MENÜ

Lugano antisosyal!

Abone Ol Google News

Cezasını Bursa’da tamamlamış, Eskişehir maçıyla sahalara geri dönmüş. Sadece 45 dakika dayanabildi, futbol oynanmadığı devre arasında atıldı. Biz böyle olacağını biliyorduk, 30 Ekim 2009’da uyarmıştık!

Haberin Devamı

1- ‘Bilinçdışı cezalandırma eylemi’ bütün futbolcularda var. Bir teknik adamın egosunun, kendi egosunun üzerine çıkmasına futbolcu tahammül etmez. Rijkaard’ın egosu, futbolcunun egosunun üzerine çıktığı anda, değişir her şey. Futbolcu 4-5 maç oynar, sonra motive olamaz.

2- Menacer Ceylan Çalışkan geldi, bir oyuncuyla ilgilenmemi istedi. Sürekli sakatlanıyordu. Bir ilaç verdim(!), Ceylan 5 kez teşekkür etti. Çünkü uzun süre sakatlanmadı. Sakatlığı, adalesinden çok ruhundaydı. Ancak tedaviyi yarıda kesti. Yine sıkıntı yaşayacaktır.

3- Bir futbolcum var, ‘sosyalfobik’. Antrenmanda şahane, ama seyircinin önünde titriyor. Büyük oranda tedavi ettik ve şimdi performansı harika.

4- Beşiktaş’ta iki oyuncu var. Hemen gönderirim. Çünkü her boş anında saçıyla uğraşıyorlar. Saçına odaklanırsan, futbola odaklanamazsın. Bakın İngiltere’ye. Hepsinin saçı kısa. Çünkü saçına harcayacak enerjisi olmadığını öğrenmiş adam.

Haberin Devamı

5- Biz Lugano gibilere ‘kontrollü antisosyal’ diyoruz. Antisosyal yapıyı, saha içinde enerjisini sonuna kadar kullanarak boşaltıyor. Tıpkı Doktor Jekyll ile Mr. Hyde gibi... Gündüz doktor, gece katil! Lugano da öyle işte. Çıkıyor sahaya, içindeki bütün dürtüleri boşaltıyor. Ancak şu da bir gerçek ki bilinçdışı kendini cezalandırma eğilimi çok fazla. Yönetim büyük hata yaptı. Lugano’yu geri getirerek; “Sen bizi cezalandır” dedi. Yine hatalar yapacak, yine Fenerbahçe’yi cezalandıracak.

6- Rijkaard, Denizli ve Daum’dan ikisi, gelecek yıl olmayacak. Çünkü biz sürekliliği hâlâ sportif başarıda arıyoruz. Süreklilik ne biliyor musun? Bir futbolcuyu 12 yaşında alacaksın, psikodinamik eğitimini vereceksin. Ona önce takım olmayı öğreteceksin. Bunu yaparsan; yaptığı hatanın, aslında kendini ve arkadaşlarını cezalandırmak olduğunu öğrenir. Pazartesi otobüse binerken, salı altına Lamborghini çekmez. Önce “Opel’e bineyim” der.

7- Arda böyle giderse ‘bilinçdışı kendini cezalandırma dürtüsü’ çok fazla olacak. Birkaç ay önce Türkiye’ye gelmiş bir Brezilyalı’nın üzerine parmağını sallayıp gidiyor. O adamın söylediklerini anlamayacağını biliyor oysa ki. Neden bunu yapıyor? Çünkü hazır değil maça. Fiziksel olarak hazır olmanın bu durumda pek önemi kalmıyor. Arda son dönemde bilinçdışı kendini cezalandırıyor.

***
Bu satırlar, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Profesör Doktor Ahmet Ertan Tezcan’a ait. Bu röportajı, 30 Ekim 2009’da yaptık; yani tam 375 gün önce... Yani 1 yıl, 10 gün önce...

O günden bu yana ne olmuş?
1- Rijkaard’ın egosu başına işler açtı, gönderildi.
2- Gökhan Zan yine sakatlandı!
3- İbrahim Akın uçuyor, Belediye coşuyor.
4- Serdar Özkan ve Uğur İnceman gönderildi!
5- Diego Lugano kırmızı kart görmeye devam ediyor.
6- Mustafa Denizli ve Daum sezon başı, Rijkaard 3 hafta önce gitti.
7- Arda Turan’ın başına gelmeyen kalmadı.

Haberin Devamı

SON SÖZ: Milyon Euro’luk yıldızları takımlarına getiren kulüplerimiz, halen 20-25 bin Euro’luk bir bütçe ayırıp psikolojik destek birimlerini kurmadı!

YORUM YAZ