MENÜ

Tokyo'da Türk yumruğu!

Abone Ol Google News

Türk Spor Tarihi'nde kadın boksunda 2000'lerin başında iyi bir çıkış yakalanmıştı. Dünya Şampiyonası seviyesinde birçok madalya alınmıştı: (Hülya Şahin, Nurcan Çarkçı, Selma Yağcı, Sümeyra Kaya, Derya Aktop, Yasemin Ustalar, Hasibe Koç). Özellikle 2008'de Gülsüm Tatar ve Şemsi Yaralı'yla gelen çifte dünya şampiyonluğu kadın boksunu gündeme getirmişti. Ancak olimpiyat programında kadın boksu yoktu. Sistemsel sıkıntılar sonrası da Londra 2012'ye gidemedik. Elif Güneri, Şennur Demir'lere tutunduk. Tam duraklama dönemindeydik ki, Buse(N)az'larımız çıka geldi. Tokyo 2020'ye giden ilk kadın boksörler olmakla kalmadı. Aynı zamanda tarih üstüne tarih yazdılar.

Haberin Devamı

İki madalya ve saymakla bitmeyen ilkler

Dünkü final maçında önce 51 kiloda Buse Naz Çakıroğlu ringe çıktı, daha önce yendiği Bulgar rakibi Krasteva'ya yenilse de olimpiyat 2.'liğiyle bize dünyaları verdi. 1 saat sonra da 69 kilonun dünya şampiyonu Busenaz Sürmeneli sahnedeydi.. Çinli rakibi Hong Gu karşısında tutuk başladı, ilk raundu 4-1 kaybetti. Ancak 2. raundda her attığı yumrukla kendine geldi. 3 raundda rakibini şaşkına çeviren Busenaz Sürmeneli 3-0'lık zaferle artık bir olimpiyat şampiyonuydu.

Haberin Devamı

Bu iki kıymetli madalyayla Buse(N)az'larımızın tarihi tablosu;

■ Olimpiyat tarihinde Nurcan Taylan'dan sonra kadınlardaki 2. altın madalyamız Sürmeneli’yle, 3. gümüş madalyamız ise Çakıroğlu'yla geldi.

■ Türk boksunda olimpiyattaki ilk altın madalya

■ Türk boksunda olimpiyatta kadınlarda ilk altın ve gümüş madalya

■ Türk boksunda olimpiyattaki ilk çifte final

■ Türk boksunda bir olimpiyatta elde edilmiş en iyi sonuç: 1 altın ve 1 gümüş

YORUM YAZ