MENÜ

İade eden çıktı mı?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Spor Genel Müdürlüğü (SGM), doping yaptığı için müsabakalardan 8 yıl men edilen milli atlet Aslı Çakır Alptekin'e verilen altınların iadesini isteyecekmiş...

Başarının ödüllendirildiği, başarıya giden yolun ise her zaman tıkalı kaldığı bu sistemde, SGM'nin yaptığı açıklama bile inandırıcı olmaktan öte. Bu zamana kadar pekçok şampiyon sporcumuzun doping nedeniyle madalyaları ellerinden alındı, ancak devletin başarı karşılığı sporcu, antrenör ve kulüplerine verdiği ödül paraları hiçbir zaman geri dönmedi.

Geçmişte iade ödül yok


Yaşanan gelişmeler konusunda eski adı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü olan çatı kurumumuzda uzun yıllar çeşitli federasyonlarda görev yapan bir Genel Sekreterimiz'in açıklamaları çok manidar. Tecrübeli spor adamımız, yaptığımız sohbette bu zamana kadar devlete iade edilen bir ödülü hatırlamadığını, bunun gerçekleşmiş olması halinde mutlaka haberinin olacağını samimiyetle söyledi.

Genel Müdürlük'ten yapılan açıklama ise şöyle; "Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesinin (CAS) doping yaptığı gerekçesiyle Aslı Çakır Alptekin’e verdiği 8 yıl hak mahrumiyeti cezasının ardından sporcuya verilen ödüller, kararın Atletizm Federasyonuna ulaşmasının ardından istenecek. Prosedüre göre, sporcunun doping yaptığının kesinleşmesinin ardından, yasal olarak ödüllerin sporcudan alınması için dava açılacak.
Prosedürün işlemesi için CAS’ın, Aslı ile ilgili kesinleşen doping kararını Türkiye Atletizm Federasyonuna iletmesi gerekiyor. Federasyonun kararı Gençlik ve Spor Bakanlığına bildirmesinin ardından SGM, en geç bir ay içinde mahkemeye başvurarak, ödül karşılığı paranın iadesi için dava açabilecek."

Hediye verilen evler?

Kısaca olaylar Nasrettin Hoca fıkrası gibi gelişecek. Dikenler büyüyecek, koyunlar geçecek, hoca dikenlere takılan yünleri toplayıp satacak, borcunu ödeyecek. "Ölme eşeğim ölme" misali... Aslı Çakır Alptekin, 2011 Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları, 2012 Londra Olimpiyatları ve 2012 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda altın, 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nda ise bronz madalya kazanmıştı. Milli atlete bu başarıları nedeniyle SGM tarafından 2 bin 575 Cumhuriyet altını karşılığı para ödülü verilmişti. Ali Ağaoğlu'nun verdiği ev, diğer sponsor firmaların hediyeleri ise bu işin içinde yok.

Bir de şunu anlamak mümkün değil. Başarıya giden yolda her türlü hilenin mübah sayıldığı ülkemizde, spordan sorumlu bir devlet bakanımız diğer ülkelerin genç takımlarla katıldığı Mersin Akdeniz Oyunları'na, Avrupa Şampiyonası muamelesi yapıp, birincilere 500 Cumhuriyet Altını ödül verdirmemiş miydi?!

Milli kahramanlar, vatan haini mi?

O zaman sistemin "başarıya giden yolda herşey mübahtır" mantığı ile yetiştirdiği bu gençlerin suçu ne!.. Ülkenin sporuna yön verenlerin kendi elleri ile yasal olmayan yollara ittiği bu sporcularımız, beklentileri şu ya da bu şekilde karşılamak için her yola başvurabiliyor. Sonuç ise ortada; kazandıkları zaman hepsi birer "Milli Kahraman", foyaları ortaya çıkınca ise "Vatan Haini" oluyorlar. Bakalım bunun ortasını bulup, yetenekli gençlerimize hem fair-play'i hem de sporcu olmayı ne zaman öğreteceğiz...

YORUM YAZ