MENÜ

Jop üstü biber gazı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Günün sorusu: “Stada nasıl gidilir?”
Gülmeyin, önemli...
Madde madde yazıyorum, not alın, tek tek uygulayın, eve sağlıklı dönün...

1- Sabah kalkılır, el yüz yıkanır! (Maçla ilgisi yok, ama normali bu...)
2- Tuttuğunuz takımın marşları eşliğinde kahvaltı edin. (Marş, sizi maça hazırlar.)
3- Kıyafet odasına gidin, öncelikle ‘çelik yelek’ giyin. (Sonra açıklayacağım.)
4- Yaz aylarında üstünüze takımınızın kısa kollu forması, altınıza kot pantolon giyin. Kış aylarında bu kombinde formanın kollarını uzatın, svetşört (sivitşört diye okunur) ve mont ile destekleyin.
5- Sonrasında gaz maskesi takın. (Yarım yüzü de var, tam yüzü de... Savaşta ‘yarım yüz’ yeterli olabilir, ama siz maça gittiğiniz için ‘tam yüz’ takın.. Çünkü malum, biber gazı organiktir, ama gözleri bitirir.)
6- Evden çıkarken anahtarı almayı unutmayın, sonrasında ayakkabılarınızı giyin.
7- Trene, metrobüse, metroya ya da otobüse binin, stada gidin.
8- Maça girin, maçı izleyin, joplanın, biber gazını ciğerinize çekin, eve dönün...

3 ve 5. maddeler en önemlileri...
Bu nedenle biraz daha detaya girmekte fayda var...

Önce 3. madde...
Çelik yeleği nerden bulacaksınız?
Basit...
İnternete ‘çelik yelek’ yazın, hemen cevabı buluyorsunuz. Fakat biraz masraflı... Madem ki futbolseversiniz, o halde katlanacak ve yaklaşık bin 500 TL’yi gözden çıkartacaksınız. Ancak bu konuda da size bazı yardımlarda bulunuyor siteler, peşin fiyatına taksit yapıyorlar mesela...
Çelik yeleği neden giymeliyim?
Çünkü...
Siz yapmazsınız ama olur ya; provakasyon yapılır gaza gelebilirsiniz ve hocanızı protesto etmek, yönetimi istifaya davet etmek gibi ‘terörist eylemler’ içine girebilirsiniz. Bu durumda ‘şerefli’ insanlarla birlikte maç izleyen, ‘şerefli’ insanlarla aynı tribünde oturan, sizlerin cebindeki çakmağı, demir paraları alan polislerin aramadığı, arasalar bile kapalıyken 20 açıkken 50 santimlik uzunluğu olan copları bulamadığı ‘şerefli’ insanlar yanınıza gelir, o coplarla size dokunarak ‘yapmayın canım’ diyebilir. Müdahale çok nazik yapıldığı için bu çok ‘şerefli’ insanların sadece ifadeleri alınır ve serbest bırakılır. Zaten sizin ağzınızdan burnunuzdan gelen kanlar da aslında kan değildir, kırmızı boyadır. Şükredin ki, güvenlik güçlerini aldatmaktan ceza yemediniz.

Sonra 5. madde...
Gaz maskesini nerden bulacaksınız?
Basit...
İnternete ‘gaz maskesi’ yazın, hemen cevabı buluyorsunuz. Gaz maskeleri sizi ‘endüstriyel maddeler, buharlar ve parçacıklı tehlikelere karşı’ korur. Üstelik fiyatı da gayet uygun... ‘Yarım yüz’ler 44.90’dan, ‘tam yüz’ler 289 TL’den başlayan fiyatlarla... Karaborsaları da çıkmış, fakat önermem!
Gaz maskesini neden takmalıyım?
Çünkü...
Madem ki maça gidiyorsunuz, illa ki biber gazı yiyeceksiniz. Siz hiç bir kavgaya karışmayabilir ve hatta olaylardan metrelerce uzakta olabilirsiniz. Fakat gişelere yüklenen taraftarların birbirini ezme ihtimali belirebilir, güvenlik güçleri bu korkunç ihtimali ortadan kaldırmak için kalabalığın üzerine biber gazı sıkabilir. Ya da evinize gitmek üzere geldiğiniz tren istasyonuna ‘hücre evi’ muamelesi yapılabilir, gaz bombası yanınızda patlayabilir.

Çelik yeleği şiddetle(!) öneririm. Çünkü ‘teleskobik çelik yaylı jop’un özellikleri korkunç... Kapalı uzunluğu 20, açık uzunluğu 50 cm’dir. Tamamıyla çelik malzemeden imal edilmiştir. Tutacak kısmı kaymayı engellemek ve tutuş kolaylığı sağlamak için lastik kaplamadır. Mıknatıslı düzenek sayesinde aşağı doğru tuttuğunuzda kendiliğinden açılmaz. Açılması için aşağı doru sallamanız gerekir. Jop oldukça sağlamdır ve paslanmaya karşı dayanıklıdır.

Gaz maskesi taksanız da olur, takmasanız da! Çünkü İdris Naim Şahin’den sonra İçişleri Bakanı olan Muammer Güler de açıkladı: “Biber gazları ve tozlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin hiçbiri kalıcı değildir. Kullanılan göz yaşartıcı gaz mühimmatlarının içeriğinde OC (Oleoresin of Capsicum) ve CS (O-Chlorobenzalmalononitrile) bulunmakta olup, bu gazların kullanımından dolayı herhangi bir şekilde insan sağlığına kalıcı zarar verildiğine ilişkin resmi bir rapor bulunmamaktadır...”
Yani maskeyi takmayın, keyfinize bakın, kafa yapın!

İyi seyirler...

YORUM YAZ