MENÜ

Tarih yazarı Ferhat Arıcan

Abone Ol Google News

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları daha başlamadan artistik cimnastik için bir milat yaşanıyordu... 10 yıllık geçmişte bu Rio 2016’da ilk sporcularımızı olimpiyata gönderirken, Tokyo 2020'de pik yaptık. 1 ya da 2 değil, tam sporcuyla kota alarak bir ilki gerçekleştirdik. Yetmedi, yetemezdi...

Haberin Devamı

İlk kez 5 sporcu, ilk kez 7 final

Başkan Suat Çelen'in deyimiyle; 'Bir hayalimiz vardı'... Hedef olimpiyat madalyasıydı. Ya rışlar başladı ve tam 7 final geldi. 5 sporcuyla gittiğimiz ilk olimpiyatta 7 finalle bir rekor kırıldı. Atlama masası finalinde Adem Asil 2. atlayışındaki şanssızlıkla adeta altın madalyayı mindere bıraktı. Artık gözler; olimpiyat öncesi Avrupa arenasında şov yapan ve 'Ben geliyorum' diyen performansa sahip Ferhat Arıcan'a çevrilmişti. Rakipleri dişliydi. Elemelerde Çinli Zou ile Yo u ve Alman Dauser ilk 3 içinde yer almıştı.

7. 0 zorluk dereceli tek seri...

Finalde serisini sunan ilk isim Ferhat'tı ve cimnastikte çok az kişinin yapabildiği 7. 0 zorluk derecesine sahip serisini noksansız sergiledi, elemelerden bir tık daha yüksek (15.633) puan alarak kürsüdeki yerini aldı. Rakiplerini beklemeye koyuldu. Çinli Zou 2. çıktı ve 16.0'yı görerek zirveye yerleşti. Altın gelmeyecekti ancak madalyanın rengi değil, önemli olan kürsüde kalmaktı. Diğer Çinli Yo u'nun hata yapması büyük avantajımız oldu. En son sahne alan Dauser 0.1 puandan bile daha az farkla gümüşü kapsa da Ferhat Arıcan bronz madalyayla tarihe geçti.

Haberin Devamı

İlkler ondan sorulur

Tarihi Olimpiyat 3.’lüğüyle Ferhat Arıcan ilklerle dolu kariyerine bir yenisini daha eklemiş oldu. 10 yaşında başladığı cimnastikte inişli çıkışlı dönemleri olsa da her zaman yeteneğiyle göze çarpan Ferhat Arıcan özellikle de son 5 yılda istikrarlı bir şekilde olimpiyat madalyasına kilitlenmişti. Rio 2016'da elemelerdeki hatası bunu başarmasına izin vermemiş, Dünya Şampiyonası'nda da istediği seriyi çıkaramamıştı. Ancak 2020 ve 2021 onun yılı oldu. Son iki Avrupa Şampiyonası'nda madalyaları topladı. 7. 0'lık zorluk derecesiyle dünya cimnastiğinin de dikkati çekmişti. 10 yıl önce cimnastikte final dahi hayal edemezken, şimdi Ferhat Arıcan'ın olimpiyat madalyasını yazmak büyük gurur.

‘Bir hayalim var’ dedi ve yaptı

Şunu vurgulamak da gerek; bu sporcular yeni çıkmadı.. Ferhat Arıcan, İbrahim Çolak, Ahmet Önder gibi isimler hep vardı. Ancak onları bir araya getiren eski milli cimnatikçi Suat Çelen'in 2012'de başkanlığa gelmesi oldu. Müthiş koordinasyon kuran Başkan Çelen, Ümit Şamiloğlu da dahil olmak üzere takımını kurdu ve hedefe ulaşmak için istikrarlı bir şekilde adım adım ilerledi. Ve sonuç ortada; 'Bir hayalim var, Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonları' çıkaracağım diyen Başkan Suat Çelen bunu başardı. Emeği geçen herkese teşekkürler...

YORUM YAZ