MENÜ

Top Trabzon'un, skor Kopenhag'ın

Abone Ol Google News

Kopenhag deplasmanından kabus gibi bir skorla dönmek üzereyken son anlarda bulunan golle umutları Trabzon’a taşımayı başaran Avcı ve öğrencilerinin işi hiç de kolay değil. Ancak bu maçtaki bariz hatalardan ders çıkarı, ikinci maçta bunların üzerine gidilirse imkansız da değil.

Haberin Devamı

Ayaklar titrememeli

Her şeyden önce oldukça çekingen oynayan bir Trabzonspor vardı. Oyuncuların da Abdullah Avcı’nın da üzerindeki baskı net bir şekilde görülüyordu. Skorda erkenden geri düşmenin etkisiyle iyice artan bu durum, Trabzonspor’un kendi oyununu oynamasını engelledi. Her ne kadar Trabzonspor çok daha kaliteli ayaklara sahip olsa da bunu sahaya yansıtmakta oldukça zorlandı. Bunda rakibin buraları oynama tecrübesi de öne çıkıyor.

Planda bariz hatalar

İşin bir de taktiksel boyutu var. Burada Abdullah Avcı’nın çok bariz hatalarını gördük. Oyuncu seçimlerinin hatalı olduğu bir denklem izlesek de değişikliklerle bu biraz daha toparlandı. Avcı maç öncesi planında topa bu kadar hükmeden bir oyun oynatmak istiyor muydu bilinmez ancak eğer plan buysa takıma tam olarak uygun olmadığı açık. Bu planda ısrar edilecekse de oyuncu tercihlerinin doğru olmadığını söylemek çok da yanlış olmaz. Çünkü rakip zaten teknik anlamda kaliteli değil ve topu bırakmak onların işine geliyor. Savunmada kendi yarı sahalarında kompakt bir şekilde durabilen Kopenhag, hızlı çıkışlarla tehdit yaratmak isteyen bir ekip. Bu noktada eğer topa hükmetme konusunda plan yapıyorsanız tempoyu bu kadar düşük tutamazsınız. Tempo belli bir seviye üstüne çıkmazsa dün olduğu gibi rakip savunmada hiçbir açık oluşturamazsınız. Bir diğer sorun kanatlardan genişlik verme sorunu. Ne Trezeguet ne Kouassi topla ilişkisi ortalama üstü oyuncular değil. Aynı zamanda rakip ceza sahasına kat ederek arkalarındaki beklerin oyunu genişletmesini sağlayacak oyuncular da değiller. Bunun üzerine bir de geriden top çıkarırken orta sahadan bir oyuncunun sürekli destek verdiğini düşünürsek üçüncü bölgede bir türlü istenen kalabalık oluşturulamadı. Açıkçası Kopenhag da Trabzonspor’un tehlikeden uzak bölgelerde istediği gibi topla oynamasına izin verdi. Bunu engelleyebilmek adına Kouassi yerine kanatta Abdulkadir Ömür oynayabilir ve merkezde Dorukhan’la başlanarak merkezde ribaunt toplayıp, akın sürekliliği elde edilir ve fiziksel üstünlük sağlanabilirken, aynı zamanda Visca’nın kanatlarda sağladığı toplu oyun becerisinin eksikliği de minimalize edilebilirdi. İkinci yarı yapılan Djaniny hamlesi de buna benzer bir etki getirdi denilebilir. Rakip yarı sahasında dinamizmiyle hücum bölgesinde denge bozan unsur olmasıyla Trabzonspor hücumda daha etkili olmaya başladı. Bartra girişiyle birlikte daha ilk maçından bu pas oyununa ne kadar büyük etki yapacağını kısa sürede gösterdi.

Haberin Devamı

Anahtar kelime dinamizm

Bu tur geçilmek isteniyorsa anahtar kelime total top kontrolü değil, dinamizm. Çünkü rakibin dengesini bozan belki de tek unsur, Bakasetas’ın gol vuruşunda topun rakibe çarpıp yön değiştirmesiydi. Rakip ceza alanında etkinliği yükseltmeden bu tip rakiplere karşı skor bulmak oldukça zor ve böyle uzaktan şutlara ya da duran toplara mahkum bırakabiliyor. Trabzonspor, Kopenhag karşısında topa hükmetti ve rakip şansıyla golleri buldu demek yanlış olur. Çünkü istatistikler Kopenhag’ın maçı hak ettiğini söylüyor. %64 topla oynayan Trabzonspor sadece bu alanda bariz üstün görünüyor. İki takımın rakip ceza sahasındaki topla buluşma sayıları eşit, kullandıkları korner sayıları eşit, Trabzonspor rakibinden daha fazla şut atmış olsa da Kopenhag’ın gol beklentisi 1,29’ken, Trabzonspor’un 0,86. Kısacası rakip aslında oyunu kaybetmedi. Seviye olarak çok da iyi olmayan Kopenhag sadece iyi organize olan bir takım. Trabzonspor ikinci turda sabırlı bir şekilde ayakları titremeden rakibiyle aynı seviyede organize bir oyun oynamayı başarabilir ve en önemlisi dinamizmi arttırabilirse, zor bir rövanşı kazanmak oldukça kolaylaşır.

Haberin Devamı
YORUM YAZ