Balkabağı mucizesi

20 Kasım 2018, Salı 06:25 Son Güncelleme: 19 Kasım 2018, Pazartesi 20:47
- A +

Vitamin, mineral ve antioksidan deposu balkabağını nedense hep tatlı şeklinde tüketiriz. Oysa çorbalarınızda, mezelerinizde, salatalarınızda kullanabileceğiniz bir besin. Bugün size üç farklı tarif hazırladım.

Balkabağının faydaları:

Tok tutar

Lif içeriği yüksek olduğu için uzun süre tokluk hissi sağlar. Dolayısıyla kilo vermeye yardımcıdır.

■ Sindirim sistemi problemi yaşayanlarda yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığı önler.

■ Nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A, B ve C vitamini içeriğiyle tam bir besin deposudur.

■ Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir.

■ Hem göz hem de beyin sağlığı için mükemmel bir besindir. Şeker içermesine rağmen kalorisi çok yüksek değil.

Balkabaklı humus

Malzemeler (4 kişilik)

■ Yarım kilo balkabağı

■ 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı (balkabağını fırınlarken kullanılacak)

■ 4 çorba kaşığı zeytinyağı (humusa katmak için)

■ 1.5 bardak haşlanmış nohut

■ 1 limon suyu

■ 4 çorba kaşığı zeytinyağı

■ 2 çorba kaşığı tahin

■ 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Balkabağını küp küp doğrayarak bir fırın tepsisine dizin. Üzerlerine 2 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin. 180 derece fırında çatalla ezecek kıvama gelene kadar pişirin. Pişen balkabağı ve haşlanmış nohutları mutfak robotunda püre haline getirin. Limon, zeytinyağı ve tahin ekleyip bir kaşıkla karıştırın.

Balkabaklı puding

Malzemeler (4 kişilik)

■ 1 bardak suda haşlanmış balkabağı

■ 8 çorba kaşığı süzme yoğurt

■ 8 çorba kaşığı doğal yoğurt

■ 4 tatlı kaşığı bal

■ 1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı:

Yoğurt ve balı iyice karıştırıp 4 ufak bardağa eşit paylaştırın. Yoğurdun üzerine tarçın ilave edilmiş balkabağı püresini eşit şekilde paylaştırın. Pudinginizi kakao ve nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Balkabağı çorbası

Malzemeler (4 kişilik)

■ 1 kilo balkabağı

■ 1 bardak su

■ 1 çay kaşığı tuz

■ Birer çay kaşığı zerdeçal, kimyon, pul biber, karabiber

Hazırlanışı:

Balkabağını iri doğradıktan sonra 1 su bardağı suda yumuşayana kadar kaynatın. Yumuşayan balkabağını bir çatal yardımıyla iyice ezin. Tuz ve baharatlarla bir taşım daha kaynatın.

YORUM YAZ
Sıradaki haber yükleniyor...