MENÜ

Rüzgâr gibi geçti

Abone Ol Google News

İstanbul, 2012 Dünya Salon'da olduğu gibi, 2023 Avrupa Salon'da da dünya yıldızlarını ağırladı. Deprem felaketi yaşanan Türkiye'nin böylesine zor bir süreçten geçerken, organizasyon konseptinin kısa bir sürede değişikliğe uğraması, olumlu/olumsuz her yönü bir tarafı, pistin içinde mücadele görülmeye değerdi. Emeklerinin karşılığını alan ve kendi sınırlarını zorlayan atletlerin rekabetinin ve sporun bol olduğu bir şampiyonayı geride bıraktık. Türk sporcularının üzerinde deprem büyük etki yaratırken ayrıca kadroda anlamında da Ay-Yıldızlı ekibimiz kota aldığı için eksiği de vardı. Şampiyonada yarışanlar ise elinden gelenin en iyisini yaptı. Ancak biri vardı ki, tüm bu üzüntüler arasında yüzümüze bir tebessüm oluşmasını sağladı: Tuğba Danışmaz...

Haberin Devamı

Rüzgâr gibi geçti

Tuğba Danışmaz ilklere imza attı

2023 İstanbul Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nı Türkiye, Tuğba Danışmaz sayesinde 1 altınla kapatırken 11 puan topladı. Ancak bu altın madalyanın kıymeti büyüktü. Türk atletizmin 3 adım atlama disiplininde ilk altın, atlamalarda ilk şampiyonluk, salondaki ilk kürsü rekorlarıyla da listeye girdi. Şampiyona genelinde; 1 Dünya rekoru, 1 Avrupa rekoru, 3 Şampiyona rekoru, 27 ülke rekoru kırıldı. Bu sezon en iyi 4 dünya, 11 Avrupa derecesine ulaşıldı. Bir de unutulmayacak, fark yaratan anlar vardı, işte onlardan bazıları...

Haberin Devamı

Rüzgâr gibi geçti

Kendi bile inanamadı!

Kadınlar uzun atlamada da büyük bir çekişme yaşandı. Son atlayışlara kadar, tüm salon dengeler değişir mi diye bekledi... Büyük Britanyalı Sawyer 5. atlayışında 7.00m'yi görünce, kendisi bile inanamadı, uzun süre etrafına şaşırarak baktı. Çünkü bu derece salonda tüm zamanlar arasında ilk 20'ye girmiş, bu sezon içinde dünya listesinde zirveye oturtmuştu. Aynı şekilde rakipleri onu 6.97 ve 6.91'le de epey zorladı. 

Rüzgâr gibi geçti

Laura Muir'den 5. altın

Kadınlarda orta mesafenin yıldız isimlerinden Büyük Britanyalı Laura Muir, Avrupa salondaki 5. altın madalyasını aldı. Daha önce 1500m ve 3000m'de toplam 4 Avrupa salon şampiyonluğu yaşayan Muir, 1500m'de 1.'liği kimseye kaptırmadı.

Rüzgâr gibi geçti

Güllenin parlayan yıldızı!

Gülle atmada İtalyan Weir, 'Ben de varım' dedi. 22.06'yla 1987'den bu yana kırılamayan ülke rekorunu geçen Weir aynı zamanda bu sezon salonda dünyanın en iyi 2. derecesini atarak altın madalya kazandı. Son şampiyon tecrübeli isim Stanek ise 2. sırada kaldı. Madalyasını eski bir şampiyon olan antranörü Paolo Dal Soglio'ya hediye etti.

Rüzgâr gibi geçti

Jacobs yerine Ceccarelli

Erkekler 60m'de zirveyi İtalyanlar bırakmadı. Olimpiyat şampiyonu unvanıyla gelen Lamont Marcell Jacobs gümüş madalya kalsa da altın madalayı bir başka İtalyan atlet Samuele Ceccarelli bıraktı. Aslında Cenccarelli bunun sinyalini yarı finalde Avrupa'nın en iyi derecesini koşarak (6.47) vermişti. Final çekişmeli gitti ve ufak farkla Cenccarelli 6.48'le altın, Jacobs 6.50'yle gümüş elde etti.

Rüzgâr gibi geçti

Hollandalılar yüksek atlamada göründü

Yüksek atlamada hem kadınlar hem erkeklerde Hollanda tarihi bir zafere imza attı. Erkeklerde de 31 yaşındaki Douwe Amels Hollanda rekorunu egale ederek 2.31'le altın madalya elde etti. Kadınlarda ise dünya rekorunun en yakın isimlerinden Ukraynalı Yaroslava Mahuchikh'in 1.98'le rahat şampiyon olduğu yüksek atlamada gümüş madalyayı yine ülke rekorunu egale eden bir bir başka Hollanda Britt Weerman kazandı.

Haberin Devamı

Rüzgâr gibi geçti

Pichardo bildiğiniz gibi

Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu Küba asıllı Portekizli Pedro Pichardo, 17.60'la bu sezon salonda dünyanın en iyi derecesini atlayarak unvanını korudu. Rakiplerin adeta yanına yaklaştırmadı.

Rüzgâr gibi geçti

Karsten Warholm'ı korkutan finiş

Dünya ve olimpiyat şampiyonu, dünya rekortmeni Norveçli Warholm 400m finalinin sonunda zorlanmasına rağmen, 45.35'lik derecesiyle ikinci kez Avrupa salonda altın madalyaya uzandı. Warholm için son bölümde kabusu yaşadı. Belçika'nın hızlı finiş yapan ismi Julien Watrin karşısında bitirişi adeta yere kapaklanarak yaptı.

Rüzgâr gibi geçti

Gelmiş geçmiş en iyi pentatlon yarışı

Gelmiş geçmiş en iyi pentatlon çekişmesi, İstanbul 2023'te yaşandı. Buna en büyük katkıyı; Nafissatou Thiam ve Polonyalı Adrianna Sulek verdi. İstanbul 2012'de 5013 puanla Dobrynska'nın dünya rekoru yine İstanbul'da iki kez kırıldı. Thiam- Sulek kapışması özellikle yüksek atlamada inanılmaz. Neredeyse 2 saat sürdü. Ve şampiyonu belirleyen 800m'de 1. olan Sulek öyle bir ritim tutturdu ki, Thiam'ın dünya rekoruna bir nevi katkı sağladı. Önce 5014 puana ulaşan, 2. olan Sulek dünya rekorunu geçti ardından şampiyon Thiam da 5055 puanla dünya rekorunun yeni sahibi oldu.

Rüzgâr gibi geçti

Bol ve Ingebrigtsen'den 1.'lik dublesi

Hollandalı Femke Bol, Norveçli Jakob Ingebrigtsen duble yaparak sürprize ver vermedi. 41 yıllık rekoru kırarak İstanbul'a gelen Femke Bol, 2021'de olduğu gibi 400m ve 4x400m'de altın madalya kazanarak duble yaptı. Aynı şekilde orta mesafenin yıldızı Jakob Ingerbrigtsen de 2021'deki çifte altın başarısını tekrarladı, 1500m ve 3000m'de 1.'liği kimseye bırakmadı.

Haberin Devamı

Rüzgâr gibi geçti

Tarihi hat-trick

Olimpiyat şampiyonu, Dünya 2.'si Miltiadis Tentoglou uzun atlamada tarihe geçti. Neredeyse katıldığı tüm şampiyonalardan 1.'likle çıkan Yunanlı atlet 8.30'la Avrupa salonda üst üste 3. altınını aldı. Tentoglou, Alman Hans Baumgartner'den (1971, 1973, 1977) bu yana Avrupa Salon'da erkekler uzun atlamada hat-trick yapan ilk atlet oldu.

YORUM YAZ