MENÜ

2023 yılında Dünya ve Avrupa'ya damgasını vuran voleybol ülkesi: Türkiye

Abone Ol Google News

Türk voleybolunda özellikle kadınlarda son 10 yıldaki istikrarlı yükseliş, 2023 yılında adeta boyut atladı!.. Kulüpler bazında başlayarak Türk takımları, başta CEV Şampiyonlar Ligi, Dünya Kulüpler Şampiyonası ve diğer kupa organizasyonunda adeta Final-Four’lara finallere ve tabii ki, kupalara ambargo koydu. Önceden sadece 1 takımımız FinalFour’a kalma başarısı gösterirken, şimdi 3 Türk takımı Dünya ve Avrupa’nın en büyük kupa organizasyonlarında mücadele etmeye başladı. Kulüplerde dünya yıldızların transferleri, kaliteli kadrolar ve tabii ki, altyapıya verilen önemle birlikte milli takımdaki sporcu rotasyonunu da genişletti. Aslında geçmişten gelen, ‘Yıldızlar Karması’ bir milli takım geleneğimiz vardı. Ancak bunun devamlılığı sağlanmalıydı. Ve Türk voleybolu tüm bunları tek şıkta birleştirdiği 2023’te tarihi zirveyi gördü!

Haberin Devamı

Başrolde Filenin Sultanları var

Cumhuriyet’in 100. yılını kutladığımız için de ayrı bir öneme sahip 2023’te Türk voleybolu hem kulüpler hem de milli takım bazında ilkleri yaşadı... Başrolde ise Filenin Sultanları vardı. Tarihi kupaları sıralayan kızlarımız, Milletler Ligi’nde, Avrupa Şampiyonası’nda olimpiyat kota aldığı Dünya Kupası’nı ilk kez müzesine taşımıştı. Bununla da yetinmemiş ayrıca dünya sıralamasında ilk kez 1. sıraya yerleşmişti.

Haberin Devamı

Filenin Efeleri de ‘ilk’ler trendine uydu!

Kadınlara oranla erkek voleybolu belki geriden gelse de, Filenin Efeleri, 2023’teki ‘ilk’ler trendine uydu.. CEV Avrupa Ligi’nde 3. kez 1.’lik kürsüsüne çıkan Erkek Milliler, FIVB Dünya Challenger Kupası’nın yolunu açtı ve burada da ilk altın madalyasını alarak, 2024 Milletler Ligi’ne ilk kez katılma hakkı elde etti.

Dünya’da ve Avrupa’da tarihi Türk Finali

Kulüpler bazında ise zaten Dünya ve Avrupa’da şampiyonluklara ambargo koymuştu. Tek eksiğimizi de 2023’te tamamladık. Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde 6. kupa sevincini yaşayan Vakıfbank ile Eczacıbaşı, ilk Türk finalini bize yaşatırken aynı tarihi başarıyı bu kez Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda da yaşattılar. Bu kez gülen ise Eczacıbaşı Dynavit oldu. Erkeklerde ise Halkbank, CEV Şampiyonlar Ligi’ni 3. bitirdi, en iyi 2. dereceyi yaptı. Bununla birlikte FIVB tarafından davet alan Mavi-Beyazlılar, Dünya Kulüpler Şampiyonası’na katılan ilk erkek takımı unvanını aldı ve 4.’lüğü elde etti.

 

YORUM YAZ