MENÜ

Üyelik tartışmaları!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Sona erdirilen üyeliklerle ilgili tartışmalar bir hayli duruldu ama bu “ucube” duruma neden olan tarafın, “Uyuyan devi uyandırdılar” şeklindeki uyarı - gizli tehdit içeren açıklamalarıyla, birçok insanın kafasında oluşan soru işaretleri tam anlamıyla giderilememiş gözüküyor.

Olay şu: Trabzonspor’un 2013 yılı sonundaki üye sayısı 21.100. O tarihte ve halen geçerli olan tüzüğün “Üyelik Hükümlerini” belirleyen 10/c maddesinde, “üyeliğe kabul döneminde, başvuruda bulunan üye adaylarının, bir önceki yılın üye sayısının yüzde beşi kadarı üyeliğe kabul edilir...” hükmü bulunuyor. Yani 2014 yılında yeni yapılabilecek üye sayısı, 21 bin 100’ün yüzde 5’i, yani bin 60. İbrahim Hacıosmanoğlu yönetimi, bu kadar üye yapıyor. Buraya kadar sorun yok.

Rapor haline geliyor ama...

Sonra, aynı yönetim, yine 2014 yılında evrakları eksik, büyük bir bölümünün imzaları da sahte olan toplu başvuruyla ve tüzüğe aykırı olarak bin 633 yeni üye kaydediyor. Divan Kurulu, Sicil Kurulu ve Denetleme Kurulu Raporlarıyla bu üyelerin tüzüğe aykırı durumu tespit edilip rapor haline getiriliyor, yönetim uyarılıyor. Dikkate alınmayınca da, mahkemeye başvuruluyor. 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 1 Aralık 2015 tarihinde söz konusu üyelerin 5-6 Aralık 2015’te yapılan, Muharrem Usta’nın seçildiği genel kurulda oy kullanamayacaklarına hükmediyor ve oy kullandırılmıyor.

Mağdur olmasınlar diye

Muharrem Usta yönetim bu gelişmelere ve yapılan tüm uyarılara karşın usulsüz üyeliklerle ilgili bir işlem yapmıyor. Sonra Ahmet Ağaoğlu yönetimi geliyor ve hukukun her alanda geçerli olmasının bir toplumun geleceğindeki önemine vurgu yaparak usulsüz bin 633 üyeliği iptal ediyor. Bu kişiler mağdur olmasınlar diye de, yeniden başvurdukları halde, giriş ödentisi alınmaksızın kendilerinin üye yapılacağı duyurusunda bulunuyor. Bu kişilere deniyor ki özetle: “Biz üyeliklerinizi yasal hale getirmek istiyoruz ki, artık daha tartışılmayın.” Bu durumdaki kişilerden 200’ü aşkın bölümü de yeniden başvuru yapıyor. Olay bu kadar basit ve net iken birileri çıkıp, “Uyuyan devi uyandırdınız! ” diyerek aba altından sopa gösteriyor. Kaderde, “Bir usulsüzlük giderildi” diye bir hışımla uyanan devi de görmek varmış!

İlgi çekici maddeler

Yeni hazırlanan tüzük taslağını gözden geçirdik. Birkaç madde dikkatimizi çekti: İlki ve en önemlisi, dernek yönetimine ve bağlı şirketleri yönetmeye talip olanlar, seçimlerden önce bir taahhütname imzalayacaklar ve özellikle mali konularda tüzüğün hükümlerine aykırı uygulamalarından, mal varlıkları oranında yasal sorumlu olacaklar. Çok önemli bir yenilik çünkü tüzükte var olan, “Bütçenin yüzde 10’undan fazla borçlanılamaz ” hükmü, herhangi bir kişisel sorumluluk olmadığı için pek dikkate alınmıyordu. Örnek son yönetimlerdeki transfer çılgınlığının neden olduğu aşırı borçlanmalar. Bir diğer ilgi çekici madde adaylıklarla ilgili: Başkanlığa aday olanlar kulübe, giriş aidatının 25 katı, yönetime aday olanlar 8 katı, yedek üyeliklere aday olanlar da 3 katı oranında bağışta bulunacaklar.

Genel Kurullarda her hangi bir siyasi parti liderini övücü ya da yerici konuşma yapanlara iki genel kurula katılmama cezası verilecek. Başkanların üniversite mezunu olmaları zorunluluğu, bu konuda Cumhurbaşkanlığı için bile esneklik sağlanırken abartılı bir koşul olmuş. 1 Temmuz’daki olağanüstü genel kurulda görüşülecek ve maddeleri büyük öcüde değiştirilecek olan yeni tüzüğe katkı vermek isteyenler mutlaka söz konusu genel kurula katılmalı ve görüşlerini belirtmeli. Sonradan, “Bu madde yanlış oldu, şöyle değil böyle olmalıydı” yakınmaları pek inandırıcı olmaz.

YORUM YAZ