MENÜ

Mali disiplin olmazsa olmaz

Abone Ol Google News

Trabzonspor ’da Ahmet Ağaoğlu ’nun tüzük gereği yaklaşık 8 aylık birinci döneminin ardından 3 yıl süreli ikinci dönemi, hafta sonu başlayacak. Bu konuda en somut adım atıldı ve Divan Başkanlık Kurulu ’na yine tüzük gereği Pazar günü seçime katılacak liste sunuldu. Öngörülen sürede ikinci bir listeyle başvuru yapılmadığı için Ağaoğlu söz konusu bu listeyle seçime tek başkan adayı olarak girecek. Listesinde kendisi bir değişiklik yapmadığı takdirde yine tüzük gereği oylamada çizik yoluyla değişiklik pek kolay değil. Yani eğer iddia edildiği gibi “dış güçlerin! ” etkisi yoksa sorumluluk tümüyle kendine ait olacak. Zira rakip olmadığından seçim stratejisi gereği istemediği herhangi bir ismi listeye alma gibi bir sorun da yaşamadı.

Haberin Devamı

Divan Kurulu ’na sunulan listeyi değerlendiğimizde bir öncekiyle en çarpıcı farklılığın Asbaşkan Hayrettin Hacısalihoğlu ’nun yokluğu olduğunu görüyoruz. Bu dönemde alınan kritik kararların Hacısalihoğlu ’nu direkt hedef yaptığı, bir anlamda “paratöneri!” olduğu gerçeği dikkate alınırsa, ikinci döneminde Ağaoğlu ’nun olası olumsuzluklar durumunda ciddi sıkıntılar yaşayacağı söylenebilir. Kaldı ki Ağaoğlu ’nun yeni yönetiminde Hacısalihoğlu benzeri “kalkanı ” olabilecek bir isim var mı, zaman gösterecek. Olmaması durumunda Ağaoğlu ’nun “stres yönetme zaafı ” yaşadığı konusu, yıllar önce kendisine sunulan başkanlık koltuğunu, seçime saatler kala reddettiği bir gece yarısı operasyonuyla anlatılarak örneklendirilir. Alın size bir olağanüstü genel kurul kararı gerekçesi!

Haberin Devamı

“Dış Güçler ” konusu çok hassas!

Listede yer alan isimlerin hepsinin “Trabzonspor sevdası ” konusunda camiada herhangi bir kuşku eminiz ki yoktur. El birliğiyle Trabzonspor ’u daha ileriye taşıma çabası içinde olacakları tartışmasız kabul edilebilir. Sorun, günün moda deyimiyle “dış güçlerle ” ilgili. Camia dışı güçlerin ki burada yine siyaseti ve dolayısıyla iktidarı kastediyoruz-, Trabzonspor gerçeğiyle örtüşmeyen taleplerine, üstelik yerel seçimler öncesi verecekleri tepki başarı ya da başarısızlığın belirleyicisi olacaktır. Tabi ki kurumun içinde bulunduğu ekonomik durumun iktidar desteğiyle çözümlenme olanağının ortadan kalkması, ciddi bir zafiyet. Ama burada çok hassas olan dengenin korunması, camianın iktidar yanlısı olmayan kesiminin de haklı beklentisidir.

Ekonomik kararlarda tüzük duvarı

Bilindiği gibi Ağaoğlu döneminde Trabzonspor Kulübü ’nün tüzüğü değiştirildi. Yeni tüzükte mali konularda kurumun abartılı borçlanmasını engelleyecek hükümler getirildi. Tüzüğün 39, 40, 41, 62. ve mali hükümler taşıyan ilgili diğer maddeleri, borçlanma konusunda maceracı başkan ve yönetimlerin önünde tam bir kalkan oldu. Söz konusu bu maddelere göre tahmini bütçenin en fazla yüzde 10 ’u aşılabilecek. Yani genel kurulda kabul edilecek bütçe varsayalım 200 milyon TL ise yönetim en fazla artı 20 milyon TL harcayabilecek. Bu konuda Divan Başkanlık Kurulu ’na bunun aşılması durumunda, yine tüzük gereği “ªahsen sorumluluk ” gerektiren taahhütnameler de verildi. Mali disiplinin en büyük güvencesi budur.

Haberin Devamı

Burak ve Onur konusu

Başkan aynı olsa da, Asbaşkanı ve bazı kritik görevlerdeki isimleri değişmiş bir yönetim olacak Pazar gününden sonra. Görev süresinin tamamlayan yönetimin en kritik icraatı Burak ve Onur konusunda aldığı “kadro dışı ” kararıdır. Yeni yönetim, mevcut teknik direktörle Pazar akşamından sonra yeni sayfa açacak. Bu sayfada söz konusu bu iki oyuncunun geleceğiyle ilgili yazılacak olanlar, başkanın, yönetimin ve teknik direktörün kaderi konusunda da belirleyici unsur olacağından bu kararı “dış güçlerin ” etkisinde kalmadan özgür iradeleriyle vermeleri gerektiği, bu konuda söyleyeceğimiz tek sözdür.

YORUM YAZ