Tuğba Danışmaz Avrupa ikincisi

Abone Ol Google News

2023 Avrupa Salon Şampiyonası’nın ‘altın’ madalyalı kızı Tuğba Danışmaz, olimpiyat yılında ‘ilkler’ serisini Roma’daki Avrupa Şampiyonası’nda da sürdürdü. Elemelerde daha ilk hakkında geçtiği 14.27’lik performansıyla kürsüye ‘göz kırpan’ 24 yaşındaki milli atlet finalde de kendine yakışanı yaptı. Tuğba Danışmaz ikinci hakkındaki 14.57m’lik atlayışıyla Türkiye rekorunu geliştirdi, Paris 2024 kotasını aldı ve Avrupa 2.’si oldu.

Haberin Devamı

Finalde altın kapışması yaşandı

Yağmur altında başlayan finalde, en büyük rakip; İspanya’nın son olimpiyat 3.’sü ve ülkesinin üç adım rekortmeni Ana Peleteiro-Compaore’ydi. İlk atlayışlarda Peleteiro-Compaore 14.37, Tuğba ise 14.29’u geçti. İki sporcu da inanılmaz bir şekilde konsantre ve hırslıydı. İkinci haklarda İspanyol atlet arttırmaya devam etti, 14.46 atladı. Ancak Tuğba’nın da bırakmaya niyeti yoktu. Bu sezon mayıs ayında 14.32’yle Türkiye rekoru kıran 24 yaşındaki milli atletimiz tam 25 santimetrelik farkla, yeni rekoru 14.57’ye çıkardı, aynı zamanda 14.55’lik üç adım olimpiyat barajını geçti ve ilk sıraya yerleşti. Ancak Peleteiro-Compaore’nin bırakmaya niyeti yoktu, kariyerinde 14.87’si olan İspanyol atlet 3. hakkında buna yakın bir atlayış yaptı, 14.85’le Avrupa’daki en iyi dereceyi tekrarladı ve Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.

Haberin Devamı

Üç adımda bunu başaran ilk Türk kadın atlet

Belki bu kez altın madalya gelmedi ancak Tuğba Danışmaz’ın Avrupa 2.’liği, Türk atletizm tarihine geçti. Avrupa Açık’ta Türkiye ‘atlamalar’ disiplininde en son 1950’de Ruhi Sarıalp ile kürsüye çıkmıştı. Tam 74 yıl sonra Tuğba Danışmaz, bronz madalyanın rengini gümüşe çevirerek, Avrupa Açık’taki ‘atlamalar’ disiplinindeki ikinci kürsü başarısını getirdi, hem de en iyi kürsü derecesiyle bunu başardı. Tuğba aynı zamanda Avrupa Salon’da olduğu gibi, Avrupa Açık’ta da ‘atlamalar’da ilk madalya kazanan Türk kadın atlet unvanı aldı.

YORUM YAZ