve bataryalar 40 dk'da yüzde 80'e kadar dolabiliyor. Oldukça atak olan EQC 2425 kg'lık ağırlığına rağmen 5,1 sn'de 100 km/s hıza ulaşabiliyor, son hız ise 180 km/s'te sınırlandırılmış. Ancak sürekli yüksek performansta kullanmak 80 kWh kapasiteye sahip bataryaları çok hızlı bir şekilde boşaltabilir. EQC, 2020 yılında Türkiye'ye gelecek.

Audi e-Tron

Başlangıçta Q5 platformu üzerine inşa edilmiş izlenimi veren e-Tron, aslında özel olarak geliştirilen bir elektrikli araç serisinin ilk modeli. Çift elektrik motora sahip e-Tron, böylece yeni nesil e-quattro dört tekerlekten çekiş sisteminin avantajını, güvenli yol tutuşa dönüştürüyor. Audi'nin çift elektrikli motoru toplamda 480 HP güç üretiyor, 2450 kg'lık araç boost modunda 5,7 sn'de 100 km/s hıza ulaşabiliyor. Bu atak karakter fazlaca elektrik tüketimine neden olduğu için boost modu 8 sn ile sınırlandırılmış. Audi'nin son sürati ise 200 km/s olarak sınırlandırılmış. 90 kWh'lık bataryaların 400 km'lık mezil sunduğu ve 30 dk'da süper şarjla doldurulabildiği açıklanıyor. Audi e-Tron Türkiye pazarına 2019 sonbaharında gelecek.

Haberin Devamı

Porsche Taycan

İlk konsepti Mission E olarak tanıtılan Taycan Avrupa'da 2019 ortasında piyasaya çıkacak, Türkiye'ye ise 2019'un son çeyreğinde gelecek. Taycan'da 400, 500 ve 600 HP olmak üzere 3 farklı güç versiyonu yer alacak. Panamera ile Cayenne arasında bir yere konumlanacak olan bu elektrikli SUV, şüphesiz ki 2019'un en trend lüks SUV'larından biri olacak. 600 HP'lik en güçlü versiyon 1000 Nm torka sahip ve 3,1 sn'de 100 km/s hıza, 12 sn'de ise 200 km/s hıza ulaşıyor. Son sürat 250 km/s olarak belirlenmiş ama bu hızda uzun süre gidilmesi aküyü hızla boşaltacağından, pek de tavsiye edilmiyor. Diğer elektrikli otomobillerde tek vitesli şanzıman yer alırken, yüksek son sürat nedeniyle Taycan'a ikinci bir vites daha eklenmiş. Bu lüks SUV'un normal kullanımdaki menzilinin 105 kWh kapasiteli bataryalar sayesinde 500 km'nin üzerinde olacağı açıklanıyor.

YORUM YAZ