MENÜ

Ne olacak bu Beşiktaş'ın hali!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Futbolcunun görünce önünü ilikleyeceği yönetici sayısı çok az. Bilic formsuz ve dışarıya verdiği görüntü bir o kadar negatif. Saha içinde takımı organize edecek bir lidere ihtiyaç var. Acil transfer gerekiyor. Yoksa eldeki kadroyla şampiyonluk gelmez.

Acı ama gerçek. Fikret Orman ve Ahmet Nur Çebi dışında, futbolcunun gördüğünde ceketini ilikleyeceği, deyim yerindeyse “Titreyeceği” bir başka isim yok. Emek veren diğer isimler kusura bakmasın ama tablo bu. İş böyle oyunca seni ne federasyon ipler, ne hakem camiası. Hoş, kalibreli isimlerin forsu da futbol camiasında pek geçmiyor gibi. Bu derbi Konya’da oynanacak kardeşim diyorsan, tüm ağırlığını koyacaksın, Galatasaray’ı oraya getireceksin. Beşiktaş’ın hakkını yedirmem diye yalandan efelenmeyeceksin. Vurdun mu yumruğunu yer yerinden oynacak. Hakemler, “Haklı bile olsa” öyle kolay kırmızı kart çıkartamayacak senin stadında. Senin gölgenden öyle çekinecek ki, Veli’yi gören hakem, Melo’nun dirseğini de anında cezalandıracak. Bak bakalım diğer statlara, öyle kolay çıkıyor mu o kartlar!

Slaven Bilic’in vücut dili

Ve Slaven Bilic... Çok muhabbetimiz yoktur. Bir iki kez yemek yedik. Toprağım olduğu için ayrı severim onu. Ama bu hiperaktivite nedir kardeşim. Büyük maç oynuyorsun, futbolcunun gözü zaten sürekli kenarda. Peki sahadaki askerin gördüğü ne: “Bir sağa sola koşturan endişeli bir komutan. Sürekli itiraz halinde. Topçu da haliyle agresifleşiyor. Olur olmaz hareketler yapıyor. (Bknz Atiba ve Veli Kavlak) Dikkat! Bu takım ilk yarıda 7 kırmızı kart gördü. Gözünüzün önüne getirin, takım geriye düştüğünde hocanın da takımın da kimyası bozuluyor. Hiç sakin kalmayı beceremiyorlar. Olur olmaz hareketler, itirazlar ve kartlar. (Bknz Olcay -Fenerbahçe, Gökhan Töre-Erciyes, Veli Kavlak-Galatasaray) Hoca, bana ve futbolseverlerin büyük çoğunluğuna sempatik geliyordu. Maçı yaşıyor diyorduk. Ama Galatasaray maçındaki itirazları beni son derece rahatsız etti. Kendisine mutlaka çeki düzen vermesi gerekiyor.

Takıma bir lider gerekiyor

İşin bir de teknik, taktik boyutu var. Fenerbahçe maçında da görüldü ki, öyle deli gibi koşup saldırmakla olmuyor bu işler. Panik futbolu yerine biraz sakin kalmak, topun peşinde çılgınlar gibi koşmak yerine, topu koşturmak daha mantıklı. Bilic’in Fener maçındaki hatalarından ders çıkarmadığını görüyoruz. Demba Ba’yı yine stoperlerin kucağına attı, sahadan sildi. Hele yaptığı İsmail Köybaşı değişikliği... Hâlâ akla mantığa sığdıramıyorum. Takım çok genç ve hocası gibi yerinde duramıyor. Belli ki teknik heyet dizginleyemiyor, kaptan Tolga da mevkiisi itibariyle takıma yetemiyor. O zaman saha içerisinde de bu oyuncu grubunu organize edecek, bir lider lazım. Özellikle takım geriye düştüğünde saha içinde yaşanan o kaosu yönetecek biri... Bu, transferle çözülecek bir sorun değil. Doğal olarak elindeki oyuncu grubunun içinde aranmalı çözüm. Şöyle kim olabilir diye düşündüğümde aklıma Sosa geliyor. Denenmeli...

Birkaç transfer önerisi

İdeal kadrosu sakatlık ve kart sorunu yaşamazsa “Yarışır” O kadar! Ancak bir Atiba’nın yokluğunun bile takımı ne kadar etkilediğini gördük derbide. Kulübe çok zayıf. Cenk Tosun, çok savruk ve bu takımın kurtarıcı forveti olamaz. Gekas tarzı bir forvet gerekiyor bu takıma. Kaleye sırtını dönecek, bulduğunu atacak. Stoperler saatli bomba. Çok top kaybı yapıyorlar ve sürekli gülüyorlar! Lucescu şöyle derdi: Stoper dediğin gözlerinden ateş çıkacak. Tatlı sert “Pislik” yapacak. Forvet, “Aman bu adamdan kaçayım” diyecek. (bknz Zago, Luciano) Beşiktaş’ın bekleri top yapamıyor. Sorun burada daha da büyüyor. Tamam, Bilic’in elinde Gökhan Gönül-Caner Erkin yok. Sağ taraf için Linnes’in adı geçiyor. Hakkındaki izlenimim sadece youtube videolarından ibaret. İyi bir kumaşı var ama çok genç. Şampiyonluk yarışı kızıştığında ayaklar titrer, topu yanındakine atamazsın. (Bknz Fenerbahçe-Denizlispor ve Fenerbahçe-Trabzon maçları).

Cicinho ve Tosiç çok iyi olur

Bence Sivasspor’un Brezilyalısı Cicinho ilaç olur o bölgeye. Hem müthiş teknik, hem büyük bir kariyeri var. Onu alamıyorsan, teneke takıp yolladığın Roberto Hilbert’i al. Ve Sol taraf. Motta, “Eh işte” Ama bal yapmayan arı. Gençlerbirliği’ndeki Duşko Tosiç. Sırp oyuncu bu bölge için müthiş bir alternatif olabilir. Hem Cicinho’nun, hem Tosiç’in bu ligi tanıması da büyük avantaj. Neyse lafı uzatmayalım.
Eminim ki Beşiktaşlı profesyoneller sevaplarının olduğu kadar hatalarının da farkındadır. Ve umalım ki gerekenler yapılacaktır. Yoksa eldeki kadroyla şampiyonluk gelmez

YORUM YAZ