MENÜ

Galatasaray'da gerçek suçlu Ryan Babel mi?

Abone Ol Google News

30.10.2019 günü Fanatik.com.tr sitemizde, “Galatasaray’da gerçek suçlu Ryan Babel!” başlığı altında yayınlanan yazıda Belhanda’nın ve Nagatomo’nun Babel’a serzenişte bulundukları yazıyor. Özellikle Nagatomo’nun bindirmelerine Babel’in cevap vermediği sorunu dillendiriliyor. Babel, Nagatomo sıkıntısı Galatasaray oyununun küçük bir *sorunudur*.

Haberin Devamı

*Galatasaray takımının problemi, oyun içinde tempoyu yükseltememesidir. Bu sorun, sezon başından beri devam ediyor...

* Daha vahimi Galatasaray’ın teknik kadrosunun sorunudur bu.

Şimdi Galatasaray’ın oyununun soruncuğu olarak isimlendirdiğim kanat forvet oyuncusu Babel ile kanat savunmacı Nagatomo’nun oyunlarını ele alalım. Türk futbol seyircisinin yakından tanıdığı Ryan Babel, Ricardo Quaresma gibi kanat forvetlerinin tipik özelliği driplinglerle kendi getirdikleri topları kendilerinin sonuçlandırmalarıdır. Avrupa’da bunlara örnek olarak gene aynı takımda, Bayern Münih’te uzun yıllar birlikte oynamış Arjen Robben, Frank Ribéry örneğini verebilirim.

Quaresma ve Ribéry diğer ikiliye göre daha paylaşımcı, asist yapmayı da tercih ediyorlar.

Haberin Devamı

Ülkemizde futbol hayatlarını devam ettiren Babel ve Quaresma geçen yıla kadar Beşiktaş takımında birlikte oynadılar. Bu ikilinin arkasında Türkiye’nin en iyi ofansa çıkan, bindirme yapan bekleri Caner Erkin ve Gökhan Gönül vardı. Caner’in ve Gökhan’ın bindirmelerine bu ikili istenildiği oranda cevap vermemişlerdi. Beşiktaş’ta işler iyi gittiği için bu sorun dillendirilmedi.

Ama Beşiktaş takımı Caner’in ve Gökhan’ın ofansa üstün katkılarını değerlendiremedi. Ta ki Babel’in ve Quaresma’nın Beşiktaş takımından ayrılmalarına kadar. Geçtiğimiz Pazar günü oynanan Beşiktaş-Galatasaray derbisinde sahanın en iyi oyuncuları arasında Caner ve Gökhan vardı. Çünkü önlerindeki oyuncular bu ikilinin koşu yollarını, Babel ve Quaresma’ya göre daha açık tutmaktalar. Bu ikilinin Beşiktaş takımındaki performansları artarak devam edecektir. Milli takım formalarına tekrar kavuşacaklarını düşünüyorum.

Avrupa’daki diğer örneğimiz Bayern Münih’in ofansif kanat oyuncusu Arjen Robben ve onun arkasında defansif kanat oyuncusu Philipp Lahm ile ofansif kanat oyuncusu Frank Ribéry ve onun arkasında defansif kanat oyuncusu David Alaba’yı ele alalım. Robben ve Ribery’nin kanatlardan kendi getirdikleri topları, kendilerinin sonuçlandırmaları veya az da olsa santrfor mevkiinde oynayan Lewandowski’yi tercih etmeleri, Lahm’ı ve Alaba’yı kanat bindirmeleri yerine daha ortadan, ofansif kanat organizasyonlarına katılmalarını gerektirdi. Bu ofansif oyununu geliştiren Bayern Münih, 2013 yılında UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazandı. Bayern Münih takımı sorunu kazanca çevirmiş oldu.

Alaba’nın defanstan Ribéry’nin sağından ofansa çıkışları “Alaba koşuları” olarak Alman futbol literatürüne geçti.

Bu örneklerde de görüleceği gibi Nagatomo, ofansif performansını geçen sezon gibi yüksek tutması için kanat bindirmelerinin dışında ofansif varyasyonlara katılmalıdır. Ryan Babel şu ana kadar Galatasaray’ın gollerinin 1/3’ünü atmıştır. Babel, kendi stili içinde, kendisinden bekleneni yapmaktadır. Babel’e yapılabilecek eleştiri temposu düşük oyunudur.

Haberin Devamı

Gelelim Galatasaray Takımı’nın *büyük sorununa...* Galatasaray’ın düşük tempolu oyunu, gol pozisyonlarına girmesini zorlaştırmaktadır. Şu ana kadar 9 Süper Lig maçında, 9 gol atarak ligin en az gol atan 5 takımından biri.

Şampiyonlar Ligi’nin ilk üç maçında golü yok. Galatasaray camiası, Falcao’nun gol sorununu çözmek için takıma dönmesini bekliyor. Falcao tipi santrforlar ceza sahasının çevresinde, içinde final paslarıyla neticeye giden santrfor tiplerindendir. Babel gibi kendi getirdiği toplarla gole giden bir forvet değildir. Falcao servis ister. Bu servisi, Babel yapmayacağına göre temposu düşük Galatasaray takımı bu serviste zorlanacağına göre, o büyük bedellerle getirilen Falcao’dan beklenen goller gelmeyince asıl o zaman Galatasaray camiasında kıyamet kopacak.

Hepimizin yakından tanıdığı Fatih Hoca, üstün futbol zekası ve tecrübesi ile bu sorunu takım içinden mi yoksa Ocak ayında yapacağı transferle mi çözecek?

Bekleyip göreceğiz.

YORUM YAZ