MENÜ

Boru yeterse…

Abone Ol Google News

Bilim insanları, ortak araştırma için toplanırlar. İçlerinde fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropolog vardır. Ormanda incelemeleri sürerken, şiddetli yağmur başlar. İleride, bir orman evi görürler, içeri girerler.

Haberin Devamı

Ev sahibi, misafirlerine kuru kıyafetler verir, çay hazırlamak için mutfağa geçer. Evin salonunda oturan bilim insanlarının gözüne, odanın tam ortasında bulunan soba ilişir. Soba yerden bir metre kadar yüksektedir. Altına büyük taşlarla destek yapılmıştır. Gördükleri her olayı bilimsel metodlarla yorumlayan bilim insanları, sobanın duruş şekli ve borular üzerine yoruma başlarlar.

Kimyacı: “Sobayı yükselterek, aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakıyor...”

Fizikçi: “Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş...”

Jeolog: “Tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan sobanın taşların üzerine yakılmasını sağlayarak yangın ihtimalini azaltmayı amaçlamış.”

Matematikçi: “Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış.”

Haberin Devamı

Antropolog: “Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha soyut biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş...”

Bilim insanları tartışmaya devam ederken, ev sahibi içeri girer. Ona, sobanın neden taşların üzerinde yukarıda olduğunu sorarlar.

Köylü cevaplar: Boru yetmedi...

Temelde futbol; 1 top ve 22 oyuncu ile oynanan, hakem ile yönetilen bir oyun, bu doğru... Ancak günümüzde, bu temel anlamın daha üzerinde değerleri içinde barındırıyor, bu da doğru.

Öncelikle taraftarlar... Bir futbol takımını destekleyen, o renkler ile gönül bağı kurmuş milyonlarca insan var. Sonrasında maddiyat. Artık transferde milyon Eurolar’ın döndüğü, liglerin milyar Euro’luk değerleri bulduğu bir sektör... “Yürü koçum” değil artık taktikler... Teknik adamların, bilimsel çalışma metotları var. İğne batırarak bitmiyor kramplar, merhem ile ısınmıyor adaleler! Doktor var, fizyoterapist var!

Her şey değişiyor, değişmeyen tek şey var: İnsan... Futbolun kitabı yeni baştan yazılsa bile, kahramanı insan kalacak. Dolayısıyla... Hakem kötü ise maç fiyaskoya dönüşür. Santrforun kötü ise gol atamazsın. Kalecin kötü ise kazanamazsın. Takımın iyi ise şampiyonluğa oynarsın, kötü ise küme düşmemeye. Bilim elbette önemli ama ana malzemen insan sonuçta!

Boru yeterse sobayı yere kurarsın, yetmezse altına taş döşersin. Köylünün çözümü budur, bilimin insanlarının çözemediği de...

YORUM YAZ