MENÜ

Kurala yabancıyız

Abone Ol Google News

Türkiye Futbol Federasyonu, geçtiğimiz günlerde aldığı kararlar ile Süper Lig’de forma giyecek yabancı futbolcu kontenjanlarında düzenlemeye gitti. Aldıkları kararlar, en basit tanımlama ile şöyle:

Haberin Devamı

2020-2021 sezonu; 14 yabancı ile sözleşme hakkı, 8’i sahada...

2021-2022 sezonu; 12 yabancı ile sözleşme hakkı, 7’si sahada...

2022-2023 sezonu; 10 yabancı ile sözleşme hakkı, 6’sı sahada...

Bu kararlara ilk tepkiyi Fatih Terim gösterdi. Ardından Hikmet Karaman, İbrahim Üzülmez, Erol Bulut, Tamer Tuna gibi teknik adamlar da kararı eleştiren açıklamalara devam ettiler. Anlaşılan o ki; Süper Lig’in geleceğini direkt ilgilendiren bu konuda çalışmalar yapılırken, oyunun en önemli paydaşlarından biri olan teknik direktörlerin fikri alınmamış... Peki önemli olan yabancı sayısının kaç olacağı, ya da kaç tanesinin sahanın içinde olup olmayacağı mı? Bu soruyu; şu an Süper Lig’de görev yapan ve kariyerinde altyapılarda elde ettiği başarılarla tanınan bir antrenöre sordum. İşte yorumu:

“Alt yapıda başarıyı sağlayacak olan şey; her yaşta ve her dönemde, o yaşın ve o dönemin gereği olan doğru programları ‘sürdürülebilir bir çalışma hayatı’ ile birleştirerek profesyonel futbol hayatına entegresini yapabilmektir. Ülkemizin alt yapıdaki en büyük sorunu; profesyonel futbol hayatına geçiş sisteminin olmamasıdır. Oyuncu tüm yaş gruplarında oynuyor. Çocuk çok başarılı, ama U19 Ligi’nden sonra profesyonel futbol hayatına geçiş sürecinde yok olup gidiyor. Çünkü orada oyuncuyu profesyonel liglerin rekabetine, kurallarına hazırlayacak hiç bir geçiş ligi ya da kulüp sistemi yok. Bu nedenle oyuncunun geleceği, tesadüf ilerlemelere göre değişiyor. Halbuki ülkemizde doğru uygulamaların pozitif sonuçlarını yakından görmüştük. Gençlerbirliği-Hacettepe, Trabzonspor-1461 en hatırda kalanlar. Yabancı oyuncu sayısının ‘niteliği’nden çok ‘niceliği’nin bir takım kurallara bağlanması daha reel bir sonuç olacaktır. Yoksa sadece 6+4, 8+2, 14+0’ları konuşup tartışmak, suni çözümler üretir. Ki bu şekilde bir arpa boyu yol alamayız...”

Haberin Devamı
YORUM YAZ