MENÜ

Özel bir olimpiyat!

Abone Ol Google News

Tokyo 2020, 73 yıl sonra kırılan 13 madalya rekorundan daha fazlası... Okçuluk, cimnastik, karate olmak üzere 3'ü ilk, 6 farklı branşta kürsüye çıktığımız, toplamda 5 iken, sadece bu organizasyonda 2'si ilk, 5 kadın sporcumuzun madalya kazandığı bir olimpiyatı geride bıraktık. Alınan madalyalar, yaşanan ilkler, kırılan rekorlar bir tarafa, kürsüyü kıl payı kaçırdığımız ve final gördüğümüz branşlar da bir o kadar kıymetliydi... Modern pentatlonda İlke Özyüksel'in 5.'liği, cirit atmada Eda Tu ğsuz'un, atıcılıkta Ömer Akgün'ün ve okçulukta karışık takımın 4.'lüğü umut verdi.

Haberin Devamı

Tokyo 2020'de her yönüyle yaşadığımız heyecan şimdiden 3 yıl sonraki Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı sabırsızlıkla beklememize bir sebep sundu. Altın ya da toplam madalya sayısının yanında; finallerin, kürsünün ve derecelerin geldiği branşlar dikkat çekti. Tabii ki hayal kırıklığımız da oldu şanssız kuradan dolayı erken elendiğimiz müsabakalarımız da... Bir de kıl payı kaçan madalyalara üzüldük. Okçulukta Mete Gazoz'un tarihi altını ve sporun atası cimnastikte Ferhat Arıcan'la gelen bronz, Türk sporunun farklı branşlarda başarıya açılması için de kırılma noktası olabilir. Bir de programa yeni giren karate vardı. 7 sporcudan 4'ünün kürsüye çıkma başarısı önemli bir istatistikti.

Haberin Devamı

Kadın sporculara ayrı bölüm!

Kadın sporculara özel bir bölüm açmak gerek. Güreşte ilk olimpiyat madalyamız Yasemin Adar'la gelirken, Buse(N)azlar'ın bokstaki çifte madalyası (1 altın, 1 gümüş) sadece o branşta değil olimpiyat tarihinde de önemli bir yere sahipti. Sürmeneli, Nurcan Taylan'dan (2004) sonra olimpiyat şampiyonu olan 2. kadın sporcumuz oldu. En önemlisi de bugüne kadar sadece olimpiyatta 5 kürsü görmüş kadın sporcumuz varken, Tokyo 2020'yle bu sayı 10'a çıktı.

Farklı branşlarda bu seviyeler...

Ve bir de çok kıymetli derecelerimiz, finallerimiz oldu. Modern pentatlonda İlke Özyüksel'in 5. olması inanılmazdı. Atıcılıkta Ömer Akgün'ün, okçuluk karışıkta; Mete ve Yasemin'in, ciritteki ilk olimpiyat finalinde Eda Tuğsuz'un 4.'lüğü, 3 adımda Necati Er, Ersu Şaşma ve yelkendeki ilk finaller umut vericiydi. Kritik nokta; Türkiye'nin ilk defa bu kadar farklı branşlarda bu seviyelere gelmesiydi. Güreşte finale çıkamadan, 3 bronzda kalmamız hayal kırıklığı oldu. Yüzmede henüz işin başında olduğumuzu ve halterde alt yapının hareketlendiğini gördük. Ancak her şey artık geride kaldı ve Tokyo 2020 ilerisi için bize önemli bir rota çizici oldu.

YORUM YAZ