MENÜ

Lukaku etkisi

Abone Ol Google News

Son zamanlarda oynadığı futbolla izleyicileri tatmin etmeyen ve kaybettiği puanlarla şampiyonluk yolunda büyük yara alan Chelsea, teknik direktör Steven Gerrard’ın gelişiyle form tutarak ligdeki zorlu takımlardan biri haline gelen Aston Villa karşısına çıktı. Werner, Havertz gibi hücumda önemli oyuncuları eksik olsa da Lukaku, Kante ve Kovacic gibi bu takımın seviyesini oluşturan oyuncuların geri dönüşü, şampiyonluk yolundaki bu kritik maçın kazanılmasında en önemi faktördü.

Haberin Devamı

İlk yarıda Aston Villa üstünlüğü

Bu maç aslında oyunu enine genişleterek oynamaya çalışan Chelsea ile merkezi iyi kapatmaya çalışan Aston Villa’nın mücadelesi şeklinde geçti. 4-3-2-1 dediğimiz çam ağacı dizilişiyle sahaya çıkan Aston Villa, geride merkezi kapatarak savunma yapıp, Chelsea’yi kanatlara yönlendirerek tehlikeli olmayan noktalarda rakibinin topa sahip olmasına izin verdi. İlk yarıda Chelsea’nin savunma üçlüsünün ve Jorginho’nun hücum katkısı vermemesi Chelsea’yi hücumda nicelik olarak eksik bıraktı. Kalan 6 oyuncuyu 7 kişiyle kolay bir şekilde savunan Aston Villa, kaptığı toplarla da çok hızlı tek toplarla ileri üçlüsünü buluşturarak gol bulmaya çalıştı. Bu yaklaşımla oyun anlamında başarılı da olan ev sahibi ekip, yakalanan pozisyonlardaki son paslarda iyi kararlar verebilse, Chelsea için bu maç ilk yarıda çok zora girebilecek bir şekle bürünebilirdi.

Haberin Devamı

Bir hamle, üç kazanç

Tuchel ilk yarıdaki bu problemden çok rahatsız olmuş olacak ki sezon boyunca aldığı en radikal kararlardan birini aldı. Sezon başından beri ısrar ettiği 3-4-3 dizilişinden 4-3-3’e hatta 4-2-4’e dizilişine geçti. Stoper Chalobah’ı çıkartıp Lukaku’yu oyuna alan Tuchel, bu şekilde maç içinde üç farklı kazanç elde etti. Birincisi Lukaku’nun oyuna girişiyle rakibin iki stoperini sadece onunla uğraşmaya mahkum etti ve en uçta verimsiz oynayan Pulisic’i daha verimli oynadığı kanat mevkisine çekti. İkincisi de savunmadan eksilmiş olmasına rağmen hücumda öyle bir tehdit oluşturdu ki Aston Villa’nın rahat çıkmasını engelledi. Aston Villa maçın sonunda risk alarak ileri çıktığında da Lukaku’nun nasıl bir tehdit olduğunu penaltıyı alırken gördük. Üçüncüsü ve en önemlisi de dizilişi değiştirdiği için ilk yarıdaki en büyük sorun olan hücumdaki sayısal üstünlüğü sağladı.

Lukaku’nun ne kadar sakatlıktan çıkmış ve düşük formda olsa da Chelsea’ye hem oyun hem skor anlamında büyük katkı yapıyor. Onun oyuna girişiyle yapılan ortaların bir hedefi oluştu ki ikinci golü de bu yolla buldular. Aston Villa stoperleri onunla uğraşmaktan başka noktalara odaklanamadılar. Özellikle Mings, ikinci golde çok büyük bir hata yapmasa da Lukaku golü attığında hata yapmış gibi göründü ve maçın geri kalanında oyundan düşerek sürekli hata yapmaya devam etti. Kante ve Kovacic’in dönüşü oyunun temposunu artırmasının yanı sıra, Jorginho’nun üstündeki yükü aldıkları için oyun kurulumunu kolaylaştırdı.

Zorlu fikstür öncesi iyi sinyaller

İkinci yarıdaki performansıyla beraber son zamanlarda krize giren oyununu çözme işaretleri veren ve sezon başındaki halini hatırlatan Chelsea, şampiyonluk yarışından kopma noktasına gelmişken aldığı bu galibiyetle yarışta kalmaya devam etti. Özellikle ocak ayında Top 6 takımlarıyla 5 resmi maçı bulunan Chelsea, kritik oyuncularının iyi dönüş sinyalleri vermesiyle birlikte bu maçlardan alacağı iyi sonuçlarla bir anda kendisini yeniden zirvede bulabilir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ