MENÜ

Yüzyılda bir gelir!

Abone Ol Google News

Ata sporumuz güreş, olimpiyatın ilk yıllarından bu yana kürsü başarısı vermiş ve ülkemizi gururlandırmıştı. Savaş durumu, maddi imkansızlıklar, uzak mesafe ya da farklı branşlarda yer alamadığımız olimpiyatlarda milli güreşçilerimiz hep sahnede oldu. Toprağa verdiğimiz ya da hala hayatta olan birçok değerli güreşçimizle, bazen horoz, tüy ve hafif sıklette bazen de velvet, orta ve ağır sıklette kürsü başarısı yakaladık... Ancak Türk güreşi son 10 yılda böylesini görmedi, belki uzun zaman da göremeyecek. Serbest stil, Grekoromen stil ve kadınlar olmak üzere 3 kategorinin en ağır kilosunda aynı dönemde Yasemin Adar, Rıza Kayaalp, Taha Akgül gibi öyle isimler yetişti ki, Türk güreşini bambaşka bir noktaya taşıdı.

Haberin Devamı

Fark yaratan kadın güreşi oldu

Tabii burada fark yaratan kadın güreşimizdi. Geçmişte erkeklerle, güreşte her zaman söz sahibi olmuştuk ancak 2000'lerin ortalarına kadar kadın güreşinde değil şampiyonluk kürsümüz bile yoktu. Kadın güreşindeki ilk madalya Rus asıllı Türk sporcu Elif Jale Yıldırım tarafından 2012'de Avrupa 3.'lüğüyle gelmiş, olimpiyata da 2 kez katılmıştı.

Haberin Devamı

2012'yla başlayan yükseliş...

Kadın güreşinin öncüsü, efsane isim; Yasemin Adar'ın doğuşu da 2012'lere dayanıyordu. O yıl, büyükler seviyesinde ilk Avrupa deneyimini yaşamıştı. Ağır sıklette, rakipleri de bir o kadar güçlüydü. Her şeye rağmen her yıl üzerine koyarak devam etti. Ağır güreşte, 2013, 2014, 2015'te Taha Akgül ile Rıza Kayaalp, Avrupa'nın zirvesinde yer alırken 1991 doğumlu Yasemin Adar ise özellikle Belarus'lu Marzaliuk ile Rus Bukina'ya takılmıştı. Tarih 2016'yı gösterdiğinde ise ilk Avrupa altını Yasemin Adar'la gelmiş, ve 2017'de ilk Dünya şampiyonluğu zaferine ulaşmıştık. İlerleyen zamanda da Yasemin olimpiyatta ülkemize ilk kürsü başarısı getiren kadın sporcu unvanını aldı.

Taha ve Rıza da Er Meydanı'ndaydı

Bu geçen 10 yılda kadın güreşine paralel, süper ağır kiloda serbestte Taha Akgül, grekoromende de Rıza Kayaalp efsaneleşme yolunda minderin tozunu atıyordu. 1989 doğumlu Rıza Kayaalp, büyüklerdeki ilk büyük sınavını, Pekin 2008 Olimpiyatı'nda devler karşısında vermişti ki, ardından kendisi devleşti. 1990 doğumlu Taha Akgül de büyüklerde 2012 Avrupa Şampiyonası'yla 'Er Meydanı'na çıktı ve yoluna devam etti. Hatta Taha'nın ağır kiloda olmasına rağmen bu kadar atak olması ABD'li yetkilileri şaşırtmış, genlerinin incelenmesi için teklif bile almıştı.

2022 Dünya ve 2023 Avrupa'da kapalı gişe!

Zaman içinde 3 sporcumuz da tabii ki sakatlıklar yaşadı, ameliyatlar geçirdi, beklenmedik kötü mağlubiyetler aldı ama 2010-2023 yılları arasında geçen süreçte, madalyaları da topladılar... Türkiye'yi Olimpiyat Oyunları, Dünya ve Avrupa Şampiyonası'nda ilkleri yaşatacak şekilde temsil ettiler. Dünya arenasında bir türlü denk gelmeyeni de 2022 Belgrad'da başardılar. Kadınlar, serbest ve grekoromendeki ağır sıklette ilk kez altın hat-trick yapan 'Süper Üçlü', son olarak 2023 Avrupa Şampiyonası'nda bunu 5. kez tekrarladı. Yani ağır kilonun 3 kategorisinde yine Türkiye kapalı gişe yaptı!

Haberin Devamı
YORUM YAZ