MENÜ

Engelli futbolunda TFF Koordinasyon Kurulu gerçeği

Abone Ol Google News

Her şey 2001 yılında dönemin UEFA Genel Sekreteri Aigner'in ülke futbol fedesyonlarına gönderdiği sirküler ile başladı.

Haberin Devamı

Aigner mesajında, "Avrupa futbol ailesi içindeki herkesi, büyük bir inanç ve istekle Özel Olimpiyatlar Futbol Haftası'nı desteklemeye çağırıyorum" demiş, engelli bireylerin de futbola kolayca ulaşmasının fitilini yakmıştı.

Bu çağrının ardından ülke futbol federasyonları sadece zihinsel engellerin değil, tüm engelli bireylerin futbola kolayca ulaşmasını sağlayacak bir çalışma başlattı.

Ülkemizde de 4 engelli grubunun spor ve özelinde futbol yolu ile toplumsal entegrasyonunda dönemin flaş isimleri Fatih Terim ve Şenol Güneş başrolü oynamış, toplumsal uyanışa öncülük etmişlerdi.

TÜM BAŞKANLARDAN BÜYÜK DESTEK

Haluk Ulusoy'un 19 Ocak 2006 günü Ankara'da gerçekleşen Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu'nda yaptığı duygusal konuşma güne damgasını vurmuştu.

Ülkemizdeki engelli sayısının 8.5 milyon civarında olduğunun altını çizen tecrübeli futbol adamı, "Engelli vatandaşlarımızın, gençlerimizin spor yolu ile toplumla entegrasyonlarının sağlanması ve rehabilitasyonlarının hızlandırılması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz" diyerek, bir anlamda yaklaşık 45-50 milyon insanımızı ilgilendiren bir borç senedinin altına da imza atmıştı...

Haberin Devamı

Bu hedef doğrultusunda Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde TFF Engelliler Koordinasyon Kurulu oluşturulurken, kurulun başına Ömer Gürsoy getirildi.

Ulusoy'dan sonra görevi üstlenen Hasan Doğan, Mahmut Özgener, Mehmet Ali Aydınlar, Hüsnü Güreli, Yıldırım Demirören, Nihat Özdemir ve son olarak da Servet Yardımcı oluşturulan kurula desteklerini kesintisiz sürdürdü.

"FUTBOL AŞKI ENGEL TANIMAZ"

Başta Bedensel olmak üzere İşitme, Görme ve Zihinsel engelliler spor federasyonları ile girişilen işbirliği kısa zamanda meyvelerini vermeye başladı.

"Türkiye Futbol Oynuyor" projesi kapsamında "Futbol aşkı engel tanımaz" sloganıyla başlatılan engelli futbolu çığ gibi büyüdü.

TFF'nin bünyesinde oluşturulan koordinasyon kurulu, Başkanı Ömer Gürsoy ve arkadaşlarının olağanüstü çabasıyla, ayakları olmadan koşanların, görmeden gol atanların, umutları olmadan yaratanların hikayesinin gerçekleşmesine önayak oldu.

Futbol topunun etrafında kenetlenen engelli bireyler, kendilerine tanınan şansı iyi kullandı.

Hem kulüplerimiz hem de milli takımlarımız; Olimpiyat Oyunları, Dünya ve Avrupa Şampiyonaları gibi üst düzey organizasyonlarda Ay-Yıldızlı bayrağımızı zirveye taşıyıp, dalgalandırdı.

BU BAŞARILARA ŞAPKA ÇIKARILIR

2006’dan itibaren Ömer Gürsoy’un Engelliler Koordinasyon Kurulu Başkanlığı döneminde engelli futbolunda elde edilen bazı dereceler ise şunlar:

- İşitme Engelliler Futbol Milli Takımı (Olimpiyat Şampiyonluğu, 2 Dünya Şampiyonluğu, Avrupa Şampiyonluğu ve Olimpiyat üçüncülüğü)

- Ampute Futbol Milli Takımı (2 Avrupa Şampiyonluğu, Dünya 2.'liği ve Dünya 3.'lüğü

- Sesi Görenler Futbol Mili Takımı (Avrupa Şampiyonluğu, Avrupa ikinciliği, Avrupa üçüncülüğü, 2 kez Paralimpik Oyunlarına katılma hakkı)

- Özel Sporcular Milli Takımı( Avrupa Şampiyonluğu, Dünya Üçüncülüğü)

Haberin Devamı

ASLOLAN HİZMETİN DEVAMLILIĞIDIR

Ulusumuzu gururlandıran futbolcularımızın, bu başarılarına önayak olan kahramanlara selam olsun. İyi ve güzel olan herşeyde aslolan sürdürülebilirlik ve devamlılıktır.

Engelliler futboluna kesintisiz olarak 16 yıldır katkı veren ve son seçim sonrası istifasını veren ilk isim olan, TFF bünyesinde bu sürdürülebilirliği sağlayabilmek adına emeğine ve çabasına yakından şahit olduğumuz TFF Engelliler Koordinasyon Kurulu eski başkanı Ömer Gürsoy ve arkadaşlarına ne kadar teşekkür etsek azdır.

Yol uzun, ulaşılmayı bekleyen yeni hedefler var. Haydi Türkiye Futbol Federasyonu'nun yeni başkanı Mehmet Büyükekşi, Engelli Federasyonlarından sorumlu yönetim kurulu üyesi Yusuf Günay, engelli futbolu sizden bu ulvi hizmetin devamını bekliyor...

YORUM YAZ