Arama

Popüler aramalar

Beslenmede doğru bilinen 5 yanlış

Abone OlGoogle News
Haberin Devamı

YANLIŞ 1: Karbonhidrat zararlıdır: Karbonhidratlar düşman değil dosttur. Elbette işlenmiş, kolay kana karışan ve şekerimizi yükselten karbonhidratlardan bahsetmiyorum. Dostumuz olan karbonhidratlar sebzeler, meyveler ve yüksek posalı tam tahıllardır. Diyetinizde bunlara rahatlıkla yer açabilirsiniz.

YANLIŞ 2: Yağ yemek sağlıksızdır: Yıllardır yağ yersek kilo alacağımız bilgisi pompalandı. Oysa yağ tek başına kilo aldırmaz. Şişmanlamamız yanlış beslenmekten kaynaklanan bir süreç. Sağlıklı yağlar, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Elbette miktarına dikkat etmek koşuluyla.

YANLIŞ 3: Yumurta sarısı zararlıdır: Bu inanışın sebebi ise yumurta sarısındaki kolesteroldür. Ancak yapılan son araştırmalar, yumurta yemenin kolesterolü yükselttiği inanışına son verdi. Yumurta aklandı.

YANLIŞ 4: Kırmızı et sağlığa zararlıdır: Burada esas önemli konu hayvanının nasıl beslendiği ve nasıl pişirildiğidir. Sağlıklı yetiştirilmiş ve zararlı kimyasallar oluşturmayacak şekilde pişirilmiş kırmızı et, makul ölçülerde tüketildiğinde zararlı olmaz. İşlenmiş veya mangalda kömürleştirilerek pişirilmiş etler ise sağlığa zararlı maddeler içerdiği için önerilmez. Et porsiyonu herkesin kendi avuç içi kadar olmalı.

YANLIŞ 5: Tuz sağlığa zararlıdır: Genetik yatkınlığı olan bazı kişilerde aşırı tuz tüketimi gerçekten de yüksek tansiyon riskini artırıyor. Ancak tuz elzem elementlerden biri. Tuzu tamamen kesmek, çok tuz yemek kadar sağlığımıza zararlı. Azı karar çoğu zarar ilkesini benimsemeliyiz.

Haftanın sebzesi enginar

Karaciğer dostu enginar, bahar aylarının en aranan ve sevilen sebzelerindendir. Enginarda 'sinarin' maddesi yoğun olarak bulunur. Bu madde karaciğere detoks desteği verir. Enginar aynı zamanda posa, demir, potasyum, fosfat, magnezyum, folat ve C vitamini içerir. Enginarın en faydalı kısmı göbeğinden çok yapraklarındadır. Yaprak kısımları daha fazla posa, daha çok vitamin ve mineral bulundurur. Enginar pişirmeyi düşünüyorsanız şimdilerde raflarda görünmeye başlayan taze iç baklayı da işin içine katmanızı hararetle tavsiye ederim. Bakla, protein oranı yüksek sebzelerden. 100 gramında 10 gram kadar protein bulunur. Taze baklalı enginar, kalp, beyin ve böbrek sağlığına büyük faydalar sağlar.

Enginarlı Taze İç Bakla

Malzemeler:
* 6 adet enginar göbeği
* 1 su bardağı bakla (kabukları ayıklanmış)
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 20 adet kabukları soyulmuş arpacık soğanı

Hazırlanışı:
Soğanları hafif pembeleşene kadar zeytinyağında çevirin. Enginarları ekleyin. Üzerine 1 çay bardağı sıcak su ve biraz tuz ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika pişirin. Ardından taze baklayı ekleyin ve 10 dakika daha pişirin. Servis tabağına aldıktan sonra üzerini incecik kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.