MENÜ

Tokyo'nun laneti!

Abone Ol Google News

Başlık Japon dostlarımızı kızdırmasın, bu sadece bir ironi! Buna, Tokyo'nun bahtsızlığı da diyebiliriz. Çünkü Olimpiyat Oyunları tarih boyunca dört kez sekteye uğruyor, ikisinde Tokyo var! Oyunlar, geçmişte üç kez iptal edilmişti, şimdi de ertelendi. Erteleme, tarihte ilk kez... Hepsinin nedeni de savaş! Üç iptal, birbirlerine düşman kesilen insan ırkının kendi popülasyonunu kırdığı savaşlardı, erteleme ise görünmeyen sinsi bir düşmana; korona isimli virüse karşı verilen savaş.

Haberin Devamı

1896'da Atina'da başlayan 'Modern Olimpiyat Oyunları' başlangıcından 20 yıl sonra, 1916'da ilk kesintiye uğruyor. Almanya'nın Başkenti Berlin'de yapılması planlanan oyunlar, 1914 yılında başlayan 1.Dünya Savaşı nedeniyle iptal ediliyor.

Önce Tokyo, sonra Helsinki

1920 Anwers'den itibaren yeniden normal seyrine dönen olimpiyat oyunları, 1940 yılında ikinci kez iptal ediliyor. Bu kez başrolde Japonya var. İlk kez Avrupa ve ABD dışında bir başka kıtaya verilen 1940 Olimpiyat Oyunları'nın ev sahipliğini, 1936 yılında Barcelona, Helsinki ve Roma'ya karşı yarışan Tokyo kazanıyor. Tokyo'da derhal hazırlıklara başlanıyor ve 1938'e karşı her şey yolunda gidiyor. Gelgelelim, o tarihte patlayan 2.Japonya-Çin Savaşı, Tokyo'nun, bütün çabasına rağmen oyunları kaybetmesine ve yarıştığı rakiplerinden Helsinki'ye verilmesine neden oluyor. Ancak 1939'da başlayan 2. Dünya Savaşı tüm kıta Avrupası'nı sarınca Helsinki'de yapılması planlanan oyunlar da iptal ediliyor. 1944 Londra Olimpiyat Oyunları da yine savaşın devam etmesi nedeniyle yapılamıyor.

Haberin Devamı

Londra 1948'de kaldığı yerden...

Savaşın 1945'de sona ermesinin ardından Oyunlar 1948 Londra ile kaldığı yerden devam ediyor ve bugüne kadar da kesintisiz sürüyor. Ancak 1980 Moskova Olimpiyat Oyunları'nda ağır bir kriz yaşanıyor. Başta ABD olmak üzere, aralarında Batı Avrupa ülkeleri, Türkiye ve Japonya'nın da bulunduğu 62 ülkenin boykot etmesi nedeniyle oyunlar 80 ülkenin katılımıyla yapılıyor. Bunun nedeni de bir savaş! Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesi... Ama asıl sebep soğuk savaş! Sovyetler Birliği ve kendisine bağlı Doğu Bloku ülkeleri buna misilleme olarak 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları'nı boykot ediyor ve bu dört yıllık süreçte 'olimpik ruh' politik nedenlerle büyük yara alıyor.

Japonlar'ın olimpiyat sevdası

1948'den sonra Tokyo bir kez daha oyunlara talip oluyor ve 1964'de olimpiyat rüyasını gerçeğe dönüştürüyor. İstanbul'a karşı zafer kazandığı 2020 ise Tokyo'nun üçüncü olimpiyat macerası oluyor. Gelgelelim, bu kez karşısına baklenmedik bir engel; pandemi (Küresel salgın) çıkıyor ve olimpiyat tarihinde ilk kez bir erteleme yaşanıyor.

Umarım bu son olur. Umarım, ne olimpiyatlar ne de insanoğlunun uygarlık yürüyüşü, savaşlar, küresel salgınlar, doğal afetler gibi kendi ellerimizle yarattığımız yıkıcı fenomenler tarafından sekteye uğrar. Ve umarım Tokyo 2021'de geleneksel Japon konukseverliğiyle unutulmaz bir olimpiyat organizasyonuna tanıklık ederiz.

YORUM YAZ