MENÜ

Yaşamak gerçekten cesurların hakkı mı?

Abone Ol Google News

Galatasaray'a 1974'te imza atmış Fatih Terim. 50 yıla yakın bir kariyer ve bu yarım asırda konuşulmadığı, tartışılmadığı, gündemde olmadığı tek bir sene olmamış. Haliyle hem biraz hafıza tazeleyerek hem de arşiv karıştırarak hakkında çok şey hatırlamak mümkün. Başarıları, kavgaları, hırsı, egosu, sadakati, ilişkileri...

Haberin Devamı

Terim yakın zamanda, hakem eleştirisi yaparken kullanmıştı bu ifadeyi. "Bazı şeylerden korkacaklarsa, yaşamak cesurların hakkı" demişti. Bu sözün derinliğine kim, ne kadar anlam ve önem atfeder bilemem. Ancak bildiğim bir şey var ki, o da milletçe aforizmaları çok sevdiğimiz. İnternette denk gelmişsinizdir; kamyon arkasından hallice birkaç cümle ve altında bazen Dostoyevski, bazen de Socrates imzası! Hatta iş öyle bir yere gider ki, bir bakmışsınız 17 yaşında odasından çıksa salonu bulamayacak bir genç kardeşimizden hayat dersi alıyorsunuz!

Yanına yaklaşabilen yok!

Böylesi alıntılarla karşılaştığımda önce sözün sahibine, sonra da paylaşana bakıyorum. Tanıdıksa, benim fark edemediğim hangi kültür birikimi veya vizyonla böyle bir felsefeyi sahiplenmiş olabilir diye düşünüyorum. Tanımıyorsam, acaba ne yaşadı da bu düsturu özümsedi diye merak ediyorum. Hoca o gün bu sözü kullandığında, kaynağını araştırmış, bulamamıştım. Fakat buna benzer bir Latin atasözüne rastladım: "Fortis Fortuna Adiuvat", yani "Talih Cesurlardan Yanadır" diyor. Hatta meşhur film karakteri John Wick'in sırtındaki dövmede de tam olarak bu cümle yazıyor.

Haberin Devamı

Aynı heyecan, aynı iddia

Terim bugün 68 yaşında. Bir neslin 45 yaşında emekli olduğu bir yerde, "Bana 3 yıl daha verin..." "Benim de bir hayalim var..." diyebilen; meslektaşlarının yan yana geldiğinde dahi kupa sayısının yanına yaklaşamadığı bir teknik adam. Bugün 22-23 yaş ortalamalı transferleri, Erzurum'dan Taylan'ı, Erzincan'dan Kerem'i, Alanya'dan Berkan'ı, Keçiören'den Barış'ı, Chaves'ten Marcao'su, Zamalek'ten Mohamed'iyle, 21 yıl önce kupa kaldırdığı Avrupa'da yine heyecanını, iddiasını ortaya koyuyor. Garantiyi değil, savaşmayı, cesareti tercih ederek. 50 yıldır gündemden düşmeyen, "Benim değil, başarımın düşmanı var" diyen Fatih Terim, "Yaşamak cesurların hakkı" sözüyle, aslında tam da kendisini kast ediyor olabilir mi? Kim bilir, belki gerçekten de "Talih cesurlardan yanadır!"

YORUM YAZ