MENÜ

Ömür uzatan yiyecekler

Abone Ol Google News

7'den 70'e en değerli yiyeceklerin başında rengarenk sebze-meyveler geliyor. Bugün size ömrünüze ömür katacak yiyeceklerin listesini hazırladım:

Haberin Devamı

■ Yeşiller: Salata yeşillikleri, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, pazı, ıspanak, semizotu, salatalık, yeşil fasulye, yeşil biber.

■ Kırmızılar: Elma, nar, turp, kırmızı meyveler, kırmızı biber, domates.

■ Sarılar: Limon, sarı biber, mısır.

■ Turuncular: Portakal, mandalina, kayısı, kavun, nektarin, tatlı patates, havuç.

■ Morlar: Mor lahana, patlıcan, üzüm, böğürtlen, yaban mersini, hurma, mor erik.

■ Beyaz ve bejler: Mantar, sarımsak, nohut, fındık, fıstık, soğan, ay çekirdeği, susam.

Bol posa ve kolajen

Sebze ve meyveler vücudumuza vitamin, mineral ve posa sağlıyor. Onlara renklerini veren fitokimyasallar vücudumuzu toksinlerden arındırıyor, bağırsak floramızı sağlamlaştırıyor, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, kanserden koruyor ve hormonlarımızı destekliyor.

Sebze ve meyveleri daha fazla tüketenler diyabet, kalp damar hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıklara daha az yakalanıyor.

Haberin Devamı

Tüm yaşlar için bir başka değerli yiyecek ise kemik suyu (et suyu). Hem ekonomik bir protein kaynağı hem de içindeki kolajen sayesinde sağlam eklem ve kemikler için ideal bir yiyecek. Üstelik yaşlanma karşıtı özelliğe sahip. Tencere yemekleri hazırlarken içine kemikli et parçaları atmanız yemeklerinize hem lezzet hem de yüksek besin değeri katar.

Paça gibi eklemleri de içeren uzun kemik parçalarını soğan, sarımsak kekik gibi çeşitli otlarla aromalandırarak kaynatabilir, buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz.

Uzun ömür çorbası

En değerli yiyecekleri bir arada bulunduran, kolay ve çabuk hazırlayacağınız pratik bir tarif:

Malzemeler (4 kişilik)

■ 1 adet kuru soğan

■ 1 diş sarımsak

■ 1 adet havuç

■ 1 demet ıspanak

■ 1 tatlı kaşığı domates salçası

■ Yarım demet maydanoz

■ 1 sap biberiye

■ 2 adet yumurta

■ 2 bardak et suyu

■ 2 bardak su

■ 3 çorba kaşığı zeytinyağı

■ 1 tutam tuz

Hazırlanışı: Sebzeleri doğrayın. Bir tencerede zeytinyağını kızdırdıktan sonra tüm sebzeleri katarak 5 dakika soteleyin. Sebzelere bir tutam tuz ve domates püresini kattıktan sonra 3 dakika daha sotelemeye devam edin. Sebzelere 2 bardak et suyu, 2 bardak su ekleyin ve 3-4 dakika kadar kaynamaya bırakın.

Bu sırada bir başka kapta ince kıyılmış maydanoz ve biberiye ile beraber yumurtaları çırpın. Çırpılmış yumurtaları altını kapattığınız çorba tencerenize ilave edip kapağı kapatın. Hiç karıştırmadan yumurtaların 2-3 dakika pişmesini bekleyin.

Çorbanız hazır, afiyet olsun.

YORUM YAZ