MENÜ

Ciklet çiğnemenin şaşırtıcı faydaları

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Cikletin tarihçesi 'sakız' olarak eski Yunan ve Maya uygarlıklarına dayanıyor. Tabi o zamanlar doğal ve katkısız. Sakız ağacından elde ediliyor ve balmumu ile yumuşatılıp çiğneniyor. Osmanlı Sarayı'nda çok sevilerek kullanılıyor. Buradan tüm Anadolu'ya hızla yayılıyor. Popülaritesi ve çiğneyen sayısı artınca endüstriyel olarak yapay maddelerle üretilmeye başlanıyor. Cikletin Türkiye’deki tarihi 55 yıl kadar önce başlıyor. Ana maddeleri içinde kauçuk, plastik reçine, glikoz şurubu, tatlandırıcılar, renk vericiler, aromalar, yumuşatıcılar gibi kimyasallar mevcut. Şeker yerine yapay tatlandırıcı içeren cikletler de var. Tabii en sağlıklısı doğal sakız. Ciklet çiğneyecekseniz seçiminiz kesinlikle şekersizden yana olmalı.

İştahı frenliyor

Yemekten sonra dişlerimizin arasına yerleşen yemek artıkları ağzımızdaki asit oranını artırıyor. Bu da diş çürümelerine yol açabiliyor. Ciklet çiğnemek ise tükürük salgısını artırarak asit oranını düşürüyor. Ciklet çiğnemek beyne daha fazla kan gitmesini sağlıyor. Özellikle de dikkatli ve atik olmamızı sağlayan merkezler uyarılıyor. Araştırmalar ciklet çiğnemenin stresi ve kaygıyı azalttığı konusunda hemfikir. En sevindirici faydalarından biri ise hiç şüphesiz iştah üzerine. Ciklet çiğnemek beynimizi bir şeyler yiyormuşuz gibi kandırıyor. Bağırsaklardan GLP-1 hormonu salgılanıyor. Bu hormon salgılandığında tokluk hissi ortaya çıkıyor. Buraya kadar faydalarını yazdım ama zararları da yok değil. Bazı kişilerde baş ağrılarının daha sık ve daha ağrılı olmasına sebep oluyor. Şeker içeren cikletler dişleri çürütüyor. Yapay tatlandırıcı içerenler ise bağırsak florasını olumsuz etkiliyor.

Haftanın meyvesi: AVOKADO

Vitamin, mineral ve lif zengini bir meyve avokado. A, C, E ve B gurubu vitaminleri içeriyor. Muzdan yüzde 35 daha fazla potasyum oranına sahip. Aynı zamanda demir kaynağı. Çok fazla sağlıklı yağ içerdiğinden dünyanın birçok yerinde 'tereyağı meyvesi' olarak biliniyor. Hücre koruyucu ve antioksidan özellikleri olduğu için yaşlanma karşıtı bir meyve. Kabızlığa iyi geliyor. Ama her besinde olduğu gibi avokado tüketirken ölçüye dikkat! Bir öğünde çeyrek avokadodan fazla tüketmemeye gayret edin. Kararmaması için kalan avokadonun üzerine biraz limon sıkıp buzdolabında saklayabilirsiniz.

Sürekli acıkıyorsanız bunları yapın

Beyaz un, şeker, pirinç içeren yiyecekler yerine öğünlerinize, salata, sebze ve yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi kaliteli proteinler ekleyin. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin. Kaliteli uyuyup uyumadığınızı gözden geçirin. İdeal uyku süresi 7-8 saattir. Az uyumak iştahınızın açılmasına, daha fazla abur cubur tüketmenize yol açabilir, aman dikkat. Açlığınızın nedeni diyabet, tiroid gibi farklı hastalıklar da olabilir. Tüm önlemlere rağmen yemeden duramıyorsanız bir doktora başvurmanızda yarar var.

YORUM YAZ