MENÜ

Tarihi kota Türkiye'nin!

Abone Ol Google News

Cumhuriyet’in 100. yılına bir tarihi hediye de artistik cimnastikten geldi. Türk sporunda, özellikle son 10 yıla damgasını vuran; Olimpiyat, Dünya ve Avrupa gibi uluslararası arena ilk şampiyonlukları, ilk madalyaları getiren Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımımız, uzun süredir kovaladığı tarihi ‘takım’ kotasını da kavuştu!.. Aslında, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları için, İbrahim Çolak’ın ilk altını (halka) ve Ahmet Önder’in ilk gümüşü (Paralel) elde ettiği 2019 Dünya Şampiyonası’nda takım kotasını (244.652 puanla 15.sırada yer almıştık) ucu ucuna kaçırmıştık. Bu başarı, Cumhuriyet’in 100. yılını kutladığımız ve Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na son takım kotalarını veren organizasyon; 2023 Dünya Şampiyonası’na nasip oldu.

Haberin Devamı

Tüm çaba, takım kotası içindi

Yine adım adım gidilmişti, 2022 Dünya Şampiyonası’nda kürsüye çıkan ilk 3 takım kota (Japonya, Çin, Büyük Britanya) alırken, buradaki elde ettiğimiz derecemiz, 2023 Dünya Şampiyonası’na katılmamızı sağladı. Tüm çaba ‘takım’ kotası içindi. Çünkü tek bir takım kotası, Türkiye’nin 5 sporcuyla Paris 2024’ün yolunu tutmasına ve artistik cimnastikte tüm kategorilerde (takım, genel tasnif, bireysel alet) madalya aramasını sağlayacaktı.

Haberin Devamı

İbrahim Çolak yoktu, kadroya Emre Dodanlı eklenmişti

..Ve ‘Tarih Yazarları’ bu kez Belçika’da iş başındaydı. Takımın temel direklerinden biri olan İbrahim Çolak maalesef sakatlığı nedeniyle 2023 Dünya Şampiyonası’na yetişemedi. Kadroda, olimpiyatta ilk madalyayı kazandıran, paralel ve kulplu beygiri güçlü Ferhat Arıcan, halkanın son dünya şampiyonu aynı zamanda atlama masası ve genel tasnifte başarılı Adem Asil ve yine genel tasnifin önemli ismi Ahmet Önder vardı. Ayrıca, bu sezon Dünya Challenger Kupası serilerinde 2 kez kürsüde yer alan, halka aletiyle ön plana çıkan Mehmet Ayberk Koşak’ın yanı sıra, bir de bunlara; daha küçük yaşta, Kanada’da madalyaları toplayan Türk cimnastikci olarak adını duyduğumuz Emre Dodanlı eklenmişti.

Halka ve paralelde daha yüksek puan alabilirdik

Elemeler cumartesi günü başladı. 24 ülkeden 16’sı ilk gün serilerini sundu. Bunların içinde Türkiye de vardı. Tüm tecrübemize rağmen, sporcularımız için yarış inanılmaz stresli geçti, bazı aletlerde hesaplar beklendiği gibi olmadı!. Özellikle dünya şampiyonu çıkardığımız halkada -Adem Asil 14.5’ları görmeliydi- ve her zaman sporcu yetiştirdiğimiz paralelde -Ferhat 13, Ahmet 12’lerde kaldı- daha yüksek puanlar gelebilirdi. Üstüne basit hatalar, ceza puanları eklenince, Erkek Milliler, ilk gün takım elemelerini toplam 247.692 puanla 7. sırada bitirdi. Ancak serisini sunmamış 8 daha ülke vardı. Bunların içinde finale kalma potansiyeli yüksek rakipler bulunuyordu: İtalya, İsviçre, Kanada, G.Kore, Fransa. Tarihi kota başarısı dün netleşti... Elemelerin 2. gününde, İtalya, İsviçre ve Kanada’nın performansları Türkiye’nin 10.sıraya kadar düşmesine neden olsa da ilk 12’ye girmek önemliydi. ‘Tarih Yazarları’ bunu da başardı

Genel tasnifte 2, bireyselde final yok

Bireysel aletlerde final gelmedi. Atlama masasında bile tek atlayış yapıldı, takım ve genel tasnife oynandı. Tabii ki, iyi olduğumuz aletlerde daha iyi puanlar alınsaydı, takım finali dahil ilk 8 kaçınılmaz olurdu. 2 finalimiz sadece genel tasnifte geldi. Adem Asil 82.630 puanla 10., Ahmet Önder 81.164 puanla 25. sıradan finale yükseldi.

Haberin Devamı
YORUM YAZ