Arama

Popüler aramalar

Mucizevi besin: Zeytinyağı

Abone OlGoogle News
Haberin Devamı

Bugüne kadar yapılan araştırmalar, zeytinyağının kolesterolü düşürdüğünü, insülin kontrolü sağladığını, hatta antikanser ve anti-oksidan etkileri olduğunu göstermiş. Zeytinyağı ile merak edilen ve en çok sorulan sorulardan biri, ısıtıldığında faydalarının yok olup olmayacağı. Bu konuda pek çok araştırma ve çalışma var. Sonuç olarak önemli olan işe kaliteli bir zeytinyağı ile başlamak. Yani ısıl işlem görmeden soğuk sıkım hazırlanmış ve katkısız bir zeytinyağı kullanmak çok önemli. Soğuk kullanırsanız sağlık faydalarından maksimum faydalanabilirsiniz. Yemekle beraber pişirildiğinde (ısıtıldığında) zeytinyağının sağlıklı yönlerinde biraz azalma görülebilir ancak aşağıdaki önerilere dikkat ederseniz fenolik maddelerin eksilmesini en aza indirebilirsiniz:

■ Isıtılma süresini mümkün olduğunca azaltın.

■ Zeytinyağını yemek pişme sürecinin sonuna doğru veya pişirdikten sonra ekleyin.

Hangisini seçmeliyiz?

Tabi ki soğuk sıkım ve filtre edilmemiş olanı en makbul. İkinci tercihiniz üzerinde natürel ibaresi olan zeytinyağları olabilir. Bu yağlar, doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, yıkama, sızdırma, santrifüj ve filtrasyon gibi işlemler uygulanarak elde edilmiş zeytinyağlarıdır. Isıl işlem görmüş ve üzerinde rafine veya riviera yazan yağlar rafinasyon işlemi görmüş yağlardır.

Miktarı ne kadar olmalı?

Ne kadar faydalı olsa da zeytinyağı enerjisi yüksek bir besin. Bu nedenle günlük gereksinimi aşmamaya dikkat edin. Her gün 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı ideal. Bu miktarının birazını salatalarda birazını da zeytinyağlılar gibi yemeklerde tüketebilirsiniz. Yine de ne kadar yağ yememiz gerektiği kişiden kişiye farklılık gösterir. Genel kural olarak günlük kalori ihtiyacının yüzde 30-35'i yağlardan karşılanmalı. Günlük yağ ihtiyacının da üçte ikisini zeytinyağı, üçte birini tereyağı gibi doymuş yağlar oluşturmalı. Hatırlatmakta fayda var: Vücudumuzun yağ olmadan sağlıklı olamaz, düzenli çalışmaz.

Ev yapımı aromatik tarifler

Evinizde zeytinyağını harika kokulu aromatik bir yağa dönüştürebilirsiniz. Bu yağı salatalarınızı daha lezzetli yapmak için kullanabilir, arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz. Bunun için kaliteli bir zeytinyağı, kapağı iyi kapanan bir şişe, organik limon ve çeşitli otlara ihtiyacınız var. İşe ilk önce şişenizi sterilize etmekle başlayın. Şişenizi bir tencerede 10 dakika boyunca kaynatın. Soğuduğunda işe koyulun.

3 farklı çeşit

Limon aromalı zeytinyağı: 4-6 adet organik limonun kabuğunu iyice fırçalayarak yıkayın. Ardından ince ince doğrayın ve şişenize doldurun. Limon kabuklarının üstünü tamamen kapayacak şekilde zeytinyağı koyun. 2 hafta bekledikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Biberiye aromalı zeytinyağı: Şişeye uzun dallı biberiyelerinizi yerleştirin ve üzerlerini kapayacak şekilde zeytinyağını şişenize doldurun. 2 hafta bekleyin.

Kekik aromalı zeytinyağı: Taze kekikleri iyice yıkadıktan sonra şişeye yerleştirin. Üzerini örtecek şekilde zeytinyağını ekleyin. 2 hafta bekleyin. Bol sporlu sağlıklı günler dilerim.