MENÜ

Şenol Güneş'in oyuncu değişiklikleri

Abone Ol Google News

Teknik adamların oyuncu değişiklikleri konusundaki tutarlılıkları çoğu zaman tartışma konusu olmuştur. Pandemi döneminden önce uygulanan üç oyuncu değişikliğinden ilki devre arasında ikincisi 60.dakika civarında üçüncüsü ise 80. dakikada yapılmaktaydı.

Haberin Devamı

Üçüncü oyuncu takımın o anda edindiği skora bağlı olarak uzatma dakikalarına kadar geciktirilebiliyor. İstatistikler böyle diyor.

Oyuncu değiştirmekte bu kurala uymayıp çoğunlukla değişikliklerde geç kalan teknik adamlar, oyuncularının performansının oyundan alınmalarını gerektirecek kadar bariz bir şekilde düştüğü anı tespit edemiyorlar.

Bu tür teknik adamlar için psikologların bir gerekçesi var: Teknik adamlar ilk on birde başlattıkları oyuncularına güvenirler. Buna sosyal psikolojide “demirleme” denir.

İş işten geçmeden değişiklik yapmak

Bu tutum içinde olan teknik adamlar performans düşüklüğü artık tamamen belirgin hale gelene kadar bekledikleri anlamına gelir. Bu durumda çoğu zaman iş işten geçmiş olur. Dolayısıyla teknik adamlar oyuncu değişikliğini gözleri ve beyni ona bunu söylemeden önce yapması gerekir.

Haberin Devamı

Başlangıçtaki 11’lerde genelde tutarlılık göstermediği söylenen Şenol Güneş için sonradan müdahaleleri ile oyunu değiştirdiği görüşünü benimseyen eleştirmenler var. Ancak İtalya maçındaki anlaşılması güç vasat oyun medyayı öylesine meşgul etti ki, Şenol Güneş’in Yusuf Yazıcı’yı oyundan alması dikkatlerden kaçtı.

Şenol Güneş Yusuf Yazıcı’yı neden değiştirdi?

Yusuf Yazıcı neyi eksik yaptı ki oyundan alındı? Şenol Güneş maç sonu konuşmasında bu konuya açıklık getirdi mi? İlk yarısı berabere giden ve rakibin anlamlı bir üstünlüğü henüz belirgin hale gelmemişken devre arasında oyuncu neden değiştirilir?

Kendi kalemize attığımız gol öncesinde atak Yusuf Yazıcı’nın kontrol ettiği sağ taraftan sola döndürülerek geliştirildi. Yusuf oyunda kalsaydı acaba o atak aynı şekilde gelişebilecek miydi? 0-0 devam eden bir oyuna en azından maçın 55-60. dakikasına kadar aynı kadroyla devam etmek doğru olmaz mıydı?

İkinci yarıda yapılan değişikliklerin oyunu 3-0’a getirdiği üzerine biraz daha yoğunlaşacağımıza, karşı atak düzeninde etkili olan Cengiz Ünder’in neden oynatılmadığı üzerine daha fazla kafa yorduk. Bütün Avrupa çok pasa dayalı set oyunu oynarken bizim karşı atak üzerine odaklanmamız doğru mu?

Şenol Güneş Yusuf’un yerine Cengiz’i erken ve gereksiz bir şekilde oyuna alarak İtalya’yı yenmeyi mi amaçladı? Bu konu Şenol Güneş tarafından açıklanmaya muhtaçtır.

YORUM YAZ