MENÜ

Efes'in ruhu Ergin Ataman'la döndü

Abone Ol Google News

1990 ve 2001 yılları arasında Avrupa arenasında elde edilen başarılarla Türk basketboluna ilkleri yaşatan ve bu branşın lokomotifi haline gelen Anadolu Efes için, 18 yıllık hasret geride kaldı... 2007’den sonra, diğer kulüplerin de basketbola yatırım yapmasıyla, Türkiye Ligi’ndeki rekabet ve kalite daha da arttı. Hatta bu çekişme, Avrupa arenasına da sıçradı. Daha önce sadece katılımın bile büyük önem taşıdığı üst seviye organizasyonlara Türk basketbolu artık 2-3 takımla mücadele etmeye başlamıştı. Yıllarca, hiç geri adım atmadan yatırımını sürdüren, özellikle de altyapısıyla Türk basketboluna büyük destek veren ve o döneme kadar ligde tüm kupalara ambargo koymuş Anadolu Efes’te de ister istemez, inişçıkışlar yaşanmıştı. Peki buraya kadar nasıl gelinmişti...

Haberin Devamı

Ataman’la ilk Final-Four

Türk basketbolundaki ilk Avrupa finali ve ilk Avrupa Kupası’nın -Koraç- kazanılmasında büyük role sahip efsane coach Aydın Örs’ün 1999 Ekim ayında takımdan ayrılmasıyla bir devir sona ermişti. Bayrağı devralan yardımcı antrenörlerinden Ergin Ataman’ önderliğindeki Anadolu Efes -Efes Pilsen- 1999-2000 sezonunda Avrupa’nın en büyük kupa organizasyonu ‘Suproleague’de tarihte ilk kez Final-Four’a kalmış ve 3. olmuştu. 2000-2001 sezonunda da Ataman’ın yerine diğer bir yardımcı antrenör Oktay Mahmuti takımın başına geçmiş ve aynı başarıyı tekrarlamıştı.

Haberin Devamı

10 senede 11 antrenör değişti

2007’ye kadar devam eden Mahmuti döneminde, Türkiye Ligi’nde üst üste 4 lig şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası kazanılmıştı ancak en büyük hedef olan, Euroleague’de bir türlü istenilen Final-Four’un kapısından dönülmüştü. Efes, 2007’den sonra yeni bir yapılanmaya ve arayışa girdi... 10 yıllık süreçte de tam 11 antrenör (Perosevic 2 kez geldi) değişti. Göreve gelen antrenörlerle ya takımın kimyası bir türlü uyuşmadı ya da Efes, eskiyi aratan o ‘Basketbol Ruhu’nu yakalayamadı.

..Ve 18 yıl sonra yeniden

Ta ki, 3. Ataman dönemine kadar. 2017-2018 sezonunda yeniden başa gelen tecrübeli çalıştırıcı, Cumhurbaşkanlığı Kupası zaferi sonrası ‘Euroleague kupası da gelecek’ diyerek hedef koyduğu organizasyonda, tam 18 yıl sonra Anadolu Efes’i Final-Four’a taşıdı.

YORUM YAZ