MENÜ

Futbol nedir?

Abone Ol Google News

Mustafa Cengiz için 'Savaş'tır; Erol Bulut için 'Cehennem'... Fatih Terim için 'ıstırap'; Çağdaş Atan için 'sanat'tır. Sergen Yalçın için tek bir tanım yetmez kanımca: 'Güç'lü bir takım, 'Savaş'çı bir ruh, sahada 'sanat' icra ediyorlar, rakiplerine 'ıstırap' dolu dakikalarla 'cehennem'i yaşatıyorlar!

Haberin Devamı

Değişik dönemlerde yaşamış, farklı alanlarda yaptıkları, başardıklarıyla adını tarihe yazdırmış önemli isimler, 'hayat' kelimesinin kendisi için ne ifade ettiğini şöyle yorumlamışlar...

'Suç ve Ceza', 'Karamazov Kardeşler' gibi eserleriyle tanınan ünlü Rus yazar Dostoyevski; "Cehennem..." demiş.

Sarhoş bir baba, hasta bir anne... Çocuk yaşta annesini, ergenliğinde babasını kaybeden Dostoyevski için, hayat doğal olarak 'cehennem'den farksızdı.

" Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değer değildir" sözüyle akıllara kazınan Yunan filozof Sokrates, "Hayat, ıstıraptır" diyor. Bu söze bakılırsa, hayat felsefesi zaten bu tanım üzerine kurulu!

Nietzsche'ye göre "Hayat=Güç"... "Bizi öldürmeyen, güçlendirir", "Yaşamak, acı çekmektir. Hayatta kalmak ise, bu acıda bir anlam bulmaktır" sözlerinin sahibi olan bir filozoftan da başka bir tanım beklenmezdi.

Haberin Devamı

Ressam, heykeltraş, şair, oyun yazarı Picasso, "Sanat" diyor 'hayat'ın karşılığı olarak... Ne diyecek ki!

Ve Gandhi'ye göre 'hayat'ın karşılığı 'Savaş...' Yaşamını Hindistan'ın bağımsızlığına adamış, Hindistan'da 'Ulusun Babası' olarak bilinen Gandi...

Soru aynı ve hepsinin yanıtı farklı...

"Hayat görüşü" denilen şey, tam da bu belki de!

Bu örnekten hareketle biz de şunu soralım: "Futbolu tek kelimeyle özetlersek!"

Şu an yaşadıklarını gözönüne alırsak...

Mustafa Cengiz için 'Savaş'tır mutlaka... Her cümlesinde 'çatışma' var, 'savaş' var!

Erol Bulut için ' Cehennem'dir. Ne umutlarla geldi, ne imkânlar buldu ve nerede şimdi?

Fatih Terim için 'ıstırap'tır. Çünkü kariyeri şampiyonluklarla dolu olan Terim de bu sezon bu takımla ve bu organizasyonla mutlu sona ulaşamayacağının farkındadır.

Çağdaş Atan için 'sanat'tır... Takımı yenilse de yense de ince işler yapıyor. Puan cetvelinde olmasa bile tüm istatistiklerde ligin en iyisi Alanyaspor...

Sergen Yalçın için tek bir tanım yetmez kanımca...

'Güç'lü bir takım yarattı.

'Savaş'çı ruhları var.

Saha içinde 'sanat' icra ediyor kalecisinden forvetine kadar.

Maç içinde 'ıstırap' dolu anlar yaşatıyorlar rakiplerine..

Ve 'cehennem'i yaşatıyorlar 90 dakika içerisinde...

Zeki bir adamdı, zeki bir futbolcuydu, zeki bir teknik adam oldu. Bana göre tek kusuru; kulübede çok konuşuyor, çok isyan ediyor olması.. Ve bir gün, bu davranışları yüzünden tüm sempatisini kaybetme ihtimalinin varlığı.

Ancak atalarımızın da dediği gibi: "Kadı kızında bile kusur olur!"

YORUM YAZ