MENÜ

Tuchel'in seçimleri Chelsea'yi yarıştan kopardı

Abone Ol Google News

İngiltere Premier Lig’de şampiyonluk yolunda sezonun en kritik maçlarından bir tanesi olan Manchester City – Chelsea maçı, M. City için kendisinin bu yarıştaki iki büyük rakibinden birini saf dışı bırakmak, Chelsea içinse kapanmayacak boyutlara yaklaşan puan farkını indirip şampiyonluk umutlarını sürdürmek açısından oldukça önemli bir maçtı.

Haberin Devamı

Tuchel’in hatalı oyunu

Maç öncesi Guardiola ve Tuchel’in taktik savaşına sahne olması beklenen bu maçta, tempo kolay kolay yükselmedi. Chelsea, Liverpool maçındaki gibi Kante-Kovacic ikilisiyle orta saha merkezini kurarken, Jorginho’yu yedek bırakarak tamamen topsuz bir oyun kurguladığını daha maç önünde belli etti. Ancak M. City karşısında tamamen topsuz kurgulanan bir oyunla sahaya çıkmak oldukça büyük bir hata olarak göze çarptı. Çünkü M. City’nin yüksek tempo oynamaya meyilli olmayan ancak düşük tempoda istediği şekilde maçı götüren görüntüsüne karşılık olarak Chelsea tarafı dinamik orta sahası ile yüksek tempoda M. City’i hataya zorlayarak tehlikeli bölgelerde top kazanabilirlerdi. Kazanılan bu toplarla Chelsea hücumcuları karşısında oldukça ağır kalabilecek Stones-Laporte ikilisine karşı hızlı ataklarla etkili olabilirlerdi. 9. dakikada savunmadan pasla çıkabildikleri nadir anlardan birinde buldukları pozisyonda Ziyech son pası atamamış olsa da Lukaku stoperlere çıkarabileceği bu sorunu göstermişti. Tuchel bir kontratak oyunu planlamış olsa bile tempoyu bir türlü yükseltemedikleri için M. City’e en iyi yaptıkları şeyi yapmaları konusunda izin vermiş oldu. Karşılama hattını her ne kadar önde kurarak M. City’den kazandıkları toplarla tehlike yaratmayı planlasalar da M. City topla oynadığı her saniye Chelsea savunma hattını geriye itmeyi başardı. Bu noktalarda Chelsea’nin M. City’e karşı pres denememesi de büyük bir hata olarak değerlendirilebilir. Tüm bu oyun anlayışı beraberliğin Chelsea’nin işine geldiği durumlarda anlaşılabilecek olsa da kesin galibiyet gereken bu maçta kabul edilebilir değildi.

Haberin Devamı

Chelsea’nin kadro ve diziliş hataları

Tuchel oyun yaklaşımında olduğu kadar diziliş ve kadro seçiminde de hatalıydı. Savunmasından başlayacak olursak, Christensen ve Chalobah’ın yokluğunu ve Azpilicueta’nın sağ kanat bekinde oynadığını düşünürsek, sezon boyunca çok fazla maça çıkmayan ve kadrodaki 6. stoperi olan Sarr’ı ilk 11 başlatması ve onun oynaması için savunmadaki asıl sol stoper Rüdiger’i sağ stoper yapması savunmanın dengesini bozdu. Sol kanat beki Alonso’nun savunmada yarattığı zaafa ek olarak Sarr’ın orada oluşu ve yaptığı pas hataları sonucu M. City o bölgede adeta maden buldu. O bölgede oynayan Sterling maçın en iyi oyuncularından birisi olurken, Tuchel bu durumu 80 dakika boyunca sadece izlemekle yetindi. Hücumdaysa direkt kaleye gitmek isteyen bir takım için Pulisic her ne kadar uygun bir oyuncu olarak görünse de bu dönemde oldukça formsuz. Ziyech’in koşucu bir oyuncu olmaması ve büyük maçları kaldıramaması onu bu maçta yanlış tercih yapıyor. Özellikle son haftaların en formda ismi Mount ve Lukaku’yu oyun anlamında çok daha rahatlatıp, rakip savunmayı daha çok tehdit edebilecek Havertz varken…

Haberin Devamı

Üçlü yerine dörtlü savunma düzeni ile Sarr yerine oynayabilecek Jorginho veya Mount ile çok daha iyi bir performans alabilecek Tuchel, bu sezonu kritik anlarda bu dizilişten vazgeçmemesi sebebiyle kaybetti. Kesinlikle kazanması gereken bu maçta Havertz ve Jorginho’yu hiç oyuna alamayan, Mount’u ise sadece 10 dakika oyunda tutabilen Tuchel, kendisini yenmek için o kadar da zorlamayan rakibine karşı maçı çok kolay kaybetti.

M. City zaaflarına rağmen zorlanmadı

M. City ise kazanması elzem olmayan bu maçta çok zorlanabilecek zafiyetlerine rağmen rakibinin de seçimleriyle birlikte oldukça rahat bir galibiyet aldı. Aslında sahte 9’lu gibi görünen sistemde Foden yine en uçta klasik 4-3-3 forveti gibi oynayınca oldukça etkisiz kaldı. Grealish’in de kötü oyunu hücumu oldukça sınırlamasına rağmen Sterling ile fırsatlar yakaladı ancak hala ceza sahası içinde bitiricilik sorunu oldukça göze çarpıyor. Guardiola kısa zamanda M. City’nin en etkili olduğu Bernardo’nun sahte 9 olduğu düzene geri dönebilir. Yine de yedek kulübesinin bu kadar zayıf olduğu bir durumda o kadar da iyi oynamadan maç kazanmak M. City adına oldukça önemliydi. Şampiyonluk yolunda farkı iyice açan M. City, bu galibiyetle birlikte şampiyonluk yolunda bir büyük adım daha atmış oldu.

YORUM YAZ