MENÜ

Görme Engelliler Milli Takımı'na kamp zulmü!

Abone Ol Google News

Görme engelli milli sporcular 18-28 Temmuz’da İzmir’de 10 günlük kampa alınıyor. Ama ne kamp! Otelin her tarafı dökülüyor. Köpek bağlasan durmaz misali! Bu yetmiyormuş gibi kamptaki 7 kadın sporcu için kadın antrenör görevlendirilmiyor!

Haberin Devamı

TMPK Başkanı Yavuz Kocaömer konuyu gündeme getirince otel değiştiriliyor. Bu kez antrenman havuzuna 60 kilometre mesafedeki bir otele alınıyorlar. Havuza gidip geldikleri araç ise tam bir köy postası! Yemek bulamadıkları akşamlar ise cabası!

Bu ülkenin çok büyük yapısal ve toplumsal sorunları var. Kar topunun yuvarlanıp çığa dönüşmesi gibi giderek de çoğalıyor. Engelli sorunu bunlardan sadece biri. Ama en önemlisi. Zira, uygarlığın temel ölçütü engelliye verilen değerdir. Engellinin toplumsal hayata tam adaptasyonudur. Hem fiziksel hem ruhsal...

Çağdaş toplumlar bunu başarmış durumda. Zaten başardıkları için de çağdaş toplum diye tanımlanıyorlar! Biz ise... Maalesef yerimizde sayıyoruz bu konuda. Son yıllardaki umut verici bazı gelişmeler ise günü kurtarmak babında!

Haberin Devamı

Kız sporcular perişan oluyor

Zaten pratik hayata baktığımızda yapılanların göstermelik olduğunu anlayabiliyoruz. Bunun son örneği ise, görme engelli milli yüzücülerimize reva görülen muamele. Görme Engelliler Federasyonu tarafından 18-28 Temmuz tarihleri arasında İzmir’de milli takım sporcuları için bir hazırlık ve geliştirme kampı düzenleniyor.

15 sporcu sadece bir antrenör nezaretinde bir otele gönderiliyor. Gelgelelim gittikleri otelin her tarafı dökülüyor. Odalar, duşlar, yataklar, tuvaletler vs. Köpek bağlasan durmaz misali bir otelde bir anda kendilerini buluyor sporcular. Sporcuların 7’si kadın. Gözleri görmediği için bu kızlarımızın tuvalet ve duş gibi özel ihtiyaçlarında yanlarında nezaret edecek bir kadın antrenör gerekiyor. Ama o da yok! Tam bir perişanlık!

Hamza Yerlikaya el atıyor

Konu, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) Başkanı Yavuz Kocaömer’e intikal ediyor. Kocaömer de Milliyet ve Posta Gazeteleri’ndeki köşelerinde bu rezaleti gündeme taşıyor. Devreye yeni Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya giriyor. Ve federasyon sporcuların otelini değiştiriyor. Ama sorunlar bitmiyor. Bu kez otel, antrenman yaptıkları havuza 60 kilometre mesafede! Gidiş-geliş her gün 120 kilometre! Kendilerine tahsis edilen araç ise tam bir köy postası! İçinde doğru dürüst oturma koltukları olmayan, taştan yapılmış uydurma oturma yerlerinin bulunduğu, klimasız bir araçla İzmir’in Temmuz sıcağında her gün kilometrelerce yol kat ediyorlar.

Federasyonun ilk ayıbı değil

Bazı günler yolun uzunluğundan akşam yemeğine yetişemiyorlar. Tabi otele dönünce yemek de bulamıyorlar. Oysa bunun daha önceden programlanıp, hazırlanması gerekiyor. Ama kim yapacak! Devreye antrenör Çetin Koçak giriyor. Gidiyor, açık olan bir marketten muz alıyor ve sporcuların karnını öyle doyuruyor! Aslında bu federasyonun daha önce de gündeme gelen birçok sabıkası var. Ama ne hikmetse üstüne giden yok!

Federasyonun Yönetim Kurulu üyelerinden Ercüment Ekrem Davran ise, konuyla ilgili kendi facebook hesabından yaptığı açıklamada değiştirilen otelde daha önce de kalındığını ama hiçbir şikayet alınmadığını söylüyor! Engelliye uygun olmayan araç için de topu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne atıyor. Araç onlarınmış ve varsa bir şikayet onlara yapılmalıymış! İşte, engelli sporcu için hayat böyle değerli okurlar! Saldım çayıra, mevlam kayıra!

Haberin Devamı

Hamit Turhan

YORUM YAZ