MENÜ

Saygı herkese gerek

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Tarih çok eski, ama dün gibi aklımda. 25 Ağustos 2006. Beşiktaş-Konyaspor maçı. Maçın henüz 2. dakikası. Yeni Beşiktaşlı Burak, önüne gelen topu indirip golünü attı, ardından da koşup formasını öptü. Biz basın tribününde, “el var galiba” diye konuşurken, haber geldi: Elle düzeltti. Maçtan sonra, “Top elime çarptı. Elimle almadım. Hakem de gol verdi. Sonuçta goldür yani” diyen Burak’ın alaycı gülümsemesi uzun zaman aklımdan çıkmadı. “Galibiyet için her yol mübah değil” diye düşünen kaç Beşiktaşlı bu golü içine sindirmişti bilmiyorum, ben onlardan biri değildim. O zamanlar Milliyet gazetesindeydim ve 2 yazı yazdım konu üzerine. Ama Nilay kim ki? Etkisi olmadı. Hatta Sinan Vardar, “Geçen sene Anelka’nın elle attığı golü tüm dünya gördü. Burak’ın pozisyonunu ise ne hakem, ne sahadakiler, ne de tribündekiler gördü” diye açıklama yaptı. Alen Markaryan ise “Burak’ın elle düzeltip attığını yalnızca üç Konyalı’nın gördüğü golü, geçen sene Anelka’nın elle attığı ama bütün dünyanın gözü önünde işlenen cinayetle denk tutan, üstüne de özür bekleyen bir zihniyetle karşılaştım” diye yazdı...

Burak Yılmaz’la ilgili aklımdan çıkmayan bir anı daha var. Onu her gördüğümde aklıma gelen...

Ocak 2007’de Beşiktaş dergisi ve televizyonu için röportaj yapmıştık onunla. O golü de sormuştum. Çok eleştirildiğini ve üzerine gelindiğini, o an hiçbir futbolcunun gidip hakeme gerçeği söyleyemeyeceğini dile getirip, “Bir daha böyle durumda kalırsam hakeme söylerim, ama ben takımımın kazanması için her şeyi yaparım” demişti.

Verilen arada ona Şükrü Gülesin’in hikayesini anlatmıştım: “1930 Mart’ı, Karagümrük sahası. Beşiktaş-Vefa, İstanbul Şildi’nin yarı final maçını oynuyor. Maç 1-1 sürerken, Şükrü Gülesin bir gol atıyor ve karışıyor ortalık. Hakemler aralarında istişare edip golü veriyorlar. Beşiktaşlılar sevinirken, Şükrü Gülesin hakeme gidiyor ve golü eliyle attığını söyleyip iptal ettiriyor. Ve Beşiktaş, Fenerbahçe’yle oynayacağı final hakkını, Şükrü’nün golünün iptal edilmesiyle kaçırıyor. (Hakan Dilek-O Gol Kaçmazdı)”

Gülmüş ve “Şükrü Bey de çok safmış canım” diye karşılık vermişti. Ben bu yanıt karşısında afallayıp kalmıştım. Herhalde 5-10 saniye kaldım öyle. Sonra kendimi toparlayıp, “Beşiktaş tarihinde onların adı yazıyor ama senin adın yazmaz” demiş ve “Göreceğiz” yanıtını almıştım.

Rakibe saygı

Sonra... ‘4 büyükler’de forma giyen nadir bir futbolcu oldu Burak... Kendini yere atmaları da onun kadar ünlü oldu elbet. Hatta bir keresinde “Burak kendini yere atıyor mu? Evet atıyor. Ancak bundan sonra dikkatli olacağıma dair söz veriyorum” demiş, ancak daha ertesi günü bir hazırlık maçında kendisini yere atıp takımına penaltı kazandırmıştı... İşte o zaman ümidimi kesmiştim, bu ‘büyük’ futbolcudan.

Şampiyonluk sonrası yaptığı basın toplantısında bir soru üzerine, “beni sevmeyebilirler ama saygı göstermek zorundalar” demiş. Hatta bunu 3 kere tekrar etmiş.

“En çok öğrenmen gerekeni en iyi öğretirsin” demiş Richard Bach. Tam Burak Yılmaz’a uygun söz. Kendisine saygı duyulmasını istiyor. Ancak saygı görmesi için, önce kendisinin insanlara, rakiplerine saygı duyması gerekiyor. Çünkü Burak yere düştüğü zaman insanlar artık ona inanmıyor. Yalancı çoban hikayesine benziyor onun durumu; Burak düştüyse, kendini yere atmıştır...

Hakemi kandırarak, haksız penaltı ya da faul kazanarak rakibinin emeğine saygısızlık eden birinin, kendisine saygı beklemesi trajikomik elbet. Ve Burak ne zaman ki, rakip takımın oyuncularının emeğine saygı gösterip, olmayanı olmuş gibi göstermezse saygıyı hak eder elbet...

*****

En kısa fıkra:

Hakemler bana gereksiz sarı kart gösteriyor. Diğer takımlara, oyunculara bunlar yapılmadı. (Galatasaraylı Melo)

***

Vurdu gol oldu!

Erkan Zengin sözünün eriymiş. “Fenerbahçe’den başka takımda oynamam” demişti. Gerçekten de oynamıyor. (Hami Mandıralı)

***

Bu daha başlangıç

Geçen bir haber çıkmış, ‘Özen’in transfer listesi’ diye. Üşenmedim saydım 26 isim var. 26’da 0. Hiçbiri listede yok. (Kasımpaşa Teknik Direktörü Önder Özen)

***

Anlayamadık onu

Benim fikrim beni ilgilendirmez. Anlayamazlar bunu. (Sinan Engin)

***

Kuzguna yavrusu şahin görünür

Oğlum dünyanın en iyi sol beki. Galatasaray çok şanslı. (Alex Telles’in annesi)

YORUM YAZ