MENÜ

Performans dediğin...

Abone Ol Google News

1979’da ‘performans sanatçısı’ Marina Abramovic, ‘Rhythm 0’ adını verdiği bir gösteri ortaya koydu. Yaptığı şey şuydu: Olduğu yerde sabit durmak... İzleyiciler için, bir masa üzerine birçok farklı eşya yerleştirildi. Çiçekten çikolatalı keke, zincirden bıçağa kadar. Hatta bir mermi ile silah bile vardı.

Haberin Devamı

Amaç; ziyaretçilerin iyiyle kötü arasında seçim yapma şansını sağlamaktı. İlk başlarda izleyiciler nazik ve iyi niyetliydi. Kimi kadına gül veriyor, kimi kek yediriyor, kimi saçlarını okşuyordu. Dakikalar geçtikçe işin rengi değişti. Bir izleyici kadına tokat attı. Abramovic’in reaksiyon vermediğini fark eden bazıları, daha sert vurmaya başladı. Az önce kadına gül uzatan insanlar, karşılarında savunmasız birinin olduğunu görünce, şiddet eğilimi göstermeye başladı.

Bir kişi silahı kadının alnına dayadı. Bazıları kalemlerle kadının vücuduna yazılar yazdı. Sonra cinsel tacizler başladı. Kimisi kadının kalçalarını elliyor, kimisi öpüyordu. Kalabalık bir grup, kadının üzerindeki giysileri makasla parçalayarak çırılçıplak bıraktı. Yetinmediler. Biri kadının karnını bıçakla çizdi, diğerleri devam etti. Akan kanı emen bile vardı. Bir adam tecavüz etmeye yeltendi, sağduyulu birkaç kişi önledi.

Haberin Devamı

Çıplak fotoğraflarını çektiler. Kadın gözyaşları içindeydi, ancak kalabalık onu bir insan değil, bir obje gibi değerlendirmeye devam ediyordu. Vahşileşen çoğunluğa karşın, azınlık bir grup durumdan rahatsızlık duyuyordu. Bir kadın cesaretini topladı, gözyaşlarını sildiği Abramovic’e sarıldı. Kadına yeni insanlar eklendi ve Abramovic’in etrafında bir çember oluşturup koruma altına aldılar.

Kıyafetlerini giydirdiler, yaralarına pansuman yaptılar. Bu performans, çoğunluğun birbirinden cesaret alarak içindeki kötülüğü kolayca ortaya çıkarabilmesine karşın, iyi niyetli kişilerin aynı dayanışma cesaretini gösterememesinin ya da geç kalmasının nelere sebep olduğunu gözler önüne serdi. 6 saat geçtiğinde ve Abramovic hareket etmeye başladığında, kalabalık korkunç biriyle yüzleşmişcesine oradan kaçıştı. Çünkü az önce savunmasız görüp çekinmeden işkence yaptıkları kişinin, tekrar bir birey formu kazanarak hareket etmesi kalabalığı dehşete düşürmüştü.

Fenerbahçe de Başkanı Ali Koç da şimdilik savunmasız... Sevenleri kadar sevmeyenleri var. Hem içeride hem de dışarıda ikisine de zarar vermek isteyen büyük bir kalabalık var. Ya içerideki azınlık cesaretini toplayıp tek yumruk olacak ve ‘dur’ diyecek yaşananlara. Ya da bu performans, korkunç bir gösteriye dönecek Mayıs sonunda...

YORUM YAZ