Kış detoksu

Abone Ol Google News

Detoks yani toksinlerden arınma işlemi vücudumuzda sürekli yapılan bir süreç ama bunu desteklemeye ihtiyacımız var. Özellikle de kalıtımsal olarak anne ve babanızdan size gelen toksinlerden arınma genleriniz yavaş çalışıyor veya eksikse... Kış ayları tam da detoks desteği yapan yiyeceklerle dolu. Özellikle turpgiller ailesinden olanlar tam bir şifa kaynağı.

Haberin Devamı

İşte diyetinizde sık bulundurmanız gereken o besinler:

● Beyaz ve mor lahana,

● Karnabahar,

● Brokoli,

● Brükssel lahanası,

● Karalahana,

● Turp,

● Kappari,

● Roka, tere, kıvırcık vee marul.

Çiğ tüketin

Yukarıda turpgiller ailesine üye besinlerden kısa bir lise hazırladım ama Türkiye'de turpgillerden 85 cins ve 515 farklı tür var. Bu sebzelerin en önemli özelliği, yüksek miktarda folik asit, C vitamini, K vitamini, kalsiyum, selenyum içermesi. Bunun dışında kanserden koruyucu 'sulforofan' adlı bir maddeden de zenginler. Sulforafanın aktif hale gelmesi için turpgilleri kesmek veya dişlerimizle çiğnememiz gerekiyor. Aktifleşme turpgillerde bulunan bir enzim sayesinde oluyor. Turpgiller haşlanınca veya ısıtılınca enzim aktivitesini yitiriyor. Detoks etkisinden faydalanabilmek için en iyi yöntem onları çiğ tüketmek. Bu mümkün değilse buharda haşlama seçenek olabilir. Son bir not: Sulforofanı aktif hale getiren enzim asitli ortamlardan da hoşlanmıyor. Bu nedenle özellikle salatalarınıza limon veya sirkeyi servis öncesi eklemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Beyaz lahana salatası

Malzemeler:

■ 1 orta boy lahananın 1/4ü (ince kıyılmış),

■ 1 havuç (rendelenmiş)

■ 1 adet beyaz soğan (yarım halka şeklinde ince doğranmış)

■ 1 çay bardağı kuru üzüm

■ Sirke, limon, zeytinyağı veya ev yapımı mayonez

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri karıştırın. Üzerine sos ve damak zevkinize göre baharat ilave edin.

YORUM YAZ