MENÜ

Dünyanın en güzel takımı

Abone Ol Google News

Türkiye’nin takım sporlarındaki en başarılı branşı olan, kadın voleybolu, Cumhuriyet’in 100. yılında ‘Altın Çağı’nı yaşıyor... Milli Kadın Voleybol Takımı için, bu süreçte en büyük kırılmayı 2003 Avrupa Şampiyonası’ydı. Çünkü o zamana kadar, Türk milli takımının uluslararası arenada -Akdeniz Oyunları hariç- başarısı yoktu. Ne olimpiyata, ne Dünya Şampiyonası ne de FIVB Milletler Ligi (Grand Prix) gidilmişti. Ancak 1990’ların sonu ve 2000’lerin başında öyle bir jenerasyon yakalanmıştı ki, Türk Kadın Voleybolu için müthiş bir dönemin başlangıcı olacaktı.

Haberin Devamı

Ablalarından aldıkları bayrağı daha da yükseğe çıkardılar

Nitekim, 36 yıl sonra yeniden Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Türkiye, 2003’te Filenin Sultanları’nın doğuşunu izledi. Başantrenör Reşat Yazıcıoğulları önderliğinde; Bahar Mert, Esra Gümüş, Sinem Akap, Özlem Özçelik, Aysun Özbek, Natalia Hanikoğlu, Mesude Kuyan, Pelin Çelik, Çiğdem Can Rasna, Gülden Kayalar, Seda Tokatlıoğlu ve Neslihan Demir Darnel’den oluşan Ay-Yıldızlı ekibimiz tarihi değiştirecek Avrupa 2.’liğiyle Türk Kadın Voleybolu’nun yolunu çizdi. Böylece tarihinin en büyük başarısını yakalayan bu kadro Türk voleybol tarihine geçti. Bu başlangıç, gerisini de getirdi. Tarihi jenerasyonla birlikte Türkiye, 2006’da ilk kez Dünya Şampiyonası’na gitti. Ardından altyapıdan gelen genç yeteneklerle oluşturulan yeni kadrolarımız, ablalarından aldıkları bayrağı daha da yükseğe çıkardı... 2011’de Avrupa Şampiyonası’nda 2. kez kürsüde yer alırken 2012’de de Filenin Sultanları, ilk olimpiyat şansını elde etti ve Londra 2012’de ülkemizi temsil etti. Ayrıca aynı yıl, kızlarımız Milletler Ligi’nde (Grand Prix) ilk madalyaya gelmişti.

Haberin Devamı

2023 yılı, tüm ‘ilk’leri değiştirdi

Tabii ki, 20 yıllık süreçte, kulüplerin altyapıya verdiği önem, altyapı havuzun genişleyerek ilerlemesi, federasyonun eğitimden, koordinasyona kadar profesyonelleşme yoluna girmesi, sponsor anlamında paylaşların artması, kadın voleybolunun da paralel şekilde gelişmesine ve istikrarın yakalanmasına büyük katkı verdi. Günümüze geldiğimizde sadece A takım seviyesinde değil aynı zamanda U23, U20, U18, U16 altyapı kategorilerinde de uluslararası arenada kürsü başarımız da arttı. O günden, 2023’e kadar; Filenin Sultanları, 3 kez olimpiyata katıldı, 5.’liğe kadar çıktı. 5 Dünya Şampiyonası’nda boy gösterdi. Avrupa Şampiyonası’nda 2’si gümüş, 3’ü bronz olmak üzere 5 madalya elde etti. Milletler Ligi’nde de 2018’de en iyi derece gümüş madalya kazanılmıştı. Ancak 2023 her şeyi değiştirdi!

Rakipler değil, son sözü kızlar söyledi

Kadın voleybolunun tarihi başlangıcı 2003, ‘Altın Çağ’ın başlangıcı ise 2023 oldu. Yine değişime gidildi. En kritik nokta ise, bir türlü sonunu getiremediğimiz maçları bize kazandıracak bir ‘Winner’ isimdi. O da, Vargas oldu. Küba asıllı sporcu, geliş hikayesi ve uzun bir bekleyiş sonrası, Filenin Sultanları’na öyle bir adapte oldu ki, sanki içimizden biriydi. Güçlendirilmiş kadro ve yeni başantrenör Santaralli’yle çıkılan ilk sınav; Dünya Milletler Ligi’nde (VNL) dünya devlerini yenerek ilk şampiyonluk başarısı geldi. Sadece altın madalya değil aynı zamanda Filenin Sultanları, dünya sıralamasında zirveye çıktı. Hemen ardından Avrupa Şampiyonası’nda da bir eksik vardı. Yarı finalde İtalya’yı finalde de Sırbistan’ı müthiş geri dönüşler dize getirdi. Artık rakipler değil son sözü kızlarımız söyledi. Ve 3 aylık süreçte Filenin Sultanları, tarihi 2 altın madalyayı boynuna taktı. Cumhuriyet’in 100. yılında, kadın voleybolu ‘Altın Çağı’nı açtı!.. 

Haberin Devamı

Ay-Yıldızlı formayı giydi Türkiye’yi uçurdu!

Vargas, Vargas, Vargas... Milli takım formasını üzerine giymesiyle birlikte adeta Filenin Sultanları’nı uçurdu!!! 2023 Avrupa Şampiyonası’na damga vuran Küba asıllı milli sporcu, sadece turnuvanın ‘En Değerli Oyuncusu’ değil, gönüllerin de MVP’si oldu. Şampiyonaya 112km/h hızla attığı servisle giriş yapan ve dünya rekorunu Boskovic’in elinden alan Vargas aynı zamanda ‘Winner’ özelliğiyle de şampiyonluğa getiren kritik İtalya ve Sırbistan maçlarında son noktayı koydu. İlk Ay-Yıldızlı formasıyla çıktığı Milletler Ligi şampiyonluğu, Avrupa Şampiyonluğu, MVP ödülü, rekor, en skorer oyuncu unvanı gibi bir çok başarıyı kısa zamanda kariyerine ekledi.

Şimdi sıra Olimpiyat Elemeleri’nde

Filenin Sultanları, Dünya 1 numarası, Milletler Ligi ve Avrupa şampiyonu unvanıyla, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri için Japonya yolculuğuna çıkacak. A Milli Kadın Voleybol Takımı, Paris 2024 Olimpiyat Elemeleri’nde B Grubu’nda mücadele edecek. 16-24 Eylül tarihlerinde Tokyo’da oynayacağı grup maçlarında ev sahibi Japonya’nın yanı sıra; Brezilya, Belçika, Bulgaristan, Porto Riko, Arjantin ve Peru ile karşılaşacak. Grupta ilk 2 sıraya girecek takımlar, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na gitme hakkı eldecek. Bu elemelerde 6 takım kota almış olacak. Ev sahibi Fransa’nın yanı sıra, diğer 5 takım da Dünya sıralamasından gelecek.

Haberin Devamı
YORUM YAZ