MENÜ

Asıl konu VAR müdahalesinin doğruluğu ya da yanlışlığı

Abone Ol Google News

Fenerbahçe Pendikspor maçında her iki takımın lehine ve aleyhine hakem hataları olmasına rağmen en çok tartışılan konu Fenerbahçe lehine verilen penaltı oldu. Hakem “faul ve dışarda” kararı verirken, VAR “Pozisyon ceza sahası içinde!” dedi. Pozisyonla ilgili kamuoyunda “Topa kim vurdu?” tartışması yaşanıyor. Benim için tartışılacak konu topa kimin vurduğu değil. Topa kim vurduysa vursun, asıl tartışılacak konu yapılan VAR müdahalesinin doğruluğu ya da yanlışlığıdır.

Haberin Devamı

Yayıncı kuruluştaki TRİO programında da maç ertesinde gazetemde yazdığım yazı da ifade ettiğim gibi, sahada hakemin verdiği faul kararına saygılıyım. Hakeme göre bu pozisyon faulse ben de itiraz etmiyorum. Benim bu pozisyonda hatalı bulduğum ve katılmadığım husus, pozisyona yapılan VAR müdahalesidir.

Mevcut açılardan pozisyonun kesinlikle ceza sahası çizgisi üzerinde olduğunu kanıtlayacak net bir görüntünün olmamasına rağmen VAR hakeminin müdahalesini doğru bulmuyorum. Bu pozisyonda hakem Kadir Sağlam, İrfan Can/N’Diaye mücadelesi için düdüğü çaldığında penaltı kararını verse idi yine aynı yorumu yapar, “VAR müdahalesine gerek yoktu!” derdim.

Haberin Devamı

Haftanın Hakemi: Mert Güzenge

Haftanın Hayal Kırıklığı: Kadir Sağlam

Fenerbahçe-Siltaş Yapı Pendikspor | Kadir Sağlam
Maç süresince Kadir Sağlam olan faulleri çalmadı, olmayan faulleri çaldı. Olan kartları göstermedi, olmayan kartları gösterdi.İlk devre bitiminde Mert Hakan’ın hakeme itirazları sırasında söylediği iddia edilen tehdit cümlesi doğruysa, dudak okunurken hata yapılmıyorsa, bu cümlenin karşılığı kırmızı karttır. Hakem bu tehdide tepkisiz kaldı demektir.Hatalı kart kararlarını tek tek yazmaya yerim yetmez. Mert Hakan’ın gol sevinci sırasında Pendikspor kulübesine doğru yaptığı hareketler, en hafif değerlendirmeyle “sportmenliğe aykırı hareket” olarak kabul edilip, en az bir sarı kart gösterilmeliydi.Welinton’un iki sarı kartını toplasak, tek sarı kart etmez. İki sarı kartına da katılmıyorum. N’Diaye’ye doğru bir sarı gösterdi ama sonrasında N’Diaye atılmak için hakeme her türlü tepkiyi gösterdi ama sineye çekti. N’Diaye’ye ikinci sarı kartı gösteremedi. Lusamba’yı ise kendisini alkışladığı için ikinci sarı karttan atması doğruydu ancak Lusamba’nın da ilk sarı kartı yanlıştı.Fenerbahçe lehine VAR müdahalesi ile verilen penaltıyı çözemedim. Pozisyonda faul var mı, yok mu, o konu da %100 emin değilim. Hakem vermişse takdirine saygı duyuyorum ancak VAR’ın hangi görüntüye bakarak bu pozisyondaki temasın %100 çizgi üzerinde olduğuna kanaat getirdiğini anlayamadım. Sahip olduğumuz görüntülerde “Pozisyon içerde!” diyebileceğimiz açık bir kanıt olmadığını düşünüyorum. 

Galatasaray-Çaykur Rizespor | Bahattin Şimşek
Maçın hakemi Bahattin Şimşek, faul ve kart hatalarıyla dolu bir maç yönetti. En büyük şansı, Galatasaray’ın golü erken yakalaması ve maç boyu skor farklıyla maçı önde götürmesiydi. Skorun hakemin hatalarını örttüğü kanaatindeyim.15. dakikada Akintola’nın topu ortaladığı sırada kayarak müdahale etmek isteyen Kaan Ayhan sakatlandı. Akintola’nın rakibine yönelik bir hamlesi yoktu. Bu bir kazaydı.21’de orta alan mücadelesinde Olawoyin, Torreira’nın ayağına bastı. Hakem Rizeli oyuncu lehine faul verdi. Faulü yapan Olawoyin’di. Sarı kart görmesi gerekirdi. Yaptığı hareket sertti ancak kırmızı için gereken yoğunluk ve acımasızlık yoktu.31’de Torreira’nın golünden önce, Köhn topu kazanırken bence faul vardı. Köhn rakibinin sahip olduğu topa hamle yaparken topla karışık rakibini de düşürüyor.62’de Galatasaray lehine çalınan penaltıda hakem yanılmadı. Pozisyon penaltıydı ama öncesinde Galatasaray takımı topu kazanırken Hojer’e açık şekilde faul yapıyor. bu faul gözden kaçtı. Ve devamı penaltı oldu. 

Haberin Devamı

Gaziantep FK-Beşiktaş | Arda Kardeşler
Maçın hakemi Arda Kardeşler’in başarılı bir maç çıkarttığını düşünüyorum. 90 dakikada ufak tefek hususlar dışında, gidişata etkieden, akılda kalacak olumsuz kararı olmadı. 26.dakikada Mbakata ceza sahasına girecekken, Rashica tarafından düşürüldü. Pozisyon ceza sahası dışındaydı ama net bir fauldü. Hakem bu faulü atladı. 45+1’de Beşiktaş ceza sahası içinde  Semih’in uzaklaştırmak için vurduğu top açık olan eline geldi. Hakem haklı olarak oyunu devam ettirdi. Kural yorumu çok açık: “Bir oyuncunun kendi vurduğu top eline gelirse, penaltı olmaz!”48’de Mbacata’nın ceza sahası içinde topu elle oynadığı gerekçesiyle penaltı itirazları oldu ancak hakemin devam kararı doğruydu. 87.dakikada Semih, Sorescu’nun müdahalesiyle yerde kalınca hakem doğru bir penaltı kararı verdi. Sorescu’nun Semih’in destek ayağına teması penaltı için yeterliydi.

Haberin Devamı

Trabzonspor-VavaCars Fatih Karagümrük | Zorbay Küçük
Zorbay Küçük açısından rahat bir maç geçti. Akılda kalan olumsuz bir kararı olmadı. Göstermesi gerekirken atladığı bazı sarı kartlar oldu ama maç içinde çok göze batan hatalar değildi. 

EMS Yapı Sivasspor-Corendon Alanyaspor | Ali Şansalan
Ali Şansalan vasat üstü bir performansla maçı tamamladı. Gösterdiği bazı kartları gecikmeli çıkartması ilginçti. Bazı kart hataları da vardı ama maçın gidişatını etkileyecek oranda değildi. Hakemin oyunculara karşı tutumunu bir daha gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. 

TÜMOSAN Konyaspor-Yukatel Adana Demirspor | Volkan Bayarslan
Bir önceki hafta yönettiği maçtaki performansı çok iyi olmayan bir hakemin ertesi hafta yine maç alması bence asıl problemdi. Hakem aslında maça iyi başladı ve 7’de Etemi’nin yerde kaldığı pozisyonda Konyaspor lehine doğru bir penaltı düdüğü çaldı. 31’de Yusuf’un golünden önce Konyasporluların faul beklentileri oldu ama bence gol kararı doğruydu. Pozisyonda faul yoktu.39’da ise anlam veremediğim bir karara VAR ve hakem birlikte imza attılar. Konyasporlu Ndao ile Adana Demirsporlu Mohammemedi’nin kafa topu mücadelesini hakem devam ettirmişti. VAR’ın gereksiz bir müdahalesiyle hakem kenara geldi ve olmayan bir elle oynamayı değerlendirerek penaltı verdi. Her yönüyle yanlış bir karardı. 83’de Balotelli’nin Yunus’a faulünde sarı yerine kırmızı kart çıksa daha doğru bulurdum. 

RAMS Başakşehir-Bitexen Antalyaspor | Mert Güzenge
Herhangi bir kritik karar vermeden maçı tamamladı. Akılda kalan bir hatası olmadı. Başarılı sayılabilecek bir yönetim gösterdi. 

Mondihome Kayserispor-Atakaş Hatayspor | Halil Umut Meler
Aslında Meler’in kalitesine göre çok kolay bir maçtı. Meler önemli hata yapmadan maçı tamamladı. Fakat bir kaç maçtır tutuk ve normal standardından uzak maçlar yönetiyor. Dikkatimi arttırması gerekir. 76’da sarı kart için elini cebine attığı anda yardımcısı Emre Eyisoy’dan gelen yardımla Arif’e direk kırmızı kart gösterdi. “Hatalı karar.” diyemem. Sınırda bir pozisyondu hakem taktirini böyle kullandı. 

İstanbulspor-Kasımpaşa | Çağdaş Altay
Fenerbahçe-Alanyaspor maçındaki kötü yönetiminden sonra ilk kez görev aldı. Maç onun için rahat geçti. Çok kritik pozisyon yaşanmadı. 30’da Yasin’in ceza sahası içinde Loshaj’a müdahalesinde penaltı kararı verse çok daha doğru olurdu. 

Yılport Samsunspor-MKE Ankaragücü | Ümit Öztürk 
Maç genelinde oyun kontrolü sürekli elindeydi. Sarı kartlarında tutarlıydı. Mert Çetin’in topsuz alanda Muja’ya yaptığı kartlık faul dışında kart hatası yapmadı. 13’de Ankaragücü golü serbest vuruştan geldi. Ama bu serbest vuruş için çalınan faul düdüğü hatalıydı. 

YORUM YAZ