MENÜ

Sessiz sedasız!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Ülkemizde engelliler konusunda geçmiş yıllarda benim de kapıldığım şöyle bir yanlış algı var: Engeliller sporla hayata bağlanıyor! Yok böyle bir şey! Engelliler zaten hayata bağlı insanlar. Aksi olsa yaşayamazlar ki! Doğrusu şudur: Engelliler yarışıyor! Engelliler spor alanlarında birbirleriyle mücadele ediyor. Kazanıyorlar, kaybediyorlar. Seviniyorlar, üzülüyorlar. Fair-Play ruhuna uygun hareket edeni de var, etmeyeni de... Zaman zaman kavga dahi ediyorlar. Sonra barışıyorlar, kucaklaşıyorlar. Tıpkı sizin gibi, benim gibi, diğer sporcular gibi. İşte bir kaç gündür Samsun’da olan da budur.

Algıyı yıkmak lazım

2016 yılında Rio’daki Paralimpik Oyunları’nda bedensel ve görme engelli sporcular birbiriyle kıyasıya yarıştılar. Şimdi de sıra işitme engellilere geldi. İşte hep beraber görüyoruz. Gösterdikleri insan üstü çabayı, birbirlerini geçmek, yenmek için verdikleri mücadeleyi, akıttıkları teri, sahaya yansıttıkları coşkuyu... Bize verdikleri mesaj gayet net: “Yok bizim de sizden bir farkımız. Sizin yapabildiğiniz her şeyi biz de yapabiliyoruz. Sadece sizin gibi sesleri duyamıyoruz ve bu nedenle konuşamıyoruz. Ama görüyorsunuz bu bize engel değil. Biz de koşuyoruz, yüzüyoruz, rekorlar kırıyoruz, goller, basketler atıyoruz, smaç yapıyoruz vs.” Burada bize düşen bu mesajı almak ve kafamızdaki yanlış algıyı yıkmak. Engelli olayına bambaşka bir pencereden bakmak. Farkında olmadığımız şeylerin farkına varmak, farkındalığımızı artırmak. Ve onları ötekileştirmemek. Aslında engellilerin hayata sporla bağlandığı şeklindeki çağ dışı klişeye sarılmamızın sebebi de bizdeki farkındalık eksikliğidir. Ve engellileri ötekileştirmemizdir. Oysa öteki olmak göreceli bir kavramdır. Belki de bu ilkel yaklaşımımızdan dolayı öteki olan biziz!

Bravo Samsunlular!

Neyse ki, Samsun halkı bu konuda ülkemizin diğer kentlerine nazaran bir değil bir kaç adım öne geçmiş bulunuyor. Bir kaç gündür tribünleri dolduran ve işitme engelli sporcularla bütünleşen Samsunluların, engelli gerçeğiyle yüzleştiklerinden beri hayata bakış açılarının değiştiğini söyleyebeliriz. Bundan sonra Samsunlu için hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Engellilere acınacak ya da yardım edilecek kitleler olarak bakmak yerine onlarla aynı potanın içinde çok daha kolay eriyeceklerdir. Bu yaklaşım bir dip dalgası olarak Samsun’dan tüm Türkiye’ye zaman içerisinde yayılacaktır.

Her zaman destek olunmalı

Deaflimpics 2017’nin ülkemize katacağı en önemli değer bu olacaktır. Toplumda var olan kalıpların, engellilerle aramıza ördüğümüz duvarların yıkılması Oyunlar sayesinde elde edeceğimiz en büyük kazanç olacaktır. Sporcularımız kazanınca, madalya alınca elbette sevinmeliyiz, onları alkışlamalıyız, bağrımıza basmalıyız. Ama bunu başarılı olamadıkları takdirde de yapmalıyız. Keza diğer yarışan sporculara da... Burada aslolan yarışmalarıdır. Bu konuda ortaya irade koymalarıdır. Ortaya koydukları iradeyi bize yansıtmalarıdır ve bizim gerek sportif, gerekse ahlaki kültürümüzü artırmalarıdır. Bizi bir simyacı gibi işleyerek sessiz sedasız değiştirmeleridir. Bizi biz, biz insan yapmalarıdır. Onlar kazansa da, kaybetse de, asıl kazananın biz olduğumuz gerçeğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Onların sayesinde!

YORUM YAZ