MENÜ

Play-Off vizesi aldık ama…

Abone Ol Google News

Mucizeyi gerçekleştirip Dünya Kupası’na direkt gidemedik belki ama elimizde olan Play-Off biletini kaptırmadık. Zaten tek maçlık durumlarda önemli olan her zaman için skordur. O yüzden skoru almış olmak ve bunu öne geçince çok iyi kapanan bir takıma karşı geriye düştükten sonra yapmış olmak milli takımımız adına en olumlu gelişme. Kuntz ilk büyük sınavını başarıyla geçti ancak hataları veya eksikleri de yok değil. Yolumuza devam ediyor olsak da bu eksikleri tamamlamadan Play-Off maçlarında karşımıza çıkabilecek ekipleri elememiz oldukça zor olabilir.

Haberin Devamı

Karadağ maçında çıktığımız 4-4-2 formasyonu iyi oynandığı takdirde hem hücumda çok kişiyle oynayabileceğimiz hem de savunmada iyi alan kapatabileceğimiz bir diziliş. Hücumlarda Kerem’in forvetleşip, Abdülkadir’in sağ iç gibi olduğu bir nevi 4-3-3 gibi olan ama beklerin ileri gidişiyle beraber 2-3-5 gibi geniş bir formasyonla oynayan milli takımımız dizilişleri güzel oturtsa da oyuncuları optimum verimde kullanma konusunda sorunlar yaşadı. Hücum organizasyonlarımızın birçoğunu sol kanattan yaptık ancak oyun kurulumunun sağ taraftan yapılması gerekliydi. Özellikle bu maçta Abdülkadir’in dar alan becerisi ve oyun görüşünü Zeki’nin bindirme kalitesini göz önüne alırsak, kendi sol bloğuna kaymış Karadağ savunmasının ters tarafına atılacak ani bir top, Kerem gibi defans arkasına sızan, kendini unutturan ve en önemli gol silahımız olan oyuncumuzu daha verimli kullanmamızı sağlayabilirdi. Attığımız ilk gol de bu senaryonun ilk denenmesinde geldi. Ancak bunun asıl plan olmadığı maç içinde yalnızca bir kere denenmesinden belli oluyor.

Haberin Devamı

Maç kadrosundaki en büyük zayıflığımız hamleli oyuncu eksikliğiydi. En önemli hücum oyuncularını koronavirüs sebebiyle oynatamayan ve hücumda oldukça sınırlı bir ekip olan Karadağ’ı, kaybettiğimiz her top sonrası bir anda ceza sahamızın önünde bulmamızın en büyük sebebi, sonlandıramadığımız ataklar sonrası rakibin kontralarında Çağlar-Merih ikilisi karşılayana kadar hiç kimsenin hamle yapamamasıydı. Çağlar bugün kusursuzdu ancak her zaman olmayabilir veya Çağlar-Merih ikilisini çaresiz bırakacak durumlar da olabilir. Bu kadar geçirgen bir orta saha ile Play-Off’larda görmek istemeyeceğimiz skorlarla karşılaşmamız ihtimal dahilinde. Tüm bunlar düşünüldüğünde orta sahada bir tane hamleli oyuncuya ihtiyacımız olduğu çok açık.

Savunmada sorun yaşatan sonlanmayan atakların en büyük sebebi ise maalesef Burak Yılmaz. Hantal Karadağ savunmasını hızlı paslaşmalarla delmeye çalıştığımız anlarda Burak’ın bu oyuna belli bir standardın üstünde katkı verememesi hem hücum sürekliliğimizi azaltıyor hem de rakip kontrataklarına davetiye çıkarıyor. Cılız şutları, çok emek verilen hücum organizasyonlarının boşa gitmesine sebep oluyor. Hala takımda olması gerekli ancak o bölgede yeni oyuncuları denememiz daha da gerekli.

Hakan Çalhanoğlu forvet arkasında oynarken yaşadığımız skor katkısı eksikliği/kaliteli oyuncu paradoksundan oyuncuyu biraz daha geriye çekerek kurtulduk. Belki de Kuntz sonrası milli takımda verimi en çok artan oyuncu olan Hakan konusunda Kuntz övgüyü hak ediyor.

Haberin Devamı

Bir başka övgü konusu ise öne geçtikten sonra geri çekilmeyip hala topu tutarak oyunu kontrollü bir şekilde soğutmamız. Özellikle yapılan değişikliklerle fizik ve mücadele gücü daha yüksek, savunma yönünden daha kuvvetli ama pas da yapabilecek oyunculara geçişimiz, son anlarda oyun temposunu iyice düşürmemizi sağladı. Bunu yapamıyor oluşumuzun bedelini Letonya ve Karadağ maçlarında kaybettiğimiz puanlarla ödediğimizi düşünürsek, Dünya Kupası’na direkt gidemeyişimizin bir sebebinin de bu olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Kuntz’un gelişinden sonra kısa sürede büyük gelişme kaydeden milli takımımızın geliştirmesi gereken daha birçok nokta var. Seri başı olmadığımız için rakiplerimiz o kadar da kolay olmayabilir ancak şanssız olmayan bir kura ile formda girdiğimiz ve sakatlık yaşamadığımız bir Play-Off dönemi bize Dünya Kupası vizesini getirebilir. Geliştirdiğimiz yönlerimizi, kapattığımız eksiklerle güçlendirirsek tek maçlı eliminasyon sisteminde her şey mümkün.

YORUM YAZ